Raspudić: Zagreb se treba miješati u BiH, ali ne na štetu Hrvata

2

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko je u subotu u Jajcu poručio da će se Hrvatska miješati u unutarnje stvari BiH kako bi Hrvati u toj zemlji ostvarili jednakopravnost, što sada nije slučaj. Na tu izjavu odmah je reagirao predsjednik Bosanskohercegovačke patriotske stranke Sefer Halilović, bivši zapovjednik Armije BiH, napominjući da će, ako postane predsjednik BiH, osobe poput Tomislava Karamarka i Aleksandra Vučića proglasiti personama non grata, jer im nije mjesto u zemlji koju ne poštuju. On smatra da je Karamarko između redaka poručio da želi ‘nastaviti s politikom Franje Tuđmana i Mate Bobana, u Den Haagu osuđenoj kao udruženi zločinački poduhvat’.

Tijekom turneje po BiH, gdje je dao vjetar u leđa bratskom HDZ-u BiH, Karamarko je kritizirao ostale hrvatske stranke – aludirajući na HDZ 1990. – što se nisu dogovorili o zajedničkom nastupu na izborima. ‘Njima će suditi povijest, ali će im suditi i narod. One grane koje otpadaju od HDZ-a, kao što je bio slučaj u Hrvatskoj, jednostavno usahnu i nestanu’, slikovit je bio Karamarko.

Nino Raspudić ističe da nije problem to što su otpali od HDZ-a, ‘nego to što vode probošnjačku, a ne prohrvatsku politiku’. Taj analitičar, inače, pozitivnim ocjenjuje promjenu hrvatske politike prema BiH, kako onu predsjednika Ive Josipovića tako i premijera Zorana Milanovića, kao i posljednje najave šefa oporbe Karamarka. ‘Drago mi je što konačno postoji okvirni konsenzus oko potpore Hrvatima u BiH – ono što je prije bio prijepor sad je točka oko koje se svi slažu’, ocjenjuje Raspudić za Tportal.

‘Hrvatska ima obvezu brinuti se o dijelu svog naroda koji živi u susjednoj državi, a ovaj koncept nemiješanja u unutarnje stvari susjedne zemlje koncept je iz vremena detanta – suradnje demokratskih i autoritarnih režima, kad ste se pravili da vas se ne tiče to što se krše osnovna ljudska prava, već ste surađivali s tuđom elitom zbog ostvarivanja nekih zajedničkih interesa’, kaže politički analitičar Davor Gjenero.

Hrvatske se, ističe, itekako tiče to da BiH bude demokratska, jedinstvena država, da se spriječi svaki proces razaranja BiH, da se ona razvija kao visoko decentralizirana država koja osigurava ravnopravnost svim svojim narodima, ali i građanima. Karamarko pak ‘osobno nema nikakvog tereta, backgrounda prljave politike prema BiH’, kazao je Gjenero.

 

facebook komentari

  • peppermintt

    Hrvatska je uvik bila dijelom politike koja je imala uticaj na stanje i položaj Hrvata u BiH, to je realnost. Nešto drugo je u kojem je smjeru išao taj uticaj a ovisio je od smjera vladajuće stranke i njihovih potreba.
    Hrvatska je zapravo riješila svoje položaj članstvom u EU, i kao punopravna članica a bez vidljivih zaprjeka može poticati pozitivne procese u BiH a u korist položaja Hrvata u BiH.
    Ti pomaci su vidljivi iako nama nedovoljni