Connect with us

Politika

Raspudić: Zašto bi trg u glavnom gradu RH nosio ime jugoslavenskog diktatora?

Objavljeno

-

Nezavinski saborski zastupnik iz kluba Mosta Nino Raspudić kazao je u Newsroomu za N1 da neće izaći kao kandidat na lokalnim izborima. Komentirao je novonastale okolnosti nakon smrti gradonačelnika Zargreba i najave novih kandidatura.

Voditeljica je Raspudića molila da komentira predizborne ankete o rejtingu do sada poznatih kandidata za gradonačelnika Zagreba.

“O tome kako gledam na ankete odavno sam već sve napisao, još u vrijeme dok sam bio izvan politike i dok sam pisao kolumnu. Radi se o jednoj sramotnoj pojavi koja se opetovano javlja. Najdrastičnije je to bilo na pretprošlim predsjedničkim izborima, a onda smo vidjeli što su ove iste anketne kuće predviđale pred parlamentarne izbore, a kakav je bio ishod”, kazao je Raspudić, navevši i svoj primjer, odnosno prognoze da neće ući u Sabor:

“Staviti Titov bedž, a navečer nositi najveću svijeću u crkvenoj procesiji”

“Naše te kuće, ove glavne koje rade te ankete, su sramotne.”

Na pitanje koliki je problem kandidatu Mosta Zvonimiru Troskotu ulazak u predizbornu utrku Miroslava Škore, kazao je:

“Naš kandidat je izašao u 12. mjesecu s kandidaturom, a počeli smo raditi još dosta prije toga, doslovno radeći na terenu, u svakoj gradskoj četvrti.”

“Mi smo na pitanje odnosa prema Milanu Bandiću još prije mjesec dana jasno rekli da ako nekome nije u ovih 20 godina jasno u čemu je problem s Bandićevim upravljanjem gradom, onda mu doista ne treba ništa objašnjavati. U dva tri mjeseca neće shvatiti, ako nije shvatio do sada”, kazao je.

Raspudić je rekao da će Most nuditi konkretne projekte, programe i rješenja:

“Tu je snaga Zvonimira Troskota zbog toga što su osnovna dubioza Grada Zagreba financije. Mi niti ne znamo koliko je Zagreb što izravno što neizravno zadužen. To će tek onaj koji uđe u ured gradonačelnika i počne skenirati stanje, moći utvrditi.”

“Iznenadna smrt Bandića nama ništa u kampanji nije poremetila, isto tako niti ulazak Miroslava Škore u kampanju”, rekao je.

Komentirao je dalje bitku za nekoć birače Milana Bandića:

“Što znači boriti se za Bandićeve birače? Bi li to sad značilo da Troskot ili Škoro ili Filipović ili Tomašević ili bilo tko bi ujutro trebao staviti Titov bedž i s nekim starim totalitaristima provoditi vrijeme, a navečer tegliti najveću svijeću na crkvenoj procesiji? Nas takav pristup ne zanima.”

“Zašto bi trg u glavnom gradu RH nosio ime jugoslavenskog diktatora?”

“Ne postoji čvrst bazen Bandićevih birača koje može netko može cijeloga preuzeti ili pola ili trećinu. To je vrlo heterogeno biračko tijelo koje je dijelom građeno svi ti slojevi klijentelistički kroz 20 godina na različitim osnovama”, dodao je.

“Idem od terena”, dao je primjer djelovanja, kako je rekao, Mosta, “U jednoj zagrebačkoj ulici, u jednom zagrebačkom kvartu vjerujte da isti problem muči sve. Evo u mojoj ulici na Trešnjevci isti problem imaju i ljevičari i desničari i centristi.”

Nabrojao je prometne gužve, škole, vrtiće, viziju razvoja grada kao realna pitanja Zagreba, nasuprot ideoloških. Dalje je rekao i zašto bi građani bolje postupili birajući Troskota nasuprot Vesne Škare Ožbolt:

“Zato što Zvonimir Troskot nije bio član nijedne stranke i nije bio u nikakvim političkim poslovnim i drugim šemama. U kasnim je 30-ima, ima ozbiljna organizacijsko iskustvo.”

Opisao je kako će se sastavljati kandidacijske liste Mosta na lokalnim izborima:

“Mi nećemo ići na taj način da stavljamo na listu neka atraktivna imena, a da taj posao poslije obavljaju drugi. Isti ovaj stožer koji se sastoji od ljudi koji predstavljaju 17 gradskih četvrti, će izbaciti i liste.”

On, znači, neće biti na listi?

“Ne”, odgovorio je i dodao:

“Tomislav Tomašević je izabran na parlamentarnim izborima, iz proračuna Republike Hrvatske prima plaću isto kao ja, a zadnjih mjeseci ga ne vidim da se nešto ozbiljno bavi parlamentarnim radom.”

Voditeljica je Raspudića pitala je li u istoj situaciji i Zvonimir Troskot?

“Troskot je odradio golemi posao oko HGK”, odgovorio je Raspudić, navevši da je puno stvari istjerao na čistac, slično kao i s HOK-om.

“Njegova kampanja nije kao Tomaševićeva, gdje je u prvom planu samo taj frontmen. Troskot je prvi u tom velikom, davno fomiranom timu.”

Raspudić je kazao i što misli o izlaznosti na izborima u svibnju:

“Ne znamo kakvo će biti stanje u petom mjesecu oko koronakrize. Nadamo se da će brojke padati… Iznenadna smrt Bandića i koronakriza bojim se da će utjecati na nižu izlaznost.”

Rekao je da na lokalnoj razini ideološkim pitanjima načelno neće biti mjesta. Ipak:

“Volio bih čuiti racionalne razloge zašto bi jedan lijepi trg u glavnom gradu demokratske Hrvatske nosio ime po jugoslavenskom diktatoru.” piše N1.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari