Connect with us

Iz Svijeta

Razlika između bogatih i siromašnih Nijemaca sve veća

Published

on

Građani Njemačke su sve bogatiji no bogatstvo je i dalje neravnomjerno raspoređeno, pokazuje studija Njemačkog instituta za ekonomska istraživanja (DIW) objavljena u srijedu.

„Neravnomjerna raspodjela bogatstva u Njemačkoj je, i u usporedbi s međunarodnom razinom, vrlo izražena i na toj visokoj razini je već nekoliko godina”, rekao je autor studije Markus Grabka.

Iz studije proizlazi da deset posto najbogatijih Nijemaca posjeduje preko 56 posto ukupne imovine u Njemačkoj, a da siromašnija polovica posjeduje samo 1,3 posto.

U posljednjih nekoliko godina bogatstvo po glavi stanovnika, mjereno ušteđevinom i nekretninama, u konstantnom je porastu te sada iznosi u prosjeku oko 108.000 eura.

“To pokazuje neravnopravnu raspodjelu bogatstva u Njemačkoj”, kaže Grabka.

Studija je pokazala da se po bogatstvu najviše ističe grupa građana rođena između 1940. i 1950., koja živi na zapadu zemlje i posjeduje nekretninu.

Nekretnine igraju presudnu ulogu kad je u pitanju bogatstvo i rast njihovih cijena proteklih godina je utjecao i na bogatstvo vlasnika. Zbog niskih kamata mnogi su posljednjih godina odlučili ušteđevinu uložiti u kupnju nekretnine, što je drastično povećalo njihovu cijenu, posebice u velikim gradovima.

Vlasnici nekretnine su s prosječnim imutkom od 225.000 eura gotovo deset puta imućniji od građana bez nekretnine, koji posjeduju samo 26.000 eura. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari