Connect with us

BiH

Rasulo

Objavljeno

-

Iako je do redovnih parlamentarnih izbora ostalo još dosta vremena, već se može konstatirati da je Milanovićeva lijeva vlada doživjela posvemašnji neuspjeh.  Da bi se naveli svi njezini promašaji, potreban je prostor znatno veći od onoga koji je predviđen za ovu kolumnu. Stječe se dojam da ”kukuriku-vlast” nije ništa ni namjeravala učiniti na planu gospodarskog oporavka zemlje, nego su svi njezini napori bili usmjereni na temeljitu ideološku preobrazbu Hrvatske. Srećom, i na tom planu uspjeh im je mizeran.[su_spacer]

sjednica_vlade_republike_hrvatske_lightboxSuprotstavio im se narod, udruge, branitelji, Crkva, Ustavni sud i zdrav razum. Njihove ideološke podvale padale su na referendumu, Ustavnom i drugim sudovima, a glavni eksponent politike protivne naravi i hrvatskoj tradiciji, Željko Jovanović, doživio je i osobni poraz, to jest poslan je iz Vlade u saborsku hladovinu da se malo ohladi.

Nestali su sa scene tijekom protekle dvije i pol godine i drugi istaknuti protagonisti ”kukuriku-politike”: Mirela je Holy otpala zato što se nije dopadala Čačiću, Čačić je pak na hlađenje poslan u zatvor, Linić u političku mirovinu, Rajko Ostojić također, dok je Ranko Ostojić naprasno završio u bolnici i bori se za život. Ostojiću kao čovjeku u životno opasnoj situaciji treba poželjeti oporavak i sve najbolje u životu, no njegova bolest na simboličan način ukazuje na sjenu svojevrsnog prokletstva koje se nadvilo nad Vladom. Sve je počelo famoznim slučajem Perković. Kada je to završilo nepovoljno po vladajuću garnituru, kola su opasno krenula nizbrdo. Zaredale su se korupcijske afere u redovima vladajuće stranke, premijer se sukobio sa svojim najvažnijim ministrom što je za posljedicu imalo sukob u samoj stranci, gospodarski pokazatelji bivali su sve lošiji, a nesnalaženje i ideološka zagriženost vladajućih sve evidentniji, na koncu kao da se i priroda urotila protiv nesposobne vlasti, Slavoniju su zahvatile poplave, a Dalmaciju kiše, koje već sada zloguko nagovješćuju da će i turistička sezona podbaciti. Logična posljedica svega toga bio je rast rejtinga oporbenom HDZ-u, koji već sada može početi s podjelom resora za buduću vladu.

Na žalost, ni u HDZ-u nemaju zbog čega likovati. Tko preuzme odgovornost za vođenje zemlje nakon odlaska aktualne vlasti, naći će se u vraški teškoj situaciji. Ako se Milanović, često i neopravdano, izvlačio na teško nasljeđe koje mu je ostavila Jadranka Kosor, Karamarko će, kao najvjerojatniji naredni premijer, to moći činiti s puno više argumenata. Međutim, to mu neće pomoći jer narod je na rubu izdržljivosti i nikakve isprike nije više u stanju slušati. Stoga će sljedeći premijer imati najteži zadatak od svih dosadašnjih premijera, izuzmemo li, iz razumljivih razloga, ratno vrijeme.

Trenutno je situacija takva da nitko nema previše razloga za likovanje. Štoviše, Milanović će možda i odahnuti kada preda vlast svome nasljedniku, osobito ako u međuvremenu uspije eliminirati oporbu u vlastitoj stranci. No to će biti vrlo teško budući da su političari takva sorta u kojoj se naglo probudi demokratski refleks kada dotada nedodirljivi vođa nije više u stanju poslušnike nagrađivati odgovarajućim položajima, sinekurama i apanažama. Bilo kako bilo, recentno stanje sveopćeg rasula i dezorijentiranosti ne smije predugo potrajati jer bi moglo cijelu zemlju strovaliti u ponor. Stoga su promjene nužne i neodgodive. Najnoviji potezi aktualne vlasti (prijedlog o službenom tumačenju Zakona o policiji i državnim službenicima, sugestije Ustavnom sudu u svezi s ”referendumom o ćirilici”, Zakon o životnom partnerstvu itd.) pokazuju da se ona, neuspjesima usprkos, nije u stanju mijenjati.

Zato ih treba mijenjati.

Damir Pešorda/hrsvijet

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement

Komentari