Pratite nas

Recesija u BiH od 2008. godine ugasila 59.000 radnih mjesta

Objavljeno

na

Nezaposlenost općenito, a posebice mladih, je kriza globalnih razmjera koja najviše pogađa najsiromašnije zemlje, te je i Bosna i Hercegovina suočena s tim problemom.

Potreba za radnom snagom u BiH se smanjuje jer se poslodavci nalaze u sve težoj poziciji, pa su prinuđeni gotovo svakog dana otpuštati na desetke radnika.

Takva situacija već traje godinama, a posebice je evidentna u posljednjih šest godina. Tako je broj zaposlenih u BiH od 2008. godine, kada je službeno započela svjetska ekonomska kriza, do danas, smanjen je za oko 59 tisuća djelatnika.

Dakle, svake godine je oko deset tisuća radnika ostajalo bez posla, praktično svakog dana njih 27 je radne knjižice premjestilo u jedan od zavoda za zapošljavanje.

Prema informacijama Agencije za statistiku BiH, u BiH je u siječnju ove godine, posljednjem mjesecu za koji postoje podaci, radilo oko 692.000 ljudi, a šest godina ranije bila je zaposlena oko 751.000 osoba.

Sindikalni vođe smatraju da ove brojke, koje dokazuju gašenje radnih mjesta u BiH, kao i brojevi o trenutačnoj i ranijoj nezaposlenosti, i te kako ukazuju na negativne utjecaje krize koja već godinama potresa cijeli svijet.

Poslodavci, također, ističu da smanjenje broja zaposlenih u BiH u posljednjih šest godina može biti povezano s recesijom.

“Recesija je utjecala na smanjenje potrošnje, što je imalo uticaj i na one koji se bave proizvodnjom. Dakle, pala je razina potrošnje pa uz to i razina proizvodnje. Samim tim je bilo neophodno i smanjenje troškova u proizvodnji. Jedan od vidova da ti troškovi budu smanjeni je i smanjenje broja zaposlenih, odnosno otpuštanje radnika”, objašnjava Alija Remzo Bakšić, direktor Asocijacije poslodavaca BiH.

I sindikalni vođe smatraju da je povećan broj nezaposlenih sigurno povezan s recesijom, jer i dosta poslodavaca tvrdi da imaju mnogo problema s tržištem otkad je ta kriza nastupila, no vjeruju da su tu evidentni i mnogi drugi problemi.

U istom tom razdoblju, zbog recesije, u svijetu je bez posla ostalo 50 milijuna ljudi. O utjecajima krize koja “trese” svijet, svjedoči i podatak iz Grčke gdje je u prošloj godini bez posla bilo 59 posto mladih.

“Mi smo, po broju nezaposlenih, među rekorderima, kako u Europi, tako i svijetu. Ali nisu vlade te koje trebaju zapošljavati radnike, već poslodavci. Vlade trebaju stvoriti uvjete da poslodavci mogu zapošljavati. Temeljni problem je u tome što nemamo ekonomske politike na razini države”, naglašava Ismet Bajramović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH.

Kako među sindikalcima i poslodavcima, tako i među nezaposlenima vlada pesimizam jer dani prolaze, a posla, a samim tim ni novca, nema ni na vidiku.

večernji list

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

Za čak 11.800 pripadnika Oružanih snaga BiH uskoro se vraća stari iznos mirovine

Objavljeno

na

Objavio

Tri zakona o braniteljima i njihovim obiteljima uskoro bi trebala stupiti na snagu, piše Večernji list BiH. Naime, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara potpisao je početkom ovoga tjedna ukaz o proglašenju zakona o izmjeni Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji, ukaz o proglašenju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji, ukaz o proglašenju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja Domovinskog rata.

Povoljnije umirovljenje

Iako su sva tri zakona za branitelje i njihove obitelji jednako važna, bitno je naglasiti kako zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju rješava pitanje diskriminacije prema određenom broju branitelja. Dakle, riječ je o 11.800 pripadnika Oružanih snaga koji su otišli u mirovinu po jednoj odluci. Nakon toga im je, pa čak i do 50 posto, bila smanjena mirovina.

– Ovim zakonom u iduće tri godine im u potpunosti vraćamo njihovo stečeno pravo na isplatni koeficijent 1,485. Ovim usvojenim zakonom u Parlamentu je ispravljena diskriminacija prema tim ljudima – kazao je nedavno ministar za pitanja branitelja FBiH Salko Bukvarević.

Registar branitelja

Najviše bure izazvao je Zakon o pravima branitelja i njihovih obitelji s obzirom na to da on predviđa izradu registra branitelja koji je trebao biti javno objavljen. Međutim, zahvaljujući amandmanima zastupnika HDZ-a BiH, odredba koja se odnosila na objavu registra brisana je iz zakona. Tako sada u zakonu stoji kako će se registar branitelja izraditi, ali ne i da će biti objavljen. Do eventualne objave tog registra može doći ako Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donese poseban zakon koji treba uskladiti sa Zakonom o zaštiti osobnih podataka u BiH jer je Agencija za zaštitu osobnih podataka u BiH na te odredbe dala negativno mišljenje s detaljnim obrazloženjem. Stupanjem na snagu Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji bit će provedena presuda Ustavnog suda FBiH od 7. studenoga 2012. godine kojom je utvrđeno kako članak ovog zakona, kojim je propisan cenzus za korisnike prava na mjesečni novčani dodatak po osnovi ratnog priznanja ili odličja, nije u suglasnosti s Ustavom FBiH. (večernji.ba)

facebook komentari

Nastavi čitati

Događaji

Hrvatska predsjednica poziva na Pantovčak Hrvate iz BiH

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u subotu 2. prosinca će, prvi put, otvoriti vrata Pantovčaka Hrvatima iz Bosne i Hercegovine, objavljeno je na njezinom Facebook profilu.

Povod i razlog za prijam Hrvata iz BiH hrvatska predsjednica nije obznanila, a njezinom službenom Facebook profilu tek je osvanula najava samog događaja:

“U subotu, 2. prosinca 2017. godine Ured predsjednice Republike Hrvatske otvara svoja vrata Hrvatima iz Bosne i Hercegovine.

Zainteresirani svoj dolazak moraju prijaviti putem obrasca koji se nalazi u na internetskoj stranici u prilogu. Popunjeni obrazac potrebno je poslati na e-mail [email protected] ili putem faksa broj 385 1 4565 159 najkasnije do nedjelje, 26. studenoga 2017. godine”.

Kolinda Grabar – Kitarović svoj ured bh Hrvatima otvar svega tri dana nakon izricanja presude herceg-bosanskoj šestorki u Haagu.

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari