Connect with us

Vijesti

Vrhunac vodnog vala na Savi; Stanje kritično u Brdovcu; Izvanredne mjere obrane na Muri

Objavljeno

-

Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a izvijestilo je u subotu navečer da su uspostavljene izvanredne mjere obrane od poplava na rijeci Muri, mjerna postaja Mursko Središće, od Podturna do granice sa Slovenijom.

Pripadnici civilne zaštite općina Nedelišće i Sveti Martin na Muri su na terenu te postavljaju zečje nasipe na ugroženim mjestima, objavilo je Ravnateljstvo.

Kupa u Karlovcu porasla u subotu za četiri i pol metra, ali poplave neće biti

Kupa u Karlovcu je u subotu od ponoći do 18 sati, porasla za skoro četiri i pol metra, a prema prognozama Hrvatskih voda do nedjelje ujutro će narasti do 563 centimetra, no ipak će ostati na razini pripremnog stanja oprane od poplave.

Unatoč naglom dolasku velikog vodenog vala, opasnosti od izlijevanja Kupe u Karlovcu nema jer je u četvrtak, prije poplava u Sloveniji, Kupa bila na svojim najnižim razinama – oko nule. U ponoć s petka na subotu bila je na samo 23 centimetra i onda se popela do 465 centimetara. Dakle, gotovo prazno korito moglo je primiti val iz Slovenije i Gorskog Kotara, te također i onaj iz rijeke Dobre.

Prema riječima voditelja karlovačke Ispostave Hrvatskih voda kiše se uzvodno od Karlovca očekuju i u subotu i u nedjelju, ali u manjem obujmu od ranijih prognoza, te se ne očekuje razina rijeke od sedam metara, pa time ni proglašavanje redovitih mjera obrane od poplave.

Rano u subotu hidrološke su činjenice ukazivale na mogućnost da Kupa u Karlovcu naraste do 740 centimetara, no ta je opasnost s novim meteorološkim stanjem otklonjena.

U slivu Mrežnice i Korane nema puno oborina, te one nisu visoke, pa se unatoč tome što je Kupa u jednom danu narasla za više od četiri metra, tu ogromnu količinu vode na putu nizvodno od Karlovca ne usporavaju ni Korana, ni Mrežnica, njene pritoke.

Upravo je istovremeni visoki vodostaj svih četiriju karlovačkih rijeka bio razlog poplavama u Karlovcu i Dugoj Resi u svibnju ove godine.

Vrhunac vodnog vala na Savi koja se izlila iz korita bio je oko 18 sati.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari