Različite koalicije u vlasti na više razina

0

Umjesto županija i Federacije, SDA krenuo s državnom razinom vlasti

Potez da se doslovno preko noći stvori matematički savez od pobjedničkih bošnjačkih i oporbenih srpskih stranaka u Vijeću ministara o čemu nisu uopće bili informirani predstavnici Hrvata, nakon početnog šoka, jučer je dobio i očekivani vrlo žestoki odgovor od vlasti u RS-u, dok pak čelništvo hrvatskog političkog saveza tek očekuje konkretna objašnjenja na sastanku sa SDA.

Ovaj sporazum je tek prvo poluvrijeme političkog nadmudrivanja i pokušaja pridobivanja partnera kako bi se utjecalo na koalicije na drugim razinama vlasti. Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović ocijenio je kako nije dobro što se krenulo razgovarati bez ključnih hrvatskih predstavnika koji su nezaobilazan partner. “Ovaj dogovor smatram jednom strategijom. Što se tiče mene, HDZ-a BiH i HNS-a, nema razloga za brigu. Mi smo legitimni predstavnici hrvatskog naroda na svim razinama i nastojat ćemo za partnere imati stranke koje su legitimne predstavnice bošnjačkog i srpskog naroda”, rekao je Čović. Po njemu, ovaj sporazum je postignut kako bi se pokušalo pogodovati oporbi oko SDS-a da pokuša okupiti većinu u RS-u. – Ja sam zagovornik ideje, a to je podržao i Izetbegović na zadnjem našem sastanku, da oni koji imaju vlast u RS-u budu u vlasti na državnoj razini, rekao je Čović.

Najavio je da će o svemu razgovarati sa SDA na sastanku koji je u petak sazvan u Mostaru. No, Izetbegović ohrabren je potpisom na sporazum potvrdio je kako je cilj ustvari dovesti predsjednika HDZ-a BiH pred svršen čin. “To je ponuda koja se ne da odbiti jer je to sve na liniji onoga o čemu smo ranije razgovarali s Čovićem i paket onoga za što je zainteresiran, a bit će takva da se vjerojatno ne može odbiti, krenuvši od same činjenice da je Komšić spreman ponuditi ono što Lagumdžija nije bio spreman, a tu je i kompletan dio koji se odnosi na Hrvate u federalnoj Vladi. Mislim da će Čović štititi interese Hrvata i prihvatiti ovakvu suradnju”, rekao je Izetbegović.

Reforme na čekanju

Istodobno je poručio da su za razliku od Dodika stranke okupljene oko SDS-a kooperativne za ustupke kako bi bile u vlasti. – Jučer ste čuli ljude iz Saveza za promjene, oni su zaista konačno spremni za jedan iskorak koji bi stabilizirao državu, rekao je Izetbegović. Potpisivanje sporazuma između SDA, DF-a i stranaka iz RS-a koje predvodi SDS dodatno je podijelilo ovaj entitet i naelektriziralo odnose. Predsjednik RS-a Milorad Dodik najavio je da će se u sljedećih nekoliko dana sazvati konstitutivna sjednica Narodne skupštine RS-a.

Poručio je kako u vlasti u ovome entitetu neće biti SDA, što već sada najavljuje ozbiljno kompliciranje situacije. Bez suradnje entiteta, ali i županija koje hrvatske stranke suvereno drže, teško će doći do bilo kakvog napretka, a kamoli reformskog tsunamija. (VL)

Iako su Stranka demokratske akcije i Demokratska fronta u nedjelju potpisale sporazum o koaliranju na državnoj razini, ove dvije stranke, prema u ponedjeljak objavljenim konačnim rezultatima listopadskih izbora neće moći samostalno formirati vlast ni u jednom većinski bošnjačkom kantonu, otkriva Hrvatski Medijski Servis.

zeljko-i-bakir-595x340U Unskosanskom kantonu od ukupno 30 zastupnika SDA ima 10, a Demokratska fronta 4 i potrebna im je podrška još najmanje 2 zastupnika za formiranje skupštinske većine, nužne za izbor vlade, usvajanje proračuna i izglasavanja zakona. U ovoj županiji A- SDA je osvojila 6, SDP 4, SBB 3, Labursitička stranka 2 i DNZ 1 zastupnički mandat.

Slična je situacija i u Tuzlanskoj županiji gdje će koaliciji SDA- DF, također, nedostajati 2 zastupnika za “tanku” nadpolovičnu većinu u županijskoj skupštini, koja broji 35 zastupnika. SDA, naime, u županijskoj skupštini ima 13, a DF 4 zastupnika. Podršku će morati potražiti od neke od stranaka koje imaju zastupnike u županijskom parlamentu, među kojima su SDP koja ima 6 zastupnika, SBB ima 5, SBiH 3, Lijanovićeva stranka “Radom za boljitak” 2 i BPS 2 zastupnika.

U Zeničkodobojskom kantonu koji broj 35 zastupnika SDA i DF zajedno imaju 16 zastupnika, također, nedovoljno za skupštinsku većinu.
U Bosansko-podrinjskom kantonu, čiji parlament broji 24 zastupnika SDA i DF imaju tek trećinu zastupničkih mandata; SDA 6 i DF 2.

U Sarajevskoj županiji, koaliciji SDA- DF koja od 35 ima 17 zastupnika ( SDA 10 i DF 7), također , će nedostajati podrška najmanje 2 zastupnika.

Nije naodmet napomenuti da je od hrvatskih stranaka HDZ osvojio samo 2 zastupnička mandata u Zeničko-dobojskoj županiji, dok u ostalim većinski bošnjačkim kantonima hrvatske stranke nemaju zastupnike.

Koalicija SDA- DF osim što je potpisala sporazum o formiranju vlasti na razini BiH bez legitimnih predstavnika Hrvata i Srba: stranke koja je osvojila oko 75 posto podrške hrvatskih birača ( HDZ BiH) i bez koalicije, koja trenutno ima tijesnu podršku u Parlamentu RS ( SNSD, DNS, PDP), sudeći prema tome što nema nadpolovičnu većinu ni u jednom većinski bošnjačkom kantonu- ni sama nema bošnjački legitimitet. (hms)

VL/HMS/Kamenjar

facebook komentari