Connect with us

Vijesti

Ravnatelj Spomen-područja Jasenovac podnio ostavku

Objavljeno

-

Isječak

Ravnatelj Javne ustanove Spomen-područja Jasenovac Ivo Pejaković potvrdio je u utorak Hini da je podnio ostavku, u kontekstu članka povjesničara Vladimira Geigera koji je na portalu “CroFact” naveo kako su na mrežnoj stranici JUSP Jasenovac u dijelu teksta navedene “greške i netočne tvrdnje”.

“Skrenuta nam je pažnja na članak ‘Jesu li utemeljene tvrdnje na mrežnim stranicama Javne ustanove Spomen-područja Jasenovac o sastanku predstavnika Njemačkoga Reicha i Nezavisne Države Hrvatske 4. lipnja 1941?’, objavljen na portalu “CroFact”, u kojem dr. Vladimir Geiger ukazuje na greške i netočne tvrdnje koje se nalaze na mrežnoj stranici Javne ustanove Spomen područje Jasenovac”, naveo je u ostavci ravnatelj JUSP Jasenovac Ivo Pejaković.

Dodao je da su “dijelovi teksta navedeni na mrežnoj stranice Spomen područja Jasenovac uistinu nespretno i netočno sročeni, te se u njemu nalaze neprecizne tvrdnje kojima se interpretira dogovor na sastanku Adolfa Hitlera i Ante Pavelića iz lipnja 1941. godine”.

“Statutom Javne ustanove Spomen područja Jasenovac, jasno je navedeno kako je ravnatelj osoba koja odgovara za rad ustanove. S obzirom da osjećam profesionalnu i moralnu odgovornost za rad i djelovanje ustanove, iz navedenih razloga podnosim ostavku na mjesto ravnatelja. Slijedom navedenih okolnosti, molim Vas da u zakonskom roku imenujete v. d. ravnatelja/ravnateljicu koji/a će ispraviti sve nedostatke i propuste koji su se dogodili, a posebno u odnosu na mrežnu stranicu Spomen područja Jasenovac”, naveo je ravnatelj Ivo Pejaković u ostavci upućenoj Ministarstvu kulture i medija.

“Dopis u prilogu sam također uputio putem e-maila na Kabinet Ministarstva, te original putem pošte, a o ovoj odluci ću obavijestiti i Upravno vijeće te Savjet Spomen područja Jasenovac”, dodao je ravnatelj JUSP Jasenovac.

U dopisu se navodi kako se objava dr. Geigera nalazi na adresi https://crofacta.hr/Objave/jusp-jasenovac​​​.

CroFacta mrežna je platforma istoimenoga projekta za provjeru točnosti informacija (fact-checking) u hrvatskom, a i širem medijskom prostoru, koji provodi Leksikografski zavod Miroslav Krleža u suradnji s Hrvatskim institutom za povijest i Hrvatskim memorijalno-dokumentacijskim centrom Domovinskoga rata. Projekt CroFacta pokrenut je 1. rujna 2023. u sklopu mjere Nacionalnoga plana oporavka i otpornosti (NPOO) Uspostava sustava provjere medijskih činjenica i u cijelosti ga financira Europska unija – Next GenerationEU.

Projekt okuplja, kako je navedeno, “renomirane stručnjake s humanističkoga i društvenoga područja koji će se ponajprije baviti prijepornim povijesnim, kulturnim i društvenim temama 19. i 20. stoljeća koje snažno polariziraju hrvatsko društvo, pa su stoga i od osobitoga javnog interesa”.

Voditeljica projekta je Ankica Šunjić Matković, pomoćnica glavnog urednika Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža, a koordinatori su dr. Josip Mihaljević, pomoćnik ravnatelja Hrvatskog instituta za povijest, i dr. Julija Barunčić Pletikosić, voditeljica odjela Hrvatskoga memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskoga rata. Dr. Vladimir Geiger, suradnik projekta, znanstveni je savjetnik u trajnom zvanju iz Hrvatskog instituta za povijest ( Odjela za suvremenu povijest). Hina

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas