Pratite nas

BiH

Referendum o Danu RS-a – Prijetnja ratom nije realna

Objavljeno

na

Referendum o pitanju jesu li građani RS-a i dalje za to da se kao dan entiteta obilježava 9. siječnja održava se sutra, a posljednjih dana glavni akteri spuštaju napetosti, uz iznimku tek radikala koji su spominjali i mogućnost rata, što je prijetnja koja je uzbunila mnoge u zemlji i inozemstvu, ali za koju realno nema temelja, piše Večernji list BiH. Predsjednik RS-a Milorad Dodik je zbog potpore referendumu putovao u Moskvu na susret s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom od koga je, kako tvrdi, “dobio potporu naporima za održanje stabilnosti na području zapadnog Balkana, kao i Daytonskog sporazuma, dok o pitanju provedbe referenduma u RS-u najavljenoga za 25. rujna nisu posebice raspravljali.

Pola države glasuje

“Što se tiče referenduma, tu nije bilo nekih posebnih razgovora, osim konstatacije kako je to pravo naroda”, rekao je Dodik za Radioteleviziju RS (RTRS). Prema Dodikovim navodima, susret je bio prilika da Putina “upozna s razvojem političke situacije u BiH te iskaže svoje mišljenje o tome”. Politička pitanja, kako je objasnio Dodik, bila su vezana uz provedbu Daytonskog sporazuma pri čemu je Putin kazao kako je vrlo zainteresiran za stabilnost u regiji i poštovanje međunarodnih ugovora. 
“Rusija se bavi Daytonskim sporazumom i rečeno je kako će tako i ostati”, kazao je Dodik.

Istodobno, u Sarajevu su uoči referenduma pojačane mjere sigurnosti, a neka veleposlanstva, poput francuskog, pozvala su građane svojih država da budu posebice oprezni planiraju li u nedjelju putovati na područje RS-a. Pravo glasa na nedjeljnom referendumu, prema podacima Provedbenog povjerenstva, ima nešto više od 1,2 milijuna osoba. Glasačka mjesta u nedjelju trebala bi biti otvorena u 7 sati, a izjašnjavanje će trajati do 19 sati. Objava rezultata mora slijediti najkasnije za 48 sati, no očekuje se kako će biti poznati već u nedjelju.

Rezultat je poznat, a vjerojatno će utjecati i na lokalne izbore. Parlament RS-a odluku o raspisivanju referenduma donio je 15. srpnja kao odgovor na pravorijek Ustavnog suda BiH koji je u studenom 2015. zaključio da obilježavanje 9. siječnja kao Dana RS-a nije sukladno Ustavu jer diskriminira Bošnjake i Hrvate koji žive u tom entitetu. Presuda Ustavnog suda rezultat je žalbe koju je podnio sadašnji predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i donesena je u Ustavnom sudu odlukom stranih sudaca i Bošnjaka koji su nadglasali Srbe, dok su Hrvati bili neodlučni.

Izazov Daytonu

Najava provedbe referenduma u RS-u izazvala je brojna reagiranja u BiH i regiji, a u samoj zemlji politički sukobi potaknuti su procjenama kako je ovaj čin izazov miru i samom Daytonskom sporazumu koji izrijekom definira obvezu poštovanja odluka Ustavnog suda. Izetbegović i većina bošnjačke javnosti u ovome vide prijetnju da se sazove novi referendum o odcjepljenju RS-a, što je Dodik odbacio. Istodobno, Dodik ovaj referendum stavlja u kontekst novih zahtjeva Ustavnom sudu za ukidanje naziva RS-a ili samoga entiteta. Najutjecajnije zapadne države osudile su najavu referenduma pozivajući opetovano vlasti RS-a da ga otkažu, a nije blagonaklono reagirao ni Beograd. RH se oštro suprotstavila tome potezu, a reakcija političkih predstavnika Hrvata iz BiH je bila neodređena smatrajući kako to ipak “nije naš rat”, ali da bi ovaj proces čak mogao pomoći rješavanju unutarnjih prijepora i putu prema EU.  (Zoran Krešić/VL)

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

Saudijska Arabija je izdvojila 800 mil. USD za militante na Balkanu

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Večernji list

Služba za istrage Europskog parlamenta upozorila je na porast utjecaja Saudijske Arabije i drugih muslimanskih Zaljevskih zemalja na Balkan, a napose na Bosnu i Hercegovinu u kontekstu porasta utjecaja vehabizma te radikalnih učenja islama od tradicionalne bosanske verzije.

Stoji to u dokumentu koji je izrađen za potrebe zastupnika i njihovo lakše razumijevanje stanja u ovoj regiji. Pri tome se navodi kako je Saudijska Arabija tijekom rata izdašno pomagala muslimanima te su sa sobom doveli i novu verziju islama.

Džamija Kralja Fahda

Upozorava se i na ranije pokušaje promjena tradicionalnog islama kroz razne pokrete za vrijeme II. svjetskog rata, tijekom 1971., ali i na Islamsku deklaraciju Alije Izetbegovića. Za Izetbegovića se navodi kako je udomio tisuće stranih boraca u postrojbu “El Mudžahid”, a koju je financirala Saudijska Arabija.

Taj se utjecaj s vremenom širio na brojne džamije, a najočitija je, prema podacima Europskog parlamenta, džamija kralja Fahda u Sarajevu. Procjenjuje se kako je Saudijska Arabija donirala 800 milijuna dolara militantnim islamistima, piše Večernji list

 

Čović pisao premijerima i/ili predsjednicima svih zemalja članica NATO-a: Problem u BiH su islamski radikalisti

 

Prvo arapsko naselje u BiH – Ulaz bh. građanima je zabranjen

 

Naučite arapski! ‘Reportaža iz Sarajeva koja je podigla prašinu u čitavoj regiji’

 

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Hamdija Abdić “Tigar” i ostali uhićeni pušteni na slobodu

Objavljeno

na

Objavio

Kantonalni sud u Bihaću, na upravo završenom ročištu, odbio je prijedlog Tužiteljstva USK za određivanje mjera pritvora Hamdiji Abdiću i drugima u predmetu ubojstva generala HVO Vlade Šantića i oni su pušteni na slobodu, potvrdila je za Klix.ba Fata Nadarević, predsjednica suda.

Hamdija Abdić, Dedo Karabegović, Jasmir Topal, Enver Keranović i Ramiz Bajramović privedeni su danas u Tužiteljstvo USK iz prostorija Federalne uprave policije, a ročište u Kantonalnom sudu počelo je u 14:30 sati.

Kako je potvrdila Nadarević, prijedlog Tužiteljstva za određivanjem mjere pritvora osumnjičenim Sud je odbacio i oni su pušteni na slobodu.

Hamdiju Abdića, nekadašnjeg zapovjednika 502. viteške brigade Petog korpusa Armije BiH i četvoricu osumnjičenih jučer su, po naredbi Tužiteljstva USK, uhitili pripadnici Federalne uprave policije (FUP) zbog sumnje da su umiješani u ubojstvo generala HVO Vlade Šantića, koje se dogodilo u noći 08. na 09. ožujka 1995. godine u Bihaću. Od te noći, Šantiću se gubi svaki trag, piše Klix.ba

 

Oni su osumnjičeni da su između 8. i 9. užujka 1995. ubili generala Vladu Šantića.

General Šantić podsljednji put je viđen živ 8. ožujka 1995. u bihaćkom hotelu “Sedra” gdje je bio u društvu s tadašnjim zapovjednikom Petog korpusa Armije BiH generalom Atifom Dudakovićem.

Iz hotela su ga odvele naoružane osobe, navodno pripadnici vojne policije 502. brigade iz sastava Petog korpusa kojom je tada zapovjedao Hamdija Abdić i potom mu se gubi svaki trag.

Šantićev sin Duje Šantić,ranije je opetovano tvrdio kako je zapravo Dudaković taj koji je zapovjedio ubojstvo njegova oca.

“Slučaj Šantić” je nakon početne istrage 1995. završene bez rezultata godinama bio zaboravljen da bi ponovo bio otvoren 2013. na temelju iskaza zaštićenog svjedoka,

Svjedok je tvrdio kako je generalovo tijelo nakon ubojstva raskomadano, zapaljeno i potom ubačeno u bačvu zalivenu gipsom ili cementom. Plastična bačva s koštanim ostacima je 2014. pronađena na odlagalištu otpada kod Bihaća no iz sadržine nije mogao biti izdvojen materijal za DNK analizu pa navodi svjedoka nisu mogli biti potvrđeni.

Abdić je opetovano odbacivao bilo kakvu vezu s nestankom i ubojstvom generala Šantića.

Trebalo je čak 22 i pol godine da se počne rasvjetljavati nestanak i ubojstvo generala HVO-a

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari