Connect with us

Referendumom o dvojezičnosti ne ukidamo manjinska prava

Objavljeno

on

Temeljem medijskih natpisa od kojih jedan prenosimo u cijelosti,

 “Referendum o dvojezičnosti, u kojem bi se građani trebali izjasniti o prijedlogu da se ravnopravna upotreba jezika i pisma nacionalnih man jina omogući samo ako pripadnici nacionalne manjine čine polovicu umjesto trećine stanovništva na nekom području, ne bi prošao jer bi se većina izjasnila protiv ili ne bi izašla na referendum, pokazuje istraživanje u sklopu Pilarovog barometra hrvatskog društva. ”

i koji govore o provedenoj anketi možemo samo  naglasiti sljedeće;

Ako je ovako postavljeno, onda je anketno  pitanje nekorektno, jer u sebi sadrži upit o tome da se ravnopravna uporaba jezika i pisma nacionalnim manjinama omogući SAMO kada neka manjina čini polovicu stanovništva na nekom području, što  ne odgovara duhu referendumskog pitanja i nije točno.

Pola-milijuna-valjanih-potpisa-za-referendum-o-cirilici c

Predloženim se referendumskim pitanjem vraćamo na one standarde koji su bili u Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina kada njegova provedba nije generirala prijepore i probleme, tj. nije bila štetna.

I tada su nacionalne manjine ostvarivale sva svoja prava

a) temeljem samog Ustavnog zakona,

b) zatim diskrecijskom ocjenom jedinica lokalne samouprave kao što su npr. česi u Daruvaru, i  c) temeljem međunarodnih ugovora kao npr. Talijani i Istri.

Ovim pitanjem se ne zadire u dosad stečena prava, niti je to moguće, niti se ta prava po drugim osnovama onemogućavaju.

 Istina je da bi se zaustavilo nezakonito i nasilno postavljanje dvojezičnih i dvopisanih ploča u Vukovaru, dok bi ostala prava koja sada konzumiraju Srbi i koja su stekli kada je u Ustavnom zakonu pisalo 50+1 ostala ista i ne bi se ukidala, niti je to moguće.

Ovaj slučaj je isključivi rezultat negativne kampanje koju putem režimskih medija radi vladajuća većina i najviši državni dužnosnici te razne tzv. nevladine udruge kako bi izvršili pritisak na Ustavni sud da pitanje proglasi neustavnim iako tome nije tako.

Ponavljamo, gotovo sva svoja prava manjine su ostvarile kada je u Ustavnom zakonu stojalo 50% plus 1, dakle strože nego li se to predlaže ovim pitanjem pa ne vidimo opasnost da ta prava izgube ako u Ustavnom zakonu bude stojalo polovina, tj 50%. Također ne vidimo razlog da se taj cenzus smatra dikriminatornim jer je godinama u strožem obliku 50% +1 bio u Ustavnom zakonu i nikada ga nitko nije takvim proglasio, a nisu nam poznati ni takvi primjeri bilo gdje u svijetu.

Ovakav pritisak na Ustavni sud je razlog više da mu se i mi obratimo, što će mo i učiniti.
Nacionalnim manjinama poručujemo da mirno spavaju jer se ni jedno njihovo stečeno pravo neće ukidati ili mijenjati a ravnopravna uporaba jezika i pisma će se moći ostvariti i kada na nekom području bude samo 1% bilo koje nacionalne manjine kao i do sada.

stozer

 

 

Stožer za obranu Hrvatskog Vukovara/kamenjar.com

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari