Connect with us

Razgovor

Razgovor s povodom: O gospodarskom uzletu OBŽ govori župan Anušić

Objavljeno

-

Osječko-baranjska županija bilježi pozitivne trendove, a kapitalnim projektima mijenja sliku grada i županije

Skupština Osječko-baranjske županije usvojila je proračun za 2022. godinu u iznosu 1,8 milijardi kuna, no važnija od te rekordne brojke ipak je činjenica da su uz sredstva za djelatnosti iz redovitog funkcioniranja županije kao jedinice regionalne samouprave, osigurana i sredstva za nastavak svih započetih i otvaranje novih kapitalnih projekta. Pri tomu treba podsjetiti da se na području Osječko-baranjske županije trenutno provode EU projekti vrijedni 6,7 milijardi kuna, a tu je i niz drugih projekta i programa. Povod je to i za razgovor sa županom Ivanom Anušićem, koga smo prvo upitali za komentar novog županijskog proračuna.

– Proračun Osječko-baranjske županije za 2022. godinu je povećan za 12,26 % u odnosu na proračun za 2021. godinu. Proračun je realan i stabilan, a smanjenje određenih prihoda zbog izmjena zakona pokrili smo, ali i povećali, povlačenjem dodatnih sredstava iz fondova EU i državnog proračuna. Ukupni konsolidirani proračun tako iznosi gotovo 1,8 milijardi kuna, s tim da se 670,4 milijuna kuna odnosi na županijski proračun, a ostalo su evidencijski prihodi proračunskih korisnika. Proračunom za 2022. godinu osigurana su sredstva za redovno funkcioniranje Županije i njenih proračunskih korisnika, nastavak svih započetih projekata, kao i pokretanje novih projekata.

Znamo da je značajan svaki projekt koji donosi radna mjesta i prihode, no izdvojite najvažnije za ukupni razvoj Osječko-baranjske županije.

– Za ovaj proračun naglašavamo da je razvojni jer je izrazito usmjeren prema gospodarstvu i projektima poput Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće koji je već u visokoj fazi izgrađenosti, a za koji je u proračunu osigurano 89,5 milijuna kuna. Gradi se i Zgrada 1. Gospodarskog centra, za što smo osigurali 58 milijuna kuna. S 55,5 milijuna kuna spremni smo i za skori početak izgradnje I. gimnazije. Za nastavak izgradnje sustava navodnjavanja namijenili smo 46 milijuna kuna. Zapravo oko 370 milijuna kuna ili 20 posto od ukupnog proračuna je usmjereno na kapitalne investicije. Naravno, veliki dio sredstava ulažemo u zdravstvo, socijalnu skrb, školstvo u komu također provodimo velike projekte, nastavljamo odobravanje stipendija i poticaja, sufinanciranja kredita i druge projekte. Recimo, za besplatni školski obrok za osnovnoškolce planiramo 11,4 milijuna kuna, a pri tomu poseban naglasak stavit ćemo na snažno povezivanje s OPG-ovima.

Županija s tim ciljem realizira i Regionalni distributivni centar za voće i povrće koji ste spomenuli. Kako će izgledati njegovo povezivanje s OPG-ovima?

-Upravo će izgradnja RDC-a ponuditi povezivanje odnosno udruživanje poljoprivrednicima, također će u sklopu Centra imati mogućnost skladištenja i prerade robe kako bi ju na tržište plasirali u za njih najpovoljnijem trenutku. Cilj nam je omogućiti korisnicima centra i brandiranje njihovih proizvoda i kompletnu marketinšku podršku, a roba skladištena u RDC-u plasirat će se kroz projekt besplatnog školskog obroka za sve osnovnoškolce.

Prema službenim pokazateljima koje pripremaju Državni zavod za statistiku, FINA, HKG-a i slične institucije gospodarstvo Osječko-baranjske županije zadnjih godina bilježi zapažene pozitivne rezultate.

– Raduje nas što pozitivne gospodarske pokazatelje bilježimo na gotovo svim poljima. Oni potvrđuju da smo na pravom putu jer povećanje broja tvrtki i obrta, što se konstantno događa, znači da je u svakom novootvorenom poslovnom subjektu zaposlena barem jedna osoba. Veliki kapitalni projekti donijet će naravno i puno više novih radnih mjesta, a sve su to važni koraci u smanjenju nezaposlenosti, povećavanju zaposlenosti i zapravo ostanku naših sugrađana u Hrvatskoj te njihovom kvalitetnijem životu. S druge strane, prošle se godine na području naše Županije rodilo čak 100 beba više nego godinu ranije, što je najviše ako se izrazi u postotku na razini hrvatskih županija. Takvi podaci su i poticaj za nastavak započetih aktivnosti, a naravno svi smo svjesni da se ukupno stanje gospodarstva i životni standard naših građana može i mora još uzdizati kako bi dostigli željenu razinu.

Tijekom 2021. godine svjedočili smo početku konkretne realizacije više kapitalnih projekata na području Osječko-baranjske županije. Možete li zadržati takav trend i u 2022. godini?

– Po stupanju na dužnost župana Osječko-baranjske županije 2017. godine najavio sam promjene, između ostalog i realizaciju konkretnih projekata koji se zaista uspješno provode. Ove godine je krenula realizacija nekoliko značajnih projekata. Regionalni distribucijski centar za voće i povrće kao što sam rekao, vrijedan je više od 100 milijuna kuna i značajan za ukupnu poljoprivrednu aktivnost na ovom području, osobito za male i mlade poljoprivrednike. Gospodarski centar s novim sajamskim prostorom i drugim sadržajima pružit će potporu poduzetništvu, obrtništvu i gospodarstvu u cjelini. U tijeku je izgradnja Srednje škole Donji Miholjac, uskoro počinje izgradnja I. gimnazije u Osijeku, a priprema se projekt izgradnje novog KBC-a Osijek vrijedan više od 2 milijarde kuna. Podsjećam da smo proteklih godina završili ranije započet projekt Centra za autizam, ubrzali smo izgradnju više sustava za navodnjavanje, grade se aglomeracije koje doslovno mijenjaju uvjete života u gradovima i selima, kao i niz drugih projekata.

Osječko-baranjska županija jedina u Hrvatskoj omogućava besplatnu prehranu za sve učenike osnovnih škola, kreditira kamate na stambene kredite građana, za studente omogućava besplatni prijevoz vlakom, prednjači po projektima energetske obnove školskih i zdravstvenih objekata, i to nisu jedini jedinstveni projekti, a promijenila se i percepcija javnosti o Osječko-baranjskoj županiji.

– Percepcija javnosti o našoj županiji se promijenila u pozitivnom smjeru, i to nam je izuzetno važno jer utječe i na naše građane i na sve poslovne partnere, turiste i druge koji dolaze na ovo područje, dakako i na investitore. Promjena se dogodila jer smo uspjeli realizirati više najavljenih i važnih projekata, pokazati se i potvrditi kao pouzdan partner, a pozitivnoj općoj „klimi“ doprinijela i politička stabilnost od lokane i regionalne do nacionalne razine, a iskorak činimo i na međunarodnom planu. Istina, korona je dijelom limitirala dio naših aktivnosti, no nije ih zaustavila nego smo našli nove oblike suradnje. Dakle, svakoj aktivnosti pristupamo sustavno, temeljito i kvalitetno sve pripremamo, otvoreno i konstruktivno nastupamo, pa danas možemo reći da je naš razvojni mozaik dobio snažan i jasan okvir, a već se popunjava vrijednim sadržajima koji jamče bolju budućnost svim građanima naša županije.

Kako ste sveukupno zadovoljni 2021. godinom i kako bi u nekoliko rečenica sumirali planove za dogodine?

Godinu na izmaku zaključujemo iznimno zadovoljni. Osječko-baranjska županija, ali i poduzetnici i obrtnici s naših prostora pokazali su da se mogu uhvati u koštac s izazovima koje je u poslovanju donio COVID-19 pa bilježimo pozitivne gospodarske pokazatelje i njihov kontinuirani rast. Ove smo godine krenuli u realizaciju kapitalnih projekata o kojima smo govorili, a već sada mogu najaviti da početkom iduće godine počinje izgradnja I. gimnazije u Osijeku, dovršit će se Srednja škola u Donjem Miholjcu, ujesen očekujemo dovršetak RDC-a, a do kraja godine i Zgrade 1. Gospodarskog centra. Prateći potrebe naših gospodarstvenika i poljoprivrednika pripremili smo i nove vrste potpora u poljoprivredi, gospodarstvu i turizmu. Višegodišnje pripreme niza projekata stigle su do realizacije pa ćemo novim kapitalnim ulaganjima dugoročno mijenjati vizure grada i Osječko-baranjske županije, smjer i razvoj gospodarstva kako i ukupnu gospodarsku, a time i demografsku sliku naše županije. I na kraju, vašim čitateljima želim zdravu, sretnu i uspješnu Novu godinu!

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari