RASPUDIĆ: A sad ćemo pratiti kako će predsjednica ostvarivati obećanja

10

Rezimirajući “na vruće“ predsjedničke izbore 2014/15. treba istaknuti nekoliko činjenica. Sad već bivši predsjednik Ivo Josipović, ispao je, ako ne baš “tigar od papira“, a ono najveća žrtva vlastite “popularnosti“ kojom su javnost, a čini se i njega samoga, zavaravale agencije za istraživanje javnog mnijenja i partijski PR-magovi.

raspudic-modric-rtlMoja sukomentatorica izborne noći na RTL-u, iskusna novinarka Sanja Modrić, priznaje kako je i sama bila zavarana “istraživanjima“ koja su malo pred izbore davali Josipoviću prednost od 12 do 13% u odnosu na glavnu protukandidatkinju Kolindu Grabar Kitarović. Objavila je tako 8. studenoga u Novom listu kolumnu pod naslovom “Šteta novca, Josipović pobjeđuje“. I nije bila jedina koju su istraživanja navela na krive zaključke.Josipovićeve izborne poruke bile su uglavnom apstraktne. Pokazalo se kako prijedlozi ustavnih promjena pred kraj petogodišnjeg mandata nisu baš najbolji put do srca birača.

Kampanja mu je vizualno bila bezlična, infantilni Bruketin krug s duginim bojama i parolom “Pravi put“ djelovali su smiješno. Najveći uteg, i po priznanju samog premijera Milanovića, bila mu je vladajuća koalicija koja ga je kandidirala. Koliko god ovlasti predsjednika bile ograničene i njegova odgovornost za katastrofalno ekonomsko i socijalno stanje u zemlji minimalna, Josipović nije mogao pobjeći od činjenice da je za cijelog njegovog petogodišnjeg mandata Hrvatska u krizi i da birači dijelom krivicu asocijativno prenose i na njega.

Najveće zasluge za pobjedu Kolinde Grabar Kitarović ne pripadaju ni njenoj stranci, čiji su čelnici, prije svega Milijan Brkić, odradili golem posao na terenu, ni medijima, koji su uglavnom iritantno bili skloniji Josipoviću, pa čak ni Milanoviću i njegovim ministrima koji su joj svojim gafovima i aferama zadnjih tjedana također “dali ruke“, već prije svega njoj samoj. Uspjela je pogoditi žicu većine hrvatskih birača.

Ušla je sto posto u kampanju, HDZ je mobilizirao svoje članstvo, ali je ona uspjela privući i znatno više od toga, i prebaciti potrebnih milijun glasova, o kojima su njihovi kandidati zadnjih petnaest godina mogli samo sanjati. Javnosti je nametnut mit kako veća izlaznost ide u Josipovićevu korist, jer eto HDZ ima poslušno biračko tijelo, ali da ne mogu ići izvan tih gabarita. Izlaznost je na koncu bila jako velika, a Grabar Kitarović je ipak pobijedila, čime je razbijen još jedan politički mit.Što možemo očekivati od predsjednice? Prvo, da održi obećanje kako će premjestiti rezidenciju s Pantovčaka u Visoku ulicu i smanjiti troškove Ureda.

Drugo, da počne tešku, ali politički dinamičnu kohabitaciju tako što će cimnuti Vladu pozivom na sazivanje sjednice o teškom ekonomskom i socijalnom stanju u Hrvatskoj. Treće, da nas, kao što je u pobjedničkom govoru obećala, vanjskopolitički s “regiona“ više usmjeri prema srednjoj Europi, od Britanije prema Njemačkoj. Četvrto, da se čvrsto zauzme za politička prava Hrvata u BiH, prije svega kod američke administracije, čija ih je promašena prounitaristička politika dobrim dijelom i dovela u današnje stanje. Peto, da Ured Predsjednika i kadrovski i simbolički konačno oslobodi rezidua totalitarizma.

NinoRaspudić/VL

facebook komentari

 • peppermintt

  “Treće, da nas, kao što je u pobjedničkom govoru obećala,
  vanjskopolitički s “regiona“ više usmjeri prema srednjoj Europi, od
  Britanije prema Njemačkoj. Četvrto, da se čvrsto zauzme za politička
  prava Hrvata u BiH, prije svega kod američke administracije, čija ih je
  promašena prounitaristička politika dobrim dijelom i dovela u današnje
  stanje. Peto, da Ured Predsjednika i kadrovski i simbolički konačno
  oslobodi rezidua totalitarizma.”

 • Ljuta Trava

  Nino , napiši ti koju kolumnu o večeri sa Pusićkom , i napiši je li je Zriki poljubio dva puta ili tri puta.
  A pratit ćeš ti predizborna obećanja isto kao i ona od Pusićke , nikako .

 • poskokovac

  Nino je bard i novinarstva i političke mudrosti.Ako on sumnja vjeruj da ima razloga jer on zna bolje i od mene i od tebe.Ono što je ova obećala ne može ispuniti ni sam Putin.Budite realni i shvatite da je pred nama izgubljeno vrijeme.

 • Mrga

  Ma oni su ti kolege profesori na istom faksu, što ne bi večerali zajedno.
  Ehej Travo, čestitam ti. Jesi li bio tamo sinoć?

 • Ljuta Trava

  Pred tobom sigurno je ,izgubljeno vrijeme, a niti je Nino bard novinarstva niti političke misli .Trebat će mu do takvog statusa još dosta večera sa Pusićkom i Zirdumom.
  Nitko mu ne osporava riječitost , niti završenu školu , ali ni to mu ne pomaže u sveopćem bespuću kojim se kreće .Narod bi to lijepo rekao : Ne zna bi li piškio ili kakio.
  To bi i najbolje opisalo njegov politički opus .

 • Ljuta Trava

  I tamo i kod Branitelja Domovine.

 • Mrga

  Ja sam bila srcem s vama.

 • Ljuta Trava

  Kako je bilo dobro , orilo se od pjesme i veselja .

 • peppermintt

  Jedno je sigruno, s Milanovićem neće biti moguće ostvariti nikakvu suradnju

 • peppermintt

  a dobor je komentator, analitičar. prema tomu to nisu lideri niti vođe 🙂