Pratite nas

Pregled

Raspudić: Rumunji su iskoristi priču o Drakuli, ako mi našeg krvoloka (Tita) možemo monetizirati, to je ok

Objavljeno

na

Teme emisije Peti dan bile su koronavirus i Rijeka kao Europska prijestolnica kulture, a gosti komentatori: Petar Tomev Mirikeski, Nino Raspudić, Aleksandar Musić, Marijana Bijelić

Mitrikeski smatra da ne treba dizati paniku zbog straha od nepoznatog virusa.

“Vlada se pripremila i izvještava pravodobno.”, navodi Mitrikeski te dodaje:

“Po smrtnosti je najopasnija bila ptičja gripa, zatim ebola, španjolska gripa, SARS, a tek zatim koronavirus. Nije tako smrtonosan”, ocjenjuje Mitrikeski.

Musić: Kinezi su pokazali nevjerojatan kolektivni duh

Politolog Musić naglašava da smo na primjeru koronavirusa vidjeli dva lica komunističke države.

“Kinezi su pokazali nevjerojatan kolektivni duh”, kaže Musić te iznosi podatak da koronavirus ima tek dva posto smrtnost.

“Pandemije su često izišle iz hrane.”, navodi Bijelić kao moguć razlog straha i stereotipa od Kineza.

Raspudić: Epidemije pokazuju da je ljudska civilizacija krhka

Raspudić je naveo primjer kuge u Firenci te u Milanu u 17. stoljeću.

“Pokazalo se da je ljudska civilizacija krhka. Ljudi postaju egoistični, javljaju se teorije zavjere, a to se moglo vidjeti i na ovom primjeru.”

“Kinezi su za razliku od SARS-a podijelili informaciju i upozorili na širenje”, zaključuje Mitrikeski što je spriječilo dodatno širenje.

Rijeka kao Europska prijestolnica kulture

Bijelić misli da su se ideološke polarizacije zaoštrile pa kultura ne dolazi do izražaja.

“Nema analiza sadržaja, već se sve svodi na tradicionalnu ideološku borbu”, kaže Bijelić.

Raspudić naglašava da je priča otpočetka ideološka.

“Već u startu imamo ideologiju – kultura je sluškinja turizmu. Nitko ne propituje to. Neki su to iskoristili. Rijeka je ponudila priču “Luka Različitosti” i pogodila priču o multikulturalizmu koji se raspada. Oni su to ispolitizirali, a onda bilo koju kritiku predstavljaju kao napade desničara. Nitko ne priča da je Tito očistio grad. Rumunji su iskoristi priču o Drakuli. Ako mi našeg krvoloka (Tita) možemo monetizirati, to je ok, no ne možemo ga povezivati s tolerancijom i avangardom. Problematična mi je ta priča o puku, alternativi, buntu. Držim palčeve da Rijeci ostane nešto vrijedno od toga.”, ocjenjuje Raspudić.

“Ne vidim da je Rijeka tako alternativna kako ju u spotu žele prikazati”, navodi Mitrikeski te dodaje: “Liberal možeš biti samo u visokorazvijenim zemljama, a Rijeka to nije.”

Musić zaključuje da je pristup jednodimenzionalan.

“Ne vidi se tradicija. Austrougarski elementi, talijanska povijest, NDH na Sušaku. Od svega pomalo, a ništa propisano. Ako se već ide na jugoslavensku ostavštinu, onda nek idu do kraja. Dosta evenata je nerazumljivo. Suočava se samo s jednom prošlosti, a ne sa drugom. Jednodimenzionalni pristup, fali strukture“, ocjenjuje Musić, prenosi narod.hr.

Nino Raspudić: Rijeka – europska prijestolnica torture

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Mate Rimac: Prijatelji se vide u nevolji. Xiangyang pomaže svom gradu prijatelju – Zagrebu

Objavljeno

na

Objavio

Mate Rimac objavio je fotografiju iz Xiangyanga na kojoj se vidi paket od 20.000 zaštitnih maski koje su Kinezi donirali hrvatskom Crvenom križu. Prije dva mjeseca Rimac Automobili pomoć su slali Kinezima.

“Prijatelji se vide u nevolji. Xiangyang pomaže svom gradu prijatelju – Zagrebu”, napisao je Mate Rimac na Facebooku uz presliku statusa svog partnera u kompaniji Rimac Automobili Marka Pejkovića.

Pejković je objavio fotografiju iz kineskog Xiangyanga na kojoj se vide zapakirane kutije s 20.000 zaštitnih maski koje su poslali hrvatskom Crvenom križu. Odgovor je to na gestu Mate Rimca, koji je u vrijeme vrhunca epidemije koronavirusa u Kini svojim poslovnim partnerima poslao donaciju zaštitnih maski.

“Prije dvije godine, kad su Zagreb i Xiangyang postajali gradovi prijatelji, pitao sam se što gradovi prijatelji rade. Idu li na pivo? No ovo je što rade. Pomažu su si u teškim vremenima. Prije dva mjeseca poslali smo nekoliko tisuća maski u Xiangyang, u kojem je 100 naših kolega bilo u karanteni. Nije to bilo mnogo i nismo to objavili jer je to jednostavno bila ispravna stvar, ne neki PR.

Onda je koronavirus prešao pola svijeta i stigao i u Hrvatsku. Prošlu nedjelju Zagreb je pogodio i najjači potres u posljednjih 100 godina. A onda su naši prijatelji iz Xiangyanga odlučili pomoći. Hrvatskom Crvenom križu poslali su 20.000 maski. Hvala, prijatelji”, napisao je Pejković, prenosi dnevnik.hr.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Vili Beroš otkrio zašto krivulja rasta zaraze u Hrvatskoj nije eksponencijalna

Objavljeno

na

Objavio

Kraj epidemije još se ne nazire, građani imaju niz pitanja, a na neka od njih je u Dnevniku Nove TV pokušao odgovoriti ministar zdravstva Vili Beroš.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari