Rasulo u SDP-u – pravilnikom se rješavaju nepodobnih

0

Nakon burnih tjedana za najveću oporbenu stranku u kojima se čak propitivalo i povjerenje Davora Bernardića na čelu SDP-a, u toj stranci opet vrije.

Ovaj put zbog prijedloga izbornih pravila za vodstva lokalnih organizacija.

Najviše kritika izazvao je članak koji propisuje tko se sve ne bi mogao kandidirati.

SDP-ovac Dominik Etlinger u srpnju je najavio kandidaturu za predsjednika zagrebačkog SDP-a.

Nakon toga dao je ostavku na mjesto glavnog tajnika te organizacije. I upravo bi ga taj potez mogao stajati kandidature. Jer prema prijedlogu izbornih pravila kandidirati se ne mogu oni koji su unutar godine dana do raspisivanja izbora bez suglasnosti dali ostavku na dužnost.

Ne mogu se kandidirati ni oni koji nisu najmanje dvije godine članovi stranke. Time bi se, primjerice, eliminirala Aleksandra Kolarić. Ona kaže kako i  članstvo i građani očekuju od predsjednika stranke Davora Bernardića da u organizaciji ovih izbora ispoštuje svoja predizborna obećanja o tome da će SDP postati uključiva i unutar sebe demokratska stranka.

Uz Alena Čička, jedini koji bi još odgovarao predloženim pravilima za kandidaturu u Zagrebu bio bi Gordan Maras.

Pravila ne vrijede samo za Zagreb. Ne mogu se kandidirati ni oni koji su unutar godine dana do izbora dali ostavku na zakonodavnu ili izvršnu funkciju.

Time dolazimo do Ivana Klarina koji je prije nepunih mjesec dana dao ostavku na saborsku dužnost. On pak poručuje – zbog mene se ne trebate brinuti, kandidirati se ionako neću. Smatra da je vrlo loše za stranku da propisivanjem pravila isključuje ljude koji ne odgovaraju aktualnom stranačkom vodstvu.

Iz svega navedenog može se zaključiti da se vodstvo s predsjednikom Davorom Bernardićem na čelu na ovaj način obračunava s onima koji mu nisu po volji.

Mnogi očekuju da će ova pravila biti izmijenjena jer ovakvi prijedlozi su protustatutarni. U članku 11. Statuta SDP-a lijepo piše – član ili članica ima pravo birati i biti biran. Odluka je na Predsjedništvu.

SDP-ovci POBJESNILI NA STAZIĆA JER JE PREDLOŽIO DA ISTRA KRENE PUTEM KATALONIJE

 

facebook komentari