Pratite nas

Nebuloze

‘Razjarenom’ GONG-u Zagreb ‘smrdi na fašizam’

Objavljeno

na

Mađarskog premijera Viktora Orbana su pred Esplanadom dočekali prosvjednici s transparentima: “HDZ – prva crta Orbane”, “Deportirajte Orbana, a ne izbjeglice” i “Smrdi na fašizam”. U prosvjedu su sudjelovali Centar za mirovne studije (CMS), inicijativa Dobrodošli, GONG – parapolitička organizacija bliska SDP-u.

“Želimo Europu i EU u kojoj jednako vrijede sva ljudska prava i jednako vrijedi vladavina prava u kojoj nema crnih oaza poput Mađarske u kojoj se te temeljne vrijednosti ugrožavaju”, poručila je za Hinu Jelena Berković iz GONG-a.

“Orban je osoba koja izbjeglice koristi kao svojevrsnu metu i kao fiktivnu prijetnju europskim vrijednostima koje on tobože štiti dok je zapravo on osoba koja te vrijednosti ugrožava zbog toga što apsolutno želi uspostaviti autoritarnu vlast u Mađarskoj, dokida građanske slobode i zapravo dokida sve demokratske vrijednosti na kojima EU počiva”, optužila je mađarskog premijera Sara Kekuš iz CMS-a.

Što znamo o CMS-u?

Centar za mirovne studije: Zastupao ih Gordan Bosanac, danas član tijela za građanski nadzor nad sigurnosno-obavještajnim aparatom

Centar za mirovne studije (CMS) nevladina je udruga građana koja se zalaže za društvenu promjenu temeljem načela nenasilja, izgradnje mira i ljudskih prava koji povezuju obrazovanje, istraživanje, aktivizam i rad na javnim politikama, ističe UNHCR uz čiju podršku CMS provodi projekt Podrška integraciji izbjeglica: iz prakse u politiku.

Centar za mirovne studije izrastao je iz različitih oblika izravne izgradnje mira u zapadnoj Slavoniji (Volonterski projekt Pakrac, 1993. -1997.), gdje se 1996. godine prvi put i razgovaralo o osnivanju organizacije,a formalno je osnovan godinu dana kasnije.

Udrugu koja se danas pretežito bavi pitanjem prihvata migranata i otvaranjem granica za iste zastupao je Gordan Bosanac, a koji je danas jedan od članova tijela koje provodi građanski nadzor nad sigurnosno-obavještajnim aparatom Republike Hrvatske te vodi kolegij Ljudska sigurnost na CMS-u.

CMS stajao iza osnivanja Documente Vesne Teršelić i GOLJP-a Zorana Pusića

Centar za mirovne studije nalazi se na adresi Selska cesta 112 na kojoj se nalazi i Platforma 112, unutar koje djeluje 60 organizacija civilnog društva kojima pripadaju i CMS uz B.a.B.e., Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI), Documentu – Centar za suočavanje s prošlošću, GONG i drugi.

Članovi izvršnog odbora CMS-a Cvijeta Senta, Lana Jurman, Sara Kekuš i Sara Lalić.

Centar za mirovne studije također je jedan je od osnivača Documete, a uz Centar za građanske inicijative Poreč, Građanski odbor za ljudska prava (GOLJP Zorana Pusića), Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek, Documentu-Centar za suočavanje s prošlošću i udrugu Terra, osnovali i zakladu Solidarna.

CMS između ostalih financira Sorosova Zaklada za otvoreno društvo, Vlada RH, Ured za udruge, Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, MZOS, Grad Zagreb, EU, UNHCR, Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Norveške.

Među predavačima na CMS-u Eugen Jakovčić, Ana Raffai i Rada Borić

Ova udruga također organizira razne radionice i kolegije, mentorske koji ima nekoliko desetaka stoga vrijedi izdvojiti tek nekoliko istaknutiji: Amir Hodžić (Spol Rod Queer), Ana Raffai, Otto Raffai (Nenasilno djelovanje), Vesna Teršelić (Suočavanje s prošlošću), Gordan Bosanac (Ljudska sigurnost).

U njihovim predavanjima sudjeluju i druge udruge među kojima vrijedi izdvojiti: Eugen Jakovčić (Documenta), Vildana Semić Isaković (Medžlis Islamske zajednice Sisak), Vesna Zovkić (Isusove male sestre), Princ Wale Soniyi (Društvo Afrikanaca u Hrvatskoj), Rada Borić (Ženski studiji), Lorena Drakula (Studentski zbor FFZG).

Godišnje dobivaju oko 4,5 milijuna kuna, a partner im je Srpsko narodno vijeće

CMS danas financiraju, među ostalima, Europska unija, Vlada RH, Ured za udruge,
Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Sorosev Open Society Foundations, UNHCR, Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Norveške, Ministarstvo, znanosti, obrazovanja i sporta RH, Grad Zagreb i drugi. Preko 70 posto sredstava dobivaju izvana, a godišnje primaju oko 4,5 miljuna kuna (oko 700.000 eura).

Među partnerima CMS-a navode se Ekonomski institut u Zagrebu, Ekonomski fakultet na Sveučilištu u Splitu, Beogradski centar za bezbednosnu politiku, Ured pučke pravobraniteljice, Pravni fakultet i Fakultet političkih znanosti u Zagrebu i Srpsko narodno vijeće.

Što znamo o GONG-u-?

Skraćenica naziva “GONG” dolazi od “Građani organizirano nadziru glasanje“.

Nevladina udruga GONG u više navrata pokazala je svoju pristranost aktivno zauzevši stranu na referendumu o braku.

GONG bi trebala biti neprofitna i od javnih tijela neovisna organizacija, koja djeluje bez sudjelovanja vlasti. No financiraju se iz državnog proračuna i dobro žive praveći se da rade u interesu građana, dok žele cenzurirati neistomišljenike.

SDP-u blizak GONG, afirmativno je ocjenjivao gotovo sve poteze vlasti Zorana Milanovića, pa je tako pozitivnim isticao kad je “popis birača Arsen Bauk počeo sređivati u Vrgorcu”, a Vrgorac etiketirao simbolom nesređenih popisa birača.

GONG je također podržao Baukovu strategiju javne uprave koju je počeo provoditi samo 6 mjeseci prije prošlih parlamentarnih izbora.

Sorosev utjecaj

Udruga GONG član je Platforme 112 i u posljednje četiri godine SDP-ove vlasti primala je sredstva iz državnog proračuna te je podupirala ideološke pothvate Vlade Zorana Milanovića poput nametanja nestručnog “zdravstvenog odgoja” djeci u svim hrvatskim školama ili predvodila kampanju protiv referenduma o braku kojoj su za tu kampanju odobrena posebnom odlukom sredstva iz državnog proračuna. Udruga s prividno visoke pozicije uz stalno medijsko pojavljivanje zapravo rovari za jednu političku opciju.

GONG financira i George Soros. Iz GONG-a to nisu nikad skrivali, navodeći da je Soros primjerice sufinancirao kampanju za osvještavanje građana o važnosti glasovanja na EU parlamentarnim izborima.

Politolog Instituta za europske i globalizacijske studije na GONG-ova opravdanja kaže da svi koji nekoga financiraju traže nešto zauzvrat.

“GONG i druge udruge civilnog društva jesu u funkciji razvoja civilnog društva, a s druge strane su u funkciji održavanja poretka lijevo liberalno demokratsko orijentiranog projekta”, kaže Anđelko Milardović s Instituta za europske i globalizacijske studije u Splitu

Izvor: narod.hr/Hina

Orban: Ne znam je li to moderno ili nije, ali ja sam uvijek bio prijatelj gospodina Tuđmana

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Nebuloze

Šibenski ‘antifašisti’ upali na promociju knjige Igora Vukića i prekinuli program

Objavljeno

na

Objavio

Promociju knjige ‘Radni logor Jasenovac’ Igora Vukića u četvrtak u Gradskoj knjižnici u Šibeniku na kratko su prekinuli tzv. šibenski antifašisti, piše ŠibenikIN.

Nastala je dvominutna prepirka i naglašavanje, koje je lako moglo prerasti u ozbiljniji incident da samozvani ‘antifašisti’, a u stvari obični huligani, nisu napustili knjižnicu.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Nebuloze

SVEBOŠNJAČKA KOALICIJA NA POMOLU – Sejdo: Ne dozvoliti ulazak HDZ-a i SNSD-a u vlast

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Demokratske fronte (DF) Željko Komšić kazao je nakon današnjeg sastanka s izaslanstvom Stranke demokratske akcije (SDA) da njegova stranka namjerava razgovarati o formiranju vlasti isključivo kao dio bloka kojeg još čine Socijaldemokratska partija (SDP) i Naša stranka.

– DF, zajedno sa SDP-om i Našom strankom, čini dogovoreni blok lijevih, građanskih stranaka, ili kako smo ga mi nazvali “bh. blok”, i da sve odluke koje se tiču daljeg sudjelovanja u vlasti ili opoziciji ćemo donositi samo u okviru tog bloka, piše Faktor.ba

To podrazumijeva i suglasnost ostale dvije stranke jer nama je kao DF-u u cilju održati taj blok i u idućem razdoblju potpuno zajednički nastupati u nekim narednim izbornim ciklusima – poručio je Komšić.

Komšić je izjavio, govoreći o jučerašnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, da DF nije niti će ikada biti ona stranka koja će biti ili sredstvo ili će biti iskorištena kao sredstvo da bi se HDZ, kako je kazao, na mala vrata uvukao u rukovodstvo Zastupničkog doma ili u Vladu FBiH ili eventualno na razini države.

– To smo rekli ljudima u SDA. Razgovarali smo otvoreno o svemu. Jako cijenimo što kolege iz SDA prihvaćaju ovakav stav, da mi kao stranka ne nastupamo više samostalno i da za svaku vrstu odluke, a mi nismo još uvijek kao blok o tome razgovarali, nećemo donositi sami nego isključivo u suradnji s ove dvije stranke.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je istaknuo da njegova stranka i DF imaju identične poglede na situaciju u BiH i regiji.

– SDA je ponovila svoje poznate stavove. Željeli bi jaku, odgovornu i zrelu koaliciju koja se može suprotstaviti dezintegracijskim silama u BiH i na Balkanu. Ponudili smo ovom bloku da uđe zajedno sa SDA u vlast, tako da imamo jednu široku koaliciju baziranu na programima. Mislim da su programi 99 posto jednaki. Potrebno je samo potisnuti animozitete koji su nastali kroz rivalstva. Dogovorili smo se da će SDA pozvati kompletan blok na razgovore, da vidimo možemo li naći zajednički dogovor. Po meni, to bi bilo rješenje za BiH. Nadamo se takvom raspletu – kazao je Izetbegović, naglasivši da će, u suprotnom i ako se nastavi s postupnim formiranjem vlasti negirajući volju birača, njegova stranka pristupiti drugim rješenjima.

Druga rješenja koja je najavio Izetbegović, podrazumijevaju pregovore s manjim strankama.

– Ako zaista ovaj blok kani isključiti SDA iz vlasti, a time poništiti volju stotina tisuća birača, mi ćemo biti prisiljeni tražiti druga rješenja mimo njih – pojasnio je.

SDA smatra da je korektno i mudro ponuditi pobjedničkim strankama da se napravi jaka fronta i jaka koalicija, a sve ostalo su, ocjenjuje predsjednik te stranke, avanture u koje će se SDA nerado upuštati. Kada je jučer održana sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH u pitanju, Izetbegović je postupak drugog bloka ocijenio kao protivan propisima, a samim tim i izbor Elvira Karajbića za predsjedatelja Zastupničkog doma.

– Mi smatramo da je to učinjeno protivno Statutu. Trebalo je biti formirano kompletno rukovodstvo, a ne samo jedan predsjedatelj. Vjerojatno ćemo tu stvar problematizirati pred Ustavnim sudom – kazao je predsjednik SDA.

Komšić je, s druge strane, kazao da postoji otvorena mogućnost formiranja vlasti bez SNSD-a i HDZ-a BiH, koji su već dogovorili koaliciju na državnoj razini.

– Svjesni smo činjenice, kako sada stvari stoje, da je na razini BiH ipak moguće praviti i druge kombinacije, koje podrazumijevaju čak i da SNSD nije dio te kombinacije. Takvi su brojevi. Međutim, to su stvari o kojima nismo ništa zaključili. Nismo ništa konkretno zaključili – izjavio je Komšić.

Predsjednik DF-a je najavio mogućnost da po prvi put u Klubu Hrvata u Domu naroda Parlamenta FBiH HDZ BiH neće imati “kontrolni paket” te da Središnje izborno povjerenstvo (SIP) mora donijeti odluku o strukturi Doma naroda u skladu s Ustavom FBiH. Razvoj situacije, dodaje, ovisi upravo o odluci SIP-a.

– Neprihvatljivo je da odluka SIP-a bude takva da će odgovarati samo zahtjevima HDZ-a, a da će zanemariti situaciju s popunjavanjem Kluba Srba – dodao je.

Komšić je, kazao je, predložio da stranke ljevice, odnosno takozvani “bosanskohercegovački blok”, dogovore zajednički stav, kojeg će priopćiti SDA ili drugim strankama, a njegova stranka, dodaje, samostalno nema kapacitet da moderira pregovore o formiranju vlasti.

Za SDA je, kazao je Izetbegović, prihvatljivo rješenje koje je u skladu s Ustavom FBiH. Problem u formiranju zajedničkog bloka, kojeg bi činile SDA i strake ljevice, je, smatra Izetbegović, mlađi ljudi u strankama ljevice koji nemaju dovoljno iskustvo.

– Ovi stariji i iskusniji su pragmatičniji – kazao je Izetbegović.

Ponovio je da SNSD i HDZ BiH nisu izbor SDA već izbor naroda te da nije moguće zanemarivati volju naroda. Sastanak izaslanstva SDA i HDZ-a BiH, dodao je, bit će održan u petak u Mostaru u Gradskoj vijećnici.

Kada je zastava Republike Srpske u zgradi Predsjedništva BiH u pitanju, Komšić je kazao da se zastava sklanja te da je od službi Predsjedništva BiH zatraženo da napravi izvještaj o odgovornosti za postavljanje zastave entiteta u hodnik i Svečani salon zgrade Predsjedništva BiH.

– Gospodin Šefik ide s lijeve strane, ali kad se ugase svjetla u Predsjedništvu, a ja idem s desne pa onda tko prije stigne do te zastave da je skloni – kazao je Komšić nakon pitanja o zastavi entiteta RS u hodniku Predsjedništva BiH. – objavio je bošnjački portal Faktor, prenosi HMS/

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Poduprite naš rad


Donacijom podržite Kamenjar.com! Hvala!Komentari