Connect with us

Razočarani smo i istražujemo kako dalje raditi sa BiH!

Published

on

“Ne vidim vezu između Bosne i Hercegovine i Ukrajine, vi ste imali probleme i prije događaja u toj zemlji”, izjavio je u ekskluzivnom intervjuu za NAP Nicholas Hill, otpravnik poslova Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu.

“Pitanje Krima je izuzetno važno i mi pratimo šta se događa, ali ti događaji nemaju veze sa BiH, iako neki ljudi koji su radili sa BiH sada rade na pitanju Krima” kazao je Hill za NAP na marginama konferencije o društvenim mrežHillama koja se održava u Sarajevu.

On je prvi američki diplomata u BiH do dolaska novog ambasadora i vrlo aktivno sudjeluje u političkom životu u BiH. Posebno je pratio jučerašnju raspravu u Federalnom parlamentu o reformi ustava, i kako kaže, razočaran je ishodom. Pola godine pred opće izbore Hill nije htio prognozirati ishod, ali je izrazio iznenađenje da u javnosti nema više predizbornih anketa.

“U mojoj zemlji nije tako. Volio bih i ovdje vidjeti više anketa o tome kako će koja stranka proći na izborima”, dodaje Hill.

Kako komentirate posljednje poteze Vlade RS u pogledu prebivališta? Hoće li biti reakcije međunarodne zajednice?

Europska unija i mi vidimo potrebu za izmjenama zakona o prebivalištu, i razočarani smo što je to u Domu naroda BiH blokirano. To je jedna stvar. Ali, postoji ta reakcija iz Republike Srpske. Sve što mogu reći da je prebivalište odgovornost državnog nivoa, a nije na entietima da sami usvajaju svoje zakone. A, moram reći da nisam vidio tu uredbu koju je usvojila RS.

Da li je to korak nazad i kršenje Deytonskog mirovnog sporazuma?

Ako budu pokušali da preuzmu nadležnost države, onda je to korak nazad, ali ja to još ne želim zaključivati. Čekamo da odluka bude objavljena u službenom listu. Naš čvrst stav je da je ovo nadležnost države.

Kako komentirate jučerašnju raspravu u Federalnom parlamentu o ustavnoj reformu koju je i inicirala Ambasada SAD?

Dobro je da je jučer obavljena rasprava. Nije iznenađenje što nisu došli daleko, ali mi smo razočarani zbog toga. Reforma FBiH će postati vrlo važno pitanje poslije izbora, kada budu politički lideri budu imali vremena da se fokusiraju na ove reforme kako bi FBiH bolje funkcionirala i bila odgovornija prema građanima. Da budem iskren, dio razloga zbog kojih sam razočaran, jeste što su ti prijedlozi izloženi već dugo, bili su tu puno prije demonstracija u februaru.

Na neki način to je bila dobra prilika da odgovore i reagiraju na frustracije građana tako što bi implementirali neke od ovih prijedloga. Za mene je ovo propuštena prilika. Dio problema jeste i način razmišljanja političara koji misle da se u predizbornim kampanjama radi samo o davanju obećanja, a manje o prezentiranju njihovih ostvarenja. I zato sam razočaran.

Neki smatraju da je reforma ustava FBiH preduvjet za reformu ustava BiH. Da li vi tako smatrate?

Postoji debata o tome kako se to sve uklapa i šta treba prvo, ali je jasno da je i reforma Federacije neophodna kao dio ukupnih reformi u BiH.

Već duže vrijeme se govori o promjeni strategije međunarodne zajednice u BiH, čak i Victoria Nuland, zvaničnica State Departmenta navela je da se razmatra promjena strategije. Što to znači i u kojoj je fazi taj proces?

Još u jesen je Victoria Nuland, pomoćnica državnog sekretara SAD o tome govorila. To održava nivo razočarenja zbog nenapredovanja BiH. Već godinama je naš prioritet da ova zemlja ide ka integraciji u EU i NATO. Čini se da je na oba puta došlo do zastoja. Postoji istinsko razočarenje. Mi istražujemo nove načine kako dalje raditi i vrlo blisko sarađujemo sa EU.

Najavljen je novi dolazak generalnog sekretara NATO-a Andersa Fog Rasmusena u Sarajevo. Ima li ikakvog pomaka u ispunjavanju uvjeta za aktiviranje Akcionog plana za članstvo BiH?

Tu je još jedno područje gdje nema napretka. Ulazak u NATO je dugoročni proces, ali aktiviranje MAP-a je prvi korak. Razočarani smo što to nije urađeno.

Ima li ikakve aktivnosti među političkim liderima i strankama da se to pitanje riješi prije dolaska Rasmusena?

Neki bi politički lideri htjeli da ima napretka u tom pogledu, ali trebate njih pitati šta rade da to riješe.

(NAP)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari