Connect with us

Herceg Bosna

Reakcije na presudu: ‘Srbija je presudom amnestirana za zločine i agresiju’; ‘Ovo je frapantno!’

Objavljeno

-

[pullquote_left]To je jedan u nizu slučajeva nemogućnosti da se dokaže uloga Jovice Stanišića i Franka Simatovića u formiranju paravojnih postrojbi koje su u Hrvatskoj i BiH pa i na Kosovu počinile najstrašnije zločine i to može biti ili stvar politike ili potpunog amaterizma tužitelja, kazao je Avdić.[/pullquote_left]

Današnju oslobađajuću presudu bivšim visokim srbijanskim dužnosnicima Franku Simatoviću i Jovici Stanišiću, povjesničar Josip Jurčević je ocijenio kao plaćanje ustupaka Srbiji od strane Zapada.

– Haaški sud je politički sud pa premda sudi pojedincima, stvarno sudi državama, rekao je, dodavši kako je Srbija oslobađajućom presudom amnestirana za agresiju i sve što se događalo od 1991. do 1995. na područjima u Hrvatskoj i BiH.

Napomenuo je kako je evidentno da je iza zločina u Hrvatskoj i BiH stajala Srbija, što je na sudu u Haagu priznao i Milan Babić.
Jurčević je ustvrdio kako EU nije Srbiji nametnula uvjete kao Hrvatskoj za otvaranje pregovora te istaknuo kako današnju presudu treba gledati u kontekstu oslobađajuće presude bivšem načelniku glavnog stožera Vojske Jugoslavije Momčilu Perišiću, koji je nedvojbeno počinio zločine u Hrvatskoj.

Profesor na Filozofskom fakultetu Žarko Puhovski izjavio je u četvrtak da je oslobađajuća haaška presuda bivšim visokim srbijanskim dužnosnicima Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću presuda njima kao pojedincima, a ne presuda državama ili nacijama te osobito važnim drži što sud nije mogao ustanoviti njihovu izravnu zapovjednu odgovornost.

– Vidjet ćemo kako će slučaj ići dalje, ali važno je shvatiti da se sud, s manjim ili većim greškama, bavi pojedinačnim slučajevima, a ne nacijama ili državama, rekao je Puhovski za Hinu.

– Važno je također da su suci ocijenili kako nije moguće ustanoviti izravnu zapovjednu odgovornost, dodao je.

Po njegovim riječima, Haaški sud se u tom konkretnom suđenju nije bavio time je li postojao udruženi zločinački pothvat srbijanskog vodstva ili ne, pa stoga u obrazloženju presude i govori o ‘navodnom pothvatu’, nego time jesu li Stanišić i Simatović u njemu sudjelovali.

– Sud je utvrdio da je do zločina došlo, moguće da je to bila zločinačka skupina, ali nema dokaza da su njih dvojica u to bila uvezana, rekao je Puhovski.

Sud-u-Haagu

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u četvrtak je nepravomoćno oslobodio bivšeg šefa srbijanske službe državne sigurnosti (SDB) Stanišića i bivšeg zapovjednika jedinice za specijalne operacije SDB-a Simatovića, optužene za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH koje su počinile srpske paravojne jedinice.

Sud je također većinom glasova utvrdio da Stanišić i Simatović nisu imali namjeru pridonijeti ostvarenju navodnog udruženog zločinačkog pothvata kojemu je cilj bio uklanjanje većine nesrba iz velikih dijelova Hrvatske te BiH od 1991. do 1995.

Glavni urednik sarajevskog tjednika ‘Slobodna Bosna’ Senad Avdić izjavio je u četvrtak za Hinu kako je oslobađajuća presuda Haaškog suda za Jovicu Stanišića i Franka Simatovića poraz tužiteljstva ICTY-ja.

– To je jedan u nizu slučajeva nemogućnosti da se dokaže uloga Jovice Stanišića i Franka Simatovića u formiranju paravojnih postrojbi koje su u Hrvatskoj i BiH pa i na Kosovu počinile najstrašnije zločine i to može biti ili stvar politike ili potpunog amaterizma tužitelja, kazao je Avdić.

Istaknuo je kao su ratovi na području Hrvatske i BiH pokrenuti sudjelovanjem srbijanske službe državne sigurnosti (SDS) i to je činjenica dokazana u sudskim spisima ICTY-ja.

Avdić podjeća kako je iz kadrovskog resursa SDB-a Srbije ‘nastalo je svo zlo: Arkani, Legije i slični zločini’.

– SDB Srbije je bio srce zla u bivšim jugoslavenskim republikama, kazao je Avdić. Ratni čelnik Službe državne sigurnosti BiH (SDB) Munir Alibabić, koji je dokumentirao zločine srbijanskih službi, kazao je za Hinu kako je presuda Stanišiću i Simatoviću ‘frapantna’.

‘Nemam daljnjih komentara’, kazao je Alibabić.

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u četvrtak je nepravomoćno oslobodio bivšeg šefa srbijanske službe državne sigurnosti (SDB) Stanišića i bivšeg zapovjednika jedinice za specijalne operacije SDB-a Simatovića, optužene za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH koje su počinile srpske paravojne jedinice.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari