Pratite nas

BiH

Ratnim zastavama tzv. Armije BiH pokušalo se omesti Hrvate u odavanju počasti poginulim braniteljima

Objavljeno

na

Dostojanstven skup sjećanja i odavanja počasti hrvatskim braniteljima koji su život položili na oltar Domovine, zamalo se pretvorio u sukob sa skupinama koje su, okićene ratnim zastavama Armije BiH, na Bašino brdo došle s namjerom izazvati incident.

I ove godine, u organizaciji Udruga proisteklih iz Domovinskog rata općine Fojnica, članovi Udruga, zajedno s obiteljima poginulih branitelja stradalih na ovom lokalitetu prije 23 godine,  te predstavnicima vjerskog i političkog života Hrvata Fojnice i središnje Bosne, na Bašinom su brdu odlučili su prisjetiti se bitke za ovu, u ratu jednu od strateških kota obrane središnje Bosne.

Vijenci, cvijeće i molitva u kapelici i ispred spomen križa u znak sjećanja na 36 poginulih hrvatskih branitelja u Bitci za Bašino brdo, način je na koji se Hrvati Fojnice ali i drugih općina središnje Bosne, prije svih Kiseljaka i Kreševa, već 23 godine sjećaju Bitke koja je u ovom kraju jedna od najvažnijih u Domovinskom ratu.

Dostojanstven skup sjećanja i odavanja počasti hrvatskim braniteljima koji su život položili na oltar Domovine, zamalo se pretvorio u sukob sa skupinama koje su, okićene ratnim zastavama Armije BiH, na Bašino brdo došle s namjerom izazvati incident, javlja Art.info.

Skupina koju su činili vjerojatno bivši pripadnici Armije BiH, a među njima Fojničani su prepoznali i Saudina Fejzića, profesora povijesti te druge istaknute bošnjačke dužnosnike iz Fojnice,  stiglo je baš u vrijeme obilježavanja 23. obljetnice na Bašinom brdu, na ovaj lokalitet.

„Nikad u ove 23 godine koliko obilježavamo godišnjici Bitke za Bašino brdo,  nikoga osim obitelji hrvatskih branitelja, udruga, naših svečenika, političkih i kulturnih predstavnika hrvatskog naroda nije bilo na ovom mjestu.

Ovo je očigledna provokacija u kojoj su na perfidan način iskorištena i djeca koje su odrasli instruirali i nagovorili da nose ratne zastave i vrijeđaju žrtve koju su na današnji dan  pale na Bašinom brdu, od strane vojske koja se borila pod zastavama koje su nosili“, ispričao nam je jedan od očevidaca ovog događaja, član Udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

Sugovornik portala Art.info potvrđuje kako se obitelji hrvatskih branitelja i čelnici Udruga nisu dale isprovocirati te je incident većih razmjera, pa i otvoreni sukob, izbjegnut.

„Oni koji su danas došli provocirati obitelji žrtava i nas sudionike Bitke ni danas, 23 godine poslije, očito se ne mogu pomiriti da je HVO-u uspjelo zauzeti Bašino brdo, strateški važnu kotu s koje se kao na dlanu vide dijelovi općina Fojnica i Kiseljak, usprkos činjenici da je Armija BiH te 93 godine bila daleko brojnija i nadmoćnija“, kazuje nam jedan od članova Udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

Odmazdu zbog zauzimanja Bašinog brda, Hrvati ni ratne 1993 godine nisu dugo čekali, prisjećaju se sudionici ratnih događanja na području središnje Bosne. Samo dan poslije Bitke, 13. studenog 1993 godine na pragu Samostana u Fojnici ubijeni su tadašnji gvardijan i vikar fra Nikica Miličević i fra Leon Migić.

Molitvu za duše svih poginulih hrvatskih branitelja Fojnice ali i središnje Bosne, ove je godine, na Bašinom brdu, usprkos provokacijama, predvodio sadašnji fojnički gvardijan fra Miro Relota.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Od danas svi koji ne poštuju samoizolaciju idu u prinudnu izolaciju

Objavljeno

na

Objavio

Federalni stožer civilne zaštite na 11. izvanrednoj sjednici održanoj danas donio je novu naredbu kojom će svaka osoba koja ne poštuje samoizolaciju biti izmještena u prinudnu izolaciju.

Zapovjednica stožera Jelka Miličević danas je potpisala novu naredbu za građane Federacije Bosne i Hercegovine koja vrijedi od danas, a svi županijski stožeri dužni su u narednim danima osigurati objekte i uvjete za prinudnu izolaciju.

Za realizaciju danas donesene naredbe o prinudnoj izolaciji za realizaciju, osim županijskih stožera civilne zaštite, zadužuju se i krizni stožeri, ministarstva unutarnjih poslova, županijske uprave policije i inspekcijski organi, piše Klix.

Rok za uspostavljanje objekata za prinudnu izolaciju je tri dana od danas.

Načelnik Federalnog stožera Civilne zaštite Fahrudin Solak članove stožera je informirao i o završenoj dezinfekciji Konjica i Jablanice te početku sustavne dezinfekcije gradova u FBiH kao načinu borbe protiv koronavirusa.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Vjekoslav Bevanda: Izmjenama Zakona o PDV-u bez analiza može se nanijeti veća šteta nego korist

Objavljeno

na

Objavio

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i riznice Vjekoslav Bevanda ne podržava prijedlog o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dodanu vrijednost (PDV) koji je danas u hitnu proceduru uputio predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Ministar Bevanda, koji je i predsjedatelj Upravnog odbora Uprave za neizravno oporezivanje (UINO), smatra da se izmjenama Zakona o PDV-u bez jasnih podloga i analiza može nanijeti veća šteta nego korist.

„Zakonske izmjene u ovo vrijeme bez podloga i jasno iskazanih pozitivnih i negativnih efekata mogu nanijeti samo štetu. Ovako krucijalne stvari moraju ići tek nakon jasnih podloga i učešća svih u BiH i to uz puni konsenzus“, naglasio je ministar Bevanda.

Smatra da bi izmjene i dopune zakona, koje su predložene i tiču se pomjeranja rokova za plaćanje PDV-u, imale samo negativan efekt.

„Po mojoj procjeni ovo bi imalo trenutni efekt na nelikvidnost svih razina vlasti, a ne bi imalo baš nikakav efekt na pomoć gospodarstvu. Nije vrijeme za politikanstvo i stvaranje novih kriza i prepucavanja u ovako teškim vremenima. I na kraju, čemu bi poslužilo da donosimo bilo kakve odluke koje će biti rezultat preglasavanja“, zaključio je ministar Bevanda u svom reagiranju na inicijativu za izmjene i dopune Zakona o PDV-u.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari