Pratite nas

Referendumom o dvojezičnosti ne ukidamo manjinska prava

Objavljeno

na

Temeljem medijskih natpisa od kojih jedan prenosimo u cijelosti,

 “Referendum o dvojezičnosti, u kojem bi se građani trebali izjasniti o prijedlogu da se ravnopravna upotreba jezika i pisma nacionalnih man jina omogući samo ako pripadnici nacionalne manjine čine polovicu umjesto trećine stanovništva na nekom području, ne bi prošao jer bi se većina izjasnila protiv ili ne bi izašla na referendum, pokazuje istraživanje u sklopu Pilarovog barometra hrvatskog društva. ”

i koji govore o provedenoj anketi možemo samo  naglasiti sljedeće;

Ako je ovako postavljeno, onda je anketno  pitanje nekorektno, jer u sebi sadrži upit o tome da se ravnopravna uporaba jezika i pisma nacionalnim manjinama omogući SAMO kada neka manjina čini polovicu stanovništva na nekom području, što  ne odgovara duhu referendumskog pitanja i nije točno.

Pola-milijuna-valjanih-potpisa-za-referendum-o-cirilici c

Predloženim se referendumskim pitanjem vraćamo na one standarde koji su bili u Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina kada njegova provedba nije generirala prijepore i probleme, tj. nije bila štetna.

I tada su nacionalne manjine ostvarivale sva svoja prava

a) temeljem samog Ustavnog zakona,

b) zatim diskrecijskom ocjenom jedinica lokalne samouprave kao što su npr. česi u Daruvaru, i  c) temeljem međunarodnih ugovora kao npr. Talijani i Istri.

Ovim pitanjem se ne zadire u dosad stečena prava, niti je to moguće, niti se ta prava po drugim osnovama onemogućavaju.

 Istina je da bi se zaustavilo nezakonito i nasilno postavljanje dvojezičnih i dvopisanih ploča u Vukovaru, dok bi ostala prava koja sada konzumiraju Srbi i koja su stekli kada je u Ustavnom zakonu pisalo 50+1 ostala ista i ne bi se ukidala, niti je to moguće.

Ovaj slučaj je isključivi rezultat negativne kampanje koju putem režimskih medija radi vladajuća većina i najviši državni dužnosnici te razne tzv. nevladine udruge kako bi izvršili pritisak na Ustavni sud da pitanje proglasi neustavnim iako tome nije tako.

Ponavljamo, gotovo sva svoja prava manjine su ostvarile kada je u Ustavnom zakonu stojalo 50% plus 1, dakle strože nego li se to predlaže ovim pitanjem pa ne vidimo opasnost da ta prava izgube ako u Ustavnom zakonu bude stojalo polovina, tj 50%. Također ne vidimo razlog da se taj cenzus smatra dikriminatornim jer je godinama u strožem obliku 50% +1 bio u Ustavnom zakonu i nikada ga nitko nije takvim proglasio, a nisu nam poznati ni takvi primjeri bilo gdje u svijetu.

Ovakav pritisak na Ustavni sud je razlog više da mu se i mi obratimo, što će mo i učiniti.
Nacionalnim manjinama poručujemo da mirno spavaju jer se ni jedno njihovo stečeno pravo neće ukidati ili mijenjati a ravnopravna uporaba jezika i pisma će se moći ostvariti i kada na nekom području bude samo 1% bilo koje nacionalne manjine kao i do sada.

stozer

 

 

Stožer za obranu Hrvatskog Vukovara/kamenjar.com

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Gospodarstvo

Željko Glasnović: Mi smo u polusocijalizmu – ‘Croslaviji’

Objavljeno

na

Objavio

Vrijeme je za odmak od gudura Balkana, vrijeme je za stvaranje funkcionalne države.

Umjesto Singapura jugoistočne Europe, pretvorena je u državu nalik propalog društvenog eksperimenta zvanu SFRJ.
Državu vode isti ljudi s istim mentalnim sklopom.

Tranzicija društva od socijalizma ka modernom društvu zaustavljena je zbog rata, a nakon rata je provedena djelomična tranzicija dijela državne uprave.
Mirovinski, zdravstveni i školski sustav je ostao u socijalističkim okvirima (“besplatnog”).

Sloboda tržišta rada zbog državnih namještenika u tim segmentima su ostale u socijalističkim okvirima političke uvjetovanosti (poslušnosti).

Demokracije i slobodnog društva ne može biti. Mi smo u polusocijalizmu – Croslaviji, napisao je Željko Glasnović.

Bog i Hrvati/ce

facebook komentari

Nastavi čitati

Događaji

Došašće – Dan otvorenih vrata u Uredu predsjednice

Objavljeno

na

Objavio

Na Danu otvorenih vrata, koji je u Uredu predsjednice održan u prigodi došašća, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović družila se s građanima, učenicima srednje Poljoprivredne škole iz Zagreba i Ekonomsko-birotehničke škole iz Splita te osnovnoškolcima iz zagrebačkih škola Remete i Horvati, s kojima je prigodno izrađivala božićne kolačiće.

Predsjednica je istaknula kako je došašće vrijeme u kojemu, više nego u drugim dijelovima godine, imamo potrebu otvoriti svoja vrata i svoja srca bližnjima, okupljajući se u zajedništvu iščekivanja Božića te je svima zaželjela sretan Božić i novu 2018. godinu.

“Upravo zbog duha toga blagdana Kristova rođenja, ne smijemo zaboraviti one koji su sami, zaboravljeni i potrebiti, kojima treba naša pomoć i skrb. Vrijeme došašća nadahnjuje nas na donacije i humanitarne akcije. Željela bih da nas taj duh prati i potiče na dobročinstvo i volontiranje tijekom cijele godine”, kazala je Predsjednica.

“Gledajući vas mlade ovdje danas, dopustite mi izraziti želju za godine koje su pred nama, a to je da se svi zajedno, i učenici i profesori, i studenti i roditelji, uključimo u reformu obrazovanja, kako bismo zajedno stvarali društvo znanja i tako pridonijeli intenzivnijem uključivanju Hrvatske u suvremene europske i svjetske tokove razvoja. Premda slika našeg društva ponekad izgleda drukčije, vjerujem kako svi zajedno možemo osnažiti vrednovanje uspjeha svakog pojedinca, ojačati promicanje velikih potencijala naših učenika, studenata, njihovih profesora kao i znanstvenika, sportaša, umjetnika i svih ostalih”, naglasila je Predsjednica.

Dodala je i kako se Ured predsjednice ove godine uključio u program zagrebačkog Adventa, a posebno je veseli što su i ostali gradovi pokrenuli vlastite adventske programe.

“Prilikom boravka u Bjelovarsko-bilogorskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji ovoga tjedna, osvjedočila sam se koliko su takvi programi građanima važni kao mjesta okupljanja i susreta u zajedništvu, druženju i veselju. U organizaciji takvih manifestacija i gradovi na moru su aktivniji nego prijašnjih godina. To je dobar primjer kako se, kao turistička zemlja, ne smijemo oslanjati samo na dva ljetna mjeseca jer je turizam industrija koja živi cijelu godinu”.

Predsjednica je pozvala sve da posjete Vilu Prekrižje, koja je u blagdansko vrijeme otvorena za građane, i da se podsjete starih hrvatskih običaja ukrašavanja blagdanskoga stola i božićnih jelki te dožive čarobni duh Došašća kao vremena radosnog zajedništva.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari