Connect with us

Reagiranja

Reagiranje Inicijative mladih za ljudska prava vezano uz članak objavljen na portalu Kamenjar.com

Published

on

Dana 27. srpnja 2017. godine portal kamenjar.com objavio je članak pod naslovom „Mladi, tražite ispriku od Srba, a ne od Hrvata!“ (https://kamenjar.com/mladen-pavkovic-mladi-trazite-ispriku-srba-a-ne-hrvata/) autora Mladena Pavkovića, sukladno odredbama čl. 22. st.1. i 2., čl. 40. i  čl. 41. Zakona o medijima (NN 59/04) i Zahtjeva za objavljivanje isprike, Inicijative mladih za ljudska prava (YIHR), objavljujemo reagiranje bez kraćenja ili uredničke intervencije:

Napad na Inicijativu mladih za ljudska prava i njene aktiviste i aktivistice putem portala kamenjar.com pokušaj je diskreditacije Inicijative mladih za ljudska prava zbog pozivanja Vlade Republike Hrvatske na ispriku nevinim žrtvama vojno redarstvene operacije „Oluja“ zbog utvrđenih ratnih zločina i kršenja ljudskih prava za vrijeme i nakon „Oluje“ te provođenja kampanje prikupljanja potpisa isprike žrtvama zločina.

Iznijetim neistinama povrijeđeno je pravo osobnosti na čast i ugled Inicijative mladih za ljudska prava, jer autor Mladen Pavković njene aktiviste i aktivistice naziva „mali Slobe“, aludirajući na ime Slobodana Miloševića te ih poistovjećuje s njime.

Slobodan Milošević osoba koja je pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju optužena za najteže ratne zločine, uključujući i genocid, a sam autor teksta u nekoliko navrata ga naziva „balkanskim krvnikom“ i „srbijanskim zločincem“. Time autor aktiviste i aktivistice Inicijative mladih za ljudska prava izjednačava i naziva „krvnicima“ i „srbijanskim zločincima“.

Autor također navodi da kampanjom kojom Inicijativa mladih za ljudska prava prikuplja potpise isprike žrtvama ratnih zločina počinjenih za vrijeme i nakon „Oluje“, nije „ništa drugo nego izjednačavanje žrtve i agresora“. Ta konstatacija je zlonamjerna jer nastoji obezvrijediti akciju koja za cilj ima priznavanje i odavanje počasti nedužnim žrtvama ratnih zločina te koja pokazuje da sve žrtve zločina i kršenja ljudskih prava jednako tretira neovisno o nacionalnoj pripadnosti, kako njih samih, tako i počinitelja zločina nad njima.

Stoga, u skladu s odredbama članaka 22. i 40. Zakona o medijima, na istom ili jednakovrijednom mjestu objavite ispriku za povrijeđen čast i ugled Inicijative mladih za ljudska prava u cijelosti.

S poštovanjem,

Inicijativa mladih za ljudska prava – Hrvatska

Zagreb, 30. srpnja 2017.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari