Recep Tayyip Erdogan: ‘Dobro me poslušajte. Ako učinite još korak, granice će se otvoriti, utuvite si to u glavu’

6
Arhiva

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan zaprijetio je danas da će otvoriti granice kako bi propustio migrante koji žele ući u Europu, dan nakon što se u Europskom parlamentu glasalo o zamrzavanju pregovora o prijamu Turske u EU.

Kad se 50.000 migranata okupilo na graničnom prijelazu Kapikule (na tursko-bugarskoj granici), zvali ste upomoć. Počeli ste se pitati: “Što ćemo ako Turska otvori svoje granice?” – izjavio je Erdogan.

Dobro me poslušajte. Ako učinite još korak, te će se granice otvoriti, utuvite si to u glavu – kazao je Erdogan u govoru u Istanbulu.

U neobvezujućoj rezoluciji, usvojenoj velikom većinom u Strasbourgu, eurozastupnici su pozvali u četvrtak na “privremeno zamrzavanje” pristupnih pregovora s Turskom zbog “neobuzdane” represije koja traje od neuspjela državnog udara u srpnju.

Erdoganove izjave odgovor su na europske strahove da će turski režim odustati od primjene sporazuma o migrantima potpisana u ožujku s EU i prekinuti zadržavati priljev izbjeglica koje pokušavaju doći do Europe. Turska na svojem tlu ima 2,7 milijuna sirijskih izbjeglica.

EU postaje sve kritičniji spram Turske koja je otpustila ili suspendirala s položaja više od 110.000 ljudi, od vojnika, akademika, sudaca, novinara do kurdskih čelnika, zbog navodne podrške neuspjelom državnom udaru u srpnju.

EU je u ožujku obećao ubrzati pristupne pregovore Ankare u zamjenu za njezinu pomoć u migrantskoj krizi, odnosno sprečavanju migranata da krenu prema obalama Europe.

Erdogan optužuje EU da ne razumije težinu stanja u Turskoj i najavio je da bi iduće godine mogao organizirati referendum o pregovorima s Unijom.

Austrija i Luksemburg predvode pozive na obustavu pregovora s Turskom, dok Njemačka, Francuska i većina drugih država za sada podržavaju njihov nastavak i boje se u pitanje dovesti tursku suradnju u migrantskoj krizi. Svi, međutim, ističu da će pregovori biti prekinuti ako Turska ponovno uvede smrtnu kaznu. Turska je započela pregovore s Europskom unijom još u listopadu 2005., ali nije daleko odmakla.

facebook komentari

 • EMINƎM

  ERdog daje jasno do znanja da turci nisu za Europu.

 • Omnes Omnibus

  Nije to sporno. Veci je problem da ni europljani nisu za nista osim za liberalni BS

 • Tyrex Rex

  Želja kvazisultana Erdogana da se makne Bashar al Assad je domena psihijatrije i teško je laiku medicinski dijagnosticirati patološko-psihološku opsesiju jedne primitivno obskurne neintelektualne osobe. Mišljenja sam da bi i stručni psihijatar imao problema u dijagnosticiranju Erdoganove psihoze i mentalnog statusa.

 • EMINƎM

  To i jeste problem

 • Sivooki

  Erdoganova je bolest vrlo poznata u povijesti i raširena po cijelom svijetu ( vidi : HDS…) : okusiti moć i slavu onda je ne ispuštati iz šapa…

 • srka

  Zalosna je to spoznaja!
  A mogao je ostati u povijesti kao reformator…što se tiče gospodarstva…doista nije bilo…obećanje ludom radovanje…ostalo katastrofa na kvadar!
  Na istoj je razini ko i nesretni Putko!
  by Srka®