Connect with us

Referendum o ćirilici ide na ocjenu ustavnosti

Objavljeno

-

Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav Hrvatskog sabora jednoglasno je odlučio predložiti Saboru da pošalje na ocjenu ustavnosti pitanje o zahtjevu za raspisivanjem državnog referenduma protiv ćirilice.

Predsjednik odbora Peđa Grbin najavio je da će Sabor od Ustavnog suda zatražiti ocjenu o tome je li referendum u skladu s Ustavom.

Zagreb, 07.07.2014 - Odbor za Ustav, Poslovnik i politicki sustav Hrvatskog saboraUvjereni smo da je takav zahtjev nedovršen. Sabor je dužan, ako tako ocijeni, poslati zahtjev na ocjenu ustavnosti. Temeljno je pravo Ustava da se manjinama jamči sloboda i prava. Tome se Hrvatska obvezala i pristupnim ugovorom kad je ulazila u EU – pojasnio je Grbin.

Grbin je uz prijedlog odluke da se pitanje pošalje Ustavnom sudu napisao je i 10 strana obrazloženja zašto misle da pitanje nije ustavno, što je neuobičajeno dugo obrazloženje, pa Davorin Mlakar, odnosno HDZ traži da se to obrazloženje ne šalje jer se prejudicira odluka suda.

Kako bi se otklonile sve nejasnoće, i mi se zalažemo da se ocjena ustavnosti referendumskog pitanja uputi na provjeru. No, bez mišljenja odbora, jer se na taj način prekoračuju ovlasti koje ima. Kad se već pozivate na međunarodno preuzete obveze, kod lex Perković ste to zaboravili navesti – rekao je Mlakar.

Vladimir Šeks je rekao da odbor nema što u obrazloženju utvrđivati i predlagati ocjenu referendumskog pitanja, na što mu je uzvratila Ingrid Antičević Marinović.

 Odbor nije poštar i ima pravo reći što misli – rekla je Ingrid Antičević Marinović.

Niste osobito kompetentni, ali piše da će Ustavni sud na zahtjev Sabora ocijeniti, ali to ne znači da smo poštari – odgovorio je Šeks.

Predsjednik Odbora Peđa Grbin (SDP) predložio je da Sabor Ustavnom sudu pošalje na ocjenu ustavnost spomenutog zahtjeva.

“Ne šaljemo Ustavnom sudu ovo pitanje jer imamo dileme o njegovoj ustavnosti, već zato jer je po tumačenju Ustavnog suda Hrvatski sabor dužan svaki put kad smatra neustavnim neki zahtjev – zatražiti mišljenje Ustavnog suda. Predlagatelji ove odluke uvjereni su da je ova odluka neustavna jer je Hrvatska Ustavom definirana kao nacionalna država i država nacionalnih manjina koje imaju pravo na uporabu jezika i pisma”, obrazložio je Grbin.

Nadovezao se potom Davorin Mlakar iz HDZ-a.

“Mi se zalažemo da se zahtjev za referendum pošalje na ocjenu ustavnosti. Nedvojbeno je da Ustavni sud tumači ustavnost zahtjeva. Prema tome ne treba slati i stav i konačno određenje Odbora za Ustav o samoj stvari. Dakle, pošaljimo Ustavnom sudu zahtjev bez kvalifikacija koju ste Vi iznijeli”, rekao je Mlakar.

Milorad Pupovac (SDSS) se nada da će upućivanjem zahtjeva cijela priča doći do svog kraja.

“Nadam se, no nisam siguran. S obzirom na atmosferu koja je stvorena i stigmatizaciju ćiriličnog pisma. Ovo je obrazloženje dobro da se vidi protiv čega smo sve kada smo protiv ćirilice – da smo protiv vlasitog Ustava, vlastitih zakona i sporazuma s EU”, izjavio je Pupovac i dodao:

“Ustavni sud je mogao i sam reagirati već kod prikupljanja potpisa o ovakvom referendumskom pitanju. Konačno je vrijeme da se ovu vrstu pitanja prestane koristiti za dolazak na vlast na državnoj ili lokalnoj razini jer je to preopasno za naše društvo. Nadam se da će Ustavni sud o ovome odlučiti što brže kako bi se primirile strasti”.

Vladimir Šeks (HDZ) istaknuo je kako je jedino Ustavni sud nadležan ocijeniti sadržaj ustavnosti referendumskog pitanja, a da Odbor ovakvim obrazloženjem prejudicira njegovu odluku.

Šeksu je potom replicirala Ingrid Antičević Marinović (SDP).

“Hrvatski sabor nije poštar. Ta institucija o svemu ima što reći, a zna se tko odlučuje”, poručila je.

Kako javlja Dnevnik.hr , Šeksa je to očito razljutilo. ‘Niste osobito kompetentni, ali piše da će Ustavni sud na zahtjev Sabora ocijeniti, ali to ne znači da smo poštari.’

“Ova inicijativa je, kad se ogoli sve, usmjerena protiv jedne manjine, što je žalosno. Hrvatski sabor nije neutralno tijelo, koje niti smrdi niti miriši, mora izreći jasan stav o ovakvim neustavnim inicijativama. Žao mi je što se HDZ kao najveća oporbena stranka nije jasno ogradio”, kaže Dragan Zelić (GONG).

“Na koji način mi ograničavamo Ustavni sud ako kažemo svoje mišljenje – ja ne mogu shvatiti. Ima trenutaka kada šutiti znači vršiti zločin nad vlastitom zajednicom. Mi smo do zla boga politizirali ovo, bilo bi bolje sa nismo, ali što je tu je – idemo ovo zajedno prevladati”, u pomirljivom tonu je rekao Marin Jurjević (SDP).

“Izjave Milanovića da – dok je on premijer neće biti referenduma – su dolijevale ulje na vatru. Promjenom Ustava ova se inicijativa ne bi zaustavila jer je ona već bila u tijeku. Obveza je vladajuće većine da predloži novi Zakon o referendumu. Ova situacija pokazuje što znače nejasni rokovi: da vladajuća većina nije izbjegavala staviti temu na dnevni red, da se ranije prebrojalo – ne bi se sada još sedam mjeseci nakon primanja potpisa ovime bavili”, kritizirao je vladajuću koaliciju Dragutin Lesar (Hrvatski laburisti).

“Oni koji su protiv ćirilice su protiv kršćanskih vrijednosti jer je ćirilica djelo svetaca: sv. Klementa Ohridskog, a onda i sv. Ćirila i Metoda. Ne znaju što rade. U zemlji koja je imala krvavi rat, igrati se pravima manjina je opasno. Bacaju bombe u zrak bez da razmišljaju da svaka u zraku može eksplodirati i nekoga ozljediti”, rekao je Nenad Stazić (SDP).

Agencije/VL/JL

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari