Connect with us

BiH

Razotkriveni BiH diplomati koji su za tisuću eura prodavali ‘papire’ ilegalnim migrantima

Published

on

Protjerivanje pedeset državljana Iraka koji su stigli u Bosnu i Hercegovinu s urednim vizama, a zapravo je riječ o ilegalnim migrantima, vjerojatno je razotkrilo činjenicu da neki bosanskohercegovački diplomati po svijetu koriste svoje pozicije za osobno bogaćenje i pritom se bave kriminalom, piše u petak sarajevski Dnevni avaz.

Granična policija BiH u četvrtak je u sarajevskoj zračnoj luci zaustavila Iračane koji su tamo stigli redovitim letom “Turkish Airlinesa” iz Istanbula. Svi oni u putovnicama su imali uredne turističke vize za BiH, no dodatnim je provjerama utvrđeno da nitko od njih nema odgovor na pitanje što zapravo kani raditi u toj zemlji i kakvi su im planovi. Ispostavilo se da im je svima krajnji cilj zapravo bila Europska unija, a BiH je trebala biti samo tranzitna točka na tom putu.

Nakon konzultacija s Tužiteljstvom BiH vize su im poništene i svi su zrakoplovom vraćeni u Istanbul.

Pozivajući se na neimenovane izvore iz sigurnosnih agencija, Avaz navodi kako su Iračani vize ishodili u veleposlanstvu BiH u Jordanu, koje je nadležno i za Irak.

Policija u Istanbulu upravo im zbog toga nije pravila nikakav problem te ih je pustila na let za Sarajevo.

Istraga koja je otvorena u četvrtak otkrila je kako su Iračani svoje vize, koje su ishodili u Amanu, platili čak po tisuću eura, što je znatno iznad propisanog iznosa pristojbi za konzularne usluge.

Pedeset ilegalnih migranata iz Iraka u BiH stiglo letom iz Istanbula kako bi nastavili prema EU

Ministarstvo vanjskih poslova BiH još se nije očitovalo o ovom slučaju. Na mrežnim je stranicama ministarstva podatak da veleposlanstvo u Jordanu ima svega trojicu diplomata, uz savršen etnički balans. Uz veleposlanika Matu Zeku, tu su i ministar-savjetnik Armin Limo te savjetnik Nenad Škipina.

Dodatnim provjerama koje su proveli Granična policija i Tužiteljstvo BiH otkriveno je da su u veleposlanstvu u Amanu ranije izdali još 200 viza za državljane Iraka.

Svi su oni imali rezerviran smještaj u istom sarajevskom hotelu, zbog čega je Služba za poslove sa strancima BiH u četvrtak provela raciju koja je potvrdila da su Iračani redovito tamo i odsjedali, a potom odlazili ka Hrvatskoj i dalje ka zapadnim državama.

Iračani su graničnim policajcima ispričali kako su krijumčarima koji su ih čekali u Sarajevu već dali po dvije tisuće eura kako bi ih prebacili u Hrvatsku. Radi se već o uhodanoj kriminalističkoj ruti koja je razotkrivena nedavno, kada je u sarajevskoj zračnoj luci uhićena Bugarka Polina Gospodinova, koja je krijumčarila migrante iz Turske.

”Ovo je doista skandal. Dok se naša zemlja bori s migrantskom krizom, naši diplomati pune svoje džepove”, izjavio je za Avaz neimenovani policijski čelnik iz jedne državne agencije. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari