Connect with us

Reagiranja

Reagiranje iz BiH: Hrvatska ima pravo odlučiti što će s optužnicama

Objavljeno

-

Hrvatska kao suverena zemlja ima pravo odlučivati u kojim će predmetima ratnih zločina surađivati s vlastima Bosne i Hercegovine i to ničim nije dovedeno u pitanje, no neutemeljene su tvrdnje kako u takvim optužnicama postoje bilo kakve politike konotacije, stajalište je Ministarstva pravosuđa BiH koje je u srijedu dostavljeno Hini u Sarajevu nakon što je hrvatska vlada ranije tijekom dana zaključila kako više neće primati “političke optužnice iz BiH”.

[ad id=”68099″]

Tužiteljstvo BiH odbilo je komentirati izjave predsjednika hrvatske vlade Zorana Milanovića i ministra pravosuđa Orsata Miljenića kako neke optužnice iz BiH, u slučajevima ratnih zločina po kojim se traži suradnja policije i pravosudnih tijela u Hrvatskoj, sadrže neutemeljene i neprihvatljive kvalifikacije o ulozi Hrvatske i njene vojske tijekom rata na području BiH.

“To nećemo komentirati”, kazao je Hini glasnogovornik Tužiteljstva BiH Boris Grubešić, dok su iz Ministarstva pravosuđa u Sarajevu odgovorili pisanom izjavom u kojoj stoji kako su pravosudna tijela neovisna u procesuiranju ratnih zločina.

Podsjećaju kako je u slučajevima kada je tražena suradnja pravosudnih tijela Hrvatske Ministarstvo pravosuđa BiH bilo tek posrednikom.

Odgovornost za otkrivanje, procesuiranje i kažnjavanje počinitelja kaznenih djela je na pravosuđu obje države, a izvršna vlast je, barem u Bosni i Hercegovini, orijentirana na međunarodnu pravnu pomoć, pojašnjava se u izjavi.

>>Hrvatska vlada odgovorila bh. pravosuđu: Političke optužnice nećemo dopustiti

Navode kako prema članku 26. sporazuma između dvije države o pravnoj pomoći u građanskim i kaznenim stvarima, država ugovornica ima pravo odbiti pružiti pravnu pomoć ako je molba u vezi s djelom koje je, po mišljenju zamoljene države, kazneno djelo političke ili vojne prirode.

“Prema navedenom sporazumu Republika Hrvatska ima pravo odbiti pružanje međunarodne pravne pomoći, ukoliko ocijeni da je određeno kazneno djelo za koje se traži pomoć političke prirode, pa je i za očekivati da će zamolnice cijeniti u tom kontekstu. Na pravosudnim tijelima u Bosni i Hercegovini je odgovornost u vezi eventualnog pokretanja takvih postupaka, a na Republici Hrvatskoj da odbije pomoć u takvim slučajevima, ukoliko ih je bilo”, ističu iz Ministarstva pravosuđa BiH.

U reagiranju također stoji kako je BiH uvijek imala korektne i prijateljske odnose sa Hrvatskom, ne samo kada se govori o međunarodnoj pravnoj pomoći.

“Nema potrebe dovoditi dobre namjere i dobrosusjedske odnose u pitanje zbog nečega što, svakako, nema nikakvu političku konotaciju”, zaključuje se u izjavi.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari