Connect with us

Povijesnice

Recept druga Moše Pijade: Moramo nesreću stvoriti, mase u očajanje baciti

Objavljeno

on

[testimonial image=”https://kamenjar.com/wp-content/uploads/2015/03/ciceron.jpg” name=”Cicéron” title=”De oratore” background=”#” color=”#” border=”#” img_border=”#” name_color=”#” title_color=”#”]Historia magistra vitae est.[/testimonial]

Ova SDP-ova vlada se malo pogubila i zaboravila na pravila majčice Partije kako osvojiti, zavladati i očuvati vlast, stoga nije na odmet ponoviti im prokušanu recepturu, provjerenog revolucionara, a hrvatsko pučanstvo uputiti o čemu je sve ovo vrijeme zapravo riječ i što nas još čeka.

Od kad je Hrvatska dio EU, Partija ima sitnih poteškoća kako se vratiti na učinkovitu taktiku istrebljenja svih koji nisu od njezina legla, ali upoznavši ovu jugoslovensku vladu u egzilu (privremena adresa su banski dvori) uvjeren sam da će čuvena partijska domišljatost i njeni angažirani intelektualci naći načina kako sve što misli drugačije stavi pod crveni barjak diktature proletarijata.

Citat Moše Pijade s prvog zasjednja AVNOJ-a, Bihać, studeni 1942:

Potrebno je zato stvoriti toliko mnogo beskućnika, da ovi beskućnici budu većina u državi.

Stoga mi moramo da palimo. Pripucaćemo pa ćemo se povući. Nemci nas neće naći, ali će iz osvete da pale sela. Onda će nam seljaci, koji tamo ostanu bez krova, sami doći i mi ćemo imati narod uza se pa ćemo na taj način postati gospodari situacije. Oni koji nemaju ni kuće ni zemlje ni stoke, brzo će se i sami priključiti nama, jer ćemo im obećati veliku pljačku.

Teže će biti sa onima koji imaju neki posed. Njih ćemo povezati uza se predavanjima, pozorišnim predstavama i drugom propagandom… Tako ćemo postepeno proći kroz sve pokrajine. Seljak koji poseduje kuću, zemlju i stoku, radnik koji prima platu i ima hleba, za nas ništa ne vredi. Mi od njih moramo načiniti beskućnike, proletere… Samo nesrećnici postaju komunisti, zato mi moramo nesreću stvoriti, mase u očajanje baciti, mi smo smrtni neprijatelji svakog blagostanja, reda i mira…

(Dokument se nalazi u Arhivu vojnoistorijskog instituta u Beogradu u fajlu Štaba vrhovne komande (JVUO) pod oznakom K-12, 30/12)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari