Pratite nas

Kronika bez cenzure

Reformatori ili rušitelji

Objavljeno

na

Koljanin, Švorinić i Briščik za istim stolom, jesu li spremni pridružiti se Burić, Staničić i Bukša?

Nakon što je objavljeno istraživanje javnog mnijenja u Dnevniku Nova TV unutar kojeg je 67% građana Grada Rijeke spremno na promjenu, a 27% smatra da aktualni gradonačelnik zaslužuje još jedan mandat polovica protukandidata Vojka Obersnela započeli su s operacijom zajedništva, jer razjedinjeni mogu pobijediti jedino sami sebe.

Ovaj prizor trojice kandidata za gradonačelnika Grada Rijeke zapažen je u Caffe baru  Galerija, a tema razgovora bila je moguća koalicija. Da razgovor o mogućoj koaliciji ima smisla potvrđuju i rezultati posljednje ankete u kojoj Andrej Briščik dobiva 8.6%, Danko Švorinić 7.4% i Marinko Koljanin 5.7% potpore birača.

U slučaju koalicije (AM – ŽZ – LISTA ZA RIJEKU – NEZ. LISTA MARINKA KOLJANINA) zajedničkim kandidatom mogli bi računati na potporu 21.7%, a pritom bilo bi mjesta za za svu trojicu u izvršnoj vlasti. Tada postoji mogućnost da se aktualni gradonačelnik Vojko Obersnel sučeli u drugom krugu lokalnih izbora s kandidatom navedene koalicije ukoliko dođe do dogovora u doglednom razdoblju.

Za pretpostaviti je kako bi iz utrke za gradonačelnika ispali Hrvoje Burić (NEZ.) i Kristjan Staničić (HDZ) budući da oba protukandidata računaju na isto biračko tijelo, kao i HNS-ov Juraj Bukša.

Stoga se postavlja retoričko pitanje jesu li spremni Burić, Staničić i Bukša pridružiti se za isti stol, te nastaviti pregovore u pogledu koalicije koja ozbiljno može ugroziti poziciju Vojka Obersnela u Gradu Rijeci u prvom krugu lokalnih izbora?

Objektivno gledano do predaje listi za očekivati je da bi se Švoriniću, Koljaninu i Briščiku mogao pridružiti HNS-ov Juraj Bukša što djeluje i prirodno u slučaju da HNS ne ostane pri tezi testiranja vlastite snage u Gradu Rijeci iako bi priključivanje HNS-a značilo prelazak praga od 26 % što bi bilo nedostižno u prvom krugu za Hrvoja Burića i razjedinjeni HDZ. Navedena koalicija ujedno bi još odbila glasova s lijevog spektra od aktualnog gradonačelnika Vojka Obersnela.

Najveći gubitnici tada bi bili iz redova HDZ-a, jer našli bi se na razini treće razredne stranke, dok Hrvoje Burić svaki rezultat bolji od HDZ-a može smatrati vlastitim uspjehom i  satisfakcijom. Također, špekulira se kako bi nezavisni kandidat Marinko Koljanin mogao odustati u korist kandidature nezavisnog Hrvoja Burića i postati njegovim zamjenikom u utrci za gradonačelnika Grada Rijeke. U takvom raspletu povećavaju se šanse Hrvoju Buriću da potegne u prvom krugu preko 20%, a što će odlučiti Danko Švorinić i Andrej Briščik, te hoće li i oni odustati u korist Hrvoja Burića i pružiti mu javnu potporu sa svojom stranačkom infrastrukturom nakon kave sa Marinkom Koljaninom već u prvom krugu vrijeme će pokazati. Potporom Danka Švorinića i Andreja Briščika u prvom krugu nezavisni Hrvoje Burić ozbiljno bi ugrozio Vojka Obersnela. U suštini Obersnela čeka nemiran san što se bude više bližio dan izbora.

S obzirom da se u HDZ-u vole često pozivati na zajedništvo ovo im je idealna prilika pokazati se u pravom smislu te riječi, a pritom dokazati da se mijenja kadrovska i strateška politika na Jadranskom trgu.

U suprotnom došlo bi do kozmetičkih promjena gdje bi neka stara lica mogla zamijeniti nova poput Josipa Ostrogovića potpredsjednika riječkog HDZ-a, Željke Matković tajnice riječkog HDZ-a ili Ivone Milinović nekadašnje Stierove asistentice, dok kandidat za gradonačelnika Grada Rijeke Kristjan Staničić mogao bi biti nagrađen nakon lokalnih izbora pozicijom direktora Luke Rijeka, jer prema informacijama s Jadranskog trga to mu je mjesto već obećano. Hoće li se nakon Ivana Jakšića nastaviti jačanje hotelijerskog turističkog lobija u pomorstvu izborom Kristjana Staničića na mjesto direktora Luke Rijeka znati ćemo u lipnju 2017. godine kada se bude vršio izbor.

Lijepa pozicija ako ga ne prevare kao što su u Općini Lopar prevarili HDZ-ova načelnika Alena Andreškića obećavši mu mjesto zamjenika načelnika u Općini Lopar nakon odustajanja od kandidature u korist Josipa Borića čime si isti kupuje sigurnost, a potom ga na općinskom odboru HDZ-a nisu izglasali. U krajnjoj liniji vjerodostojno budući da aktualni HDZ-ov načelnik Alen Andreškić nakon 8 godina mandata na čelu općine nije zaslužio biti zamjenik svome stranačkom kolegi, već je odrađen na prljav način.

Dok u lokalnom HDZ-u tek trebaju dokazati da im prioritet nije podjela sinekura, već riječki glas u gradskom parlamentu spreman za promjenu raduje me zajednička kava trojice protukandidata koji su započeli pregovore o mogućoj koaliciji u utrci za gradonačelnika Grada Rijeke.

Stoga dečki zatomite taštine i sjednite zajedno svi za isti stol, jer prilika se pruža samo jednom u životu, a ujedno bi i građani Grada Rijeke shvatili da ste spremni za promjene što bi rezultiralo debaklom Vojka Obersnela već u prvom krugu lokalnih izbora.

Sanjin Baković

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Kronika bez cenzure

Uslijedile ostavke radi povratnika koji se poziva na Andreja Plenkovića

Objavljeno

na

Objavio

Pandorina kutija počela se otvarati nakon što je zagrebačkom HDZ-u nametnut Drago Prgomet kao kandidat za gradonačelnika Grada Zagreba. U HDZ-ovoj široj nomenklaturi prepoznat je kao rušitelj Karamarkova pobjedničkog HDZ-a, politički konvertit koji nakon napuštanja HDZ-a prelazi u MOST sve do izbacivanja iz MOST-a od strane Bože Petrova, idejni tvorac HRID-i, te povratnik u HDZ nakon što je Tomislav Karamarko bačen na koljena.

U ovoj kampanji ostati će zapamćen kao HDZ-ov kandidat za gradonačelnik Grada Zagreba koji neće zapošljavati HDZ-ovce, već imaju natječaje pa neka se izvole javiti na njih. U skladu sa Draginom izjavom članstvo se diglo na noge, a ankete mu daju 5%. Nakon završetka izbora pitanje je koliko će trebati zagrebačkom HDZ-u da se krene oporavljati nakon Draginih izjava, jer bolje za njega bilo bi da je to prešutio nego li što je navukao jal na svoja leđa ionako zapuštenih članova HDZ-a o kojima nitko ne mari.

Živjeli smo, živimo i živjeti ćemo za HDZ, a nikada nismo živjeli od HDZ-a

Da u HDZ-u ima pregršt poštenih, časnih i moralnih osoba dokazuje ovaj primjer iz kojeg je vidljivo kako članovi HDZ-a koji ne žive od njega postupaju u skladu sa Statutom HDZ-a, te vlastitim moralom budući da nisu spremni ići protiv sebe i načela pokojnog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

Na osnovu navedenih ljudskih komponenti članstvo ih je prepoznalo i izglasalo im povjerenje kako bi ih zastupali kroz rad u TO-ima i PO HDZ Črnomerec. Za razliku od Drage Prgometa, Josipa Jelića i njima sl. bili su vjerodostojni i nisu napušatali stranku.

Ostavke četiri predsjednika Temeljnih ogranaka te dužnosnika u Područnom odboru HDZ-a Črnomerec

Sve je kulminiralo povratkom Josipa Jelića kojeg je Časni sud HDZ-a vratio u stranku po dolasku Andreja Plenkovića na čelo HDZ-a, budući da se isti nalazio u kampanji MOST-a nakon što je istupio iz vlastite stranke. Kako i sami navode oduvijek su poštivali odluke viših tijela, zajedništvo i pluralizam, ali u zadnja tri mjeseca počele su se događati neviđene stvari na koje nisu mogli pristati.

Jedan od razloga neopozive ostavke je nametanje izbora izaslanica Zajednica Žena Katarina Zrinski PO Černomerec na Izbornoj skupštini. Naime, Josip Jelić pozivao se na Andreja Plenkovića, te nametao volju izaslanicama kroz imena koja moraju biti izabrana za Izborni sabora Zajednice žena HDZ-a Katarina Zrinski.

Kao drugi od navedenih razloga spominje se zabrana izglasavanja prijedloga nositelja liste za Vijeće gradske četvrti Črnomerec. Većinom glasova ipak se prijedlog izglasao.

Zatim je uslijedila Izborna skupština Mladeži HDZ-a Črnomerec na kojoj se nametalo pojedina imena kandidata koja moraju biti izabrana pozivajući se na predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića. Skupština je odgođena, a imenovan je Povjerenik.

Završni epilog eskalirao je nametanjem kandidata za listu Vijeća gradske četvri što podsjeća na nametanje kandidature Drage Prgometa ispred GO HDZ Zagreb. Prema informacijama sa teren ovaj obrazac ponašanja ne provodi se samo na Černomercu, već se prijedlozi lista ne uvažavaju niti sa drugih Područnih odbora.

U priloženom dokumentu pogledajte o čijim je ostavkama riječ i što su stvarni razlozi pa procijenite sami nalazimo li se prema metodama djelovanja u Sjevernoj Koreji kao što su istaknuli predsjednici u ostavci ili je ipak riječ samo o autokratskom vođenju od vrha pa prema najnižem ustrojstvu unutar HDZ-a.

Sanjin Baković

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Kronika bez cenzure

Darinko Papić preduvjet je za test vjerodostojnosti riječkog HDZ-a

Objavljeno

na

Objavio

Riječki HDZ imao je povijesnu šansu ne tako davno isprofilirati osobu u liku i dijelu pokojnog dr. Zlatka Tomašića koji je na parlamentarnim izborima u rujnu 2016. godine ostvario fantastičan rezultat u svojem prvom nastupu u riječkoj političkoj areni prikupivši na konto 2.991 glas što je bilo ekvivalent od 8.36% ukupnog broja glasova HDZ-ove liste.

Lideri s Jadranskog trga oglušili su se i zatvorili oči ispred respektabilnog rezultata kao i u trenucima usvajanja jednoglasnog prijedloga ispred GO HDZ Rijeka kada su podržali Mariju Bukvić koja je u VIII. izbornoj jedinici osvojila 548 preferencijalnih glasova odnosno 1.53%, a danas kada bi ih se upitalo javno zašto nisu htjeli stati iza obiteljskog čovjeka, hrvatskog branitelja, vjernika, domoljuba, doktora i stručnjaka unutar domene njegovog posla, prije svega velikog humanitarca koji bi pomogao svakome ako je to u njegovoj moći za pretpostaviti je kako bi svi dobili kolektivnu amneziju?! Tko doktor? Ja doktor. Ma ne, pa Vukelić je doktor!

S obzirom da vrijeme ne možemo vratiti, a Zlatka zamijeniti postavlja se retoričko pitanje na koji način ćemo sada uvjeravati birače da je Kristjan Staničić pravi odnosno vjerodostojan izbor, a sedam mjeseci ranije dr. Zlatko Tomašić to nije bio budući da ga nitko nije javno htio podržati osim Darinka Papića?

Ne da ga nisu htjeli javno podržati, već nije bio niti u križaljci uoči izborne skupštine riječkog HDZ-a. Dapače bio je raspušten u svojem temeljnom ogranku s mjesta povjerenika.

Naravno mene koji sam bio s dušom i tijelom u kampanji pokojnog dr. Zlatka Tomašića ne može uvjeriti nitko, a vjerujem da mnogi premišljaju poput mene, jer da smo recimo sadašnjeg kandidata za gradonačelnika poslali u utrku po preferencijalne glasove na parlamentarnim izborima u rujnu 2016. godine vidjeli bi sraz Ferraria i Fiće budući da ga šira javnost ne poznaje.

Kandidirati se ispred stranke za gradonačelnika Grada Rijeke sasvim je nešto drugo nego testirati svoje preferencije u srazu sa 14 kandidata na listi HDZ-a, jer da na vreću krompira nalijepimo HDZ stabilno biračko tijelo od 10% do 15% zaokružilo bi HDZ prema inerciji. Živući primjer na Jadranskom trgu je Dinko Beaković koji je 2013. godine u utrci za primorsko goranskog župana imao 24.160 glasova, a 2015. godine na HDZ-ovoj listi 894 glasa. U konačnici nagrađen je mjestom tajnika primorsko goranskog HDZ-a. Izgleda da je kriterij za imenovanje bio rezultat kao što to obično bude u političkoj praksi.

Ništa bolje nisu prošli saborski zastupnik Josip Borić i ministar turizma Gari Cappelli koji zajedno nisu imali više glasova od pokojnog doktora, a postali su odlučujući faktori u Hrvatskom saboru i Vladi RH.

Kandidat za gradonačelnika HDZ-a izabran je “dekretom” Zagreba odnosno jednoglasnom odlukom riječkog HDZ-a nakon posjeta Gordana Jandrokovića u Primorsko goranskoj županiji, a od danas pa do 4.svibnja 2017. godine u pola noći završava rok predaje listi za gradsko vijeće Grada Rijeke. Svrsihodno tome nova unutarstranačka bitka tek slijedi budući da se na tijelima stranke biraju kandidati koji će nas predstavljati iduće četiri godine u gradskom vijeću Grada Rijeke. Kao u svim strankama ulaznih mjesta je malo, a taština previše.

Test vjerodostojnosti riječkog HDZ-a ovisiti će o jednom imenu. Naime, riječ je o Darinku Papiću. Hrvatskom branitelju koji se može pohvaliti ratnim putem kao rijetki u PGŽ-u, profesoru povijesti, tajniku Zajednice branitelja HDZ-a Gojko Šuška PGŽ-a iz vremena pokojnog predsjednika dr. Zlatka Tomašića pa do danas, predsjedniku temeljnog ogranka HDZ Bulevard pod čijom je ingerencijom HDZ na izborima za MO Grada Rijeke po prvi puta osvojio vlast u povijesti Grada Rijeke. Za one koje ne znaju riječ je o dijelu grada u kojem živi bivši riječki gubernator Slavko Linić. Pobijediti tamo sve je samo ne jednostavno.

Osim što je HDZ pobijedio na Bulevardu zahvaljujući Papićevoj liderskoj sposobnosti koju članovi HDZ-a poštuju radi njegovog autoriteta i organizacijskih sposobnosti, disciplini temeljenoj na vojničkom režimu, HDZ je povezao vlast i na Trsatu što se nije dogodilo niti na vrhuncu političke moći bivšeg HDZ-ova člana Hrvoja Burića koji je istu listu odbio. Na području Bulevarda, Trsata, Vojaka i Krimeje po broju preferencijalnih glasova pobjede je odnosio pokojni dr. Zlatko Tomašić što potvrđuje jačinu tajnika Zajednice branitelja HDZ-a Gojko Šuška PGŽ Darinka Papića. Ako su vam potrebni glasovi uvažiti ćete rezultat.

Neovisno o njegovim rezultatima i uspjesima HDZ-a na području Grada Rijeke za Darinka Papića nema mjesta u vjerodostojnom riječkom HDZ-u kao što nije bilo niti za pokojnog dr. Zlatka Tomašića iako je tijelo konstituirano više od godinu dana. Budući da je Županijski odbor branitelja HDZ-a Gojko Šušak PGŽ predložio Darinka Papića na ulazno mjesto na listi za gradsko vijeće kao prvi prijedlog od tri imena koja su usvojena, a isto učinio i TO HDZ Bulevard shodno rezultatima koje ogranak posjeduje odlučio sam se napisati ovaj članak.

Ovim putem pozvao bi HDZ-ovog kandidata za gradonačelnika Grada Rijeke Kristjana Staničića kao osobu koja ima direktan ulaz kod Andreja Plenkovića i Gordana Jandrokovića, te se smatra najjačom osobom u ovom trenutku unutar HDZ-a u Primorsko goranskoj županiji barem do završetka izbora da se založi da Darinko Papić bude na ulaznom mjestu (unutar prvih pet mjesta) na listi za gradsko vijeće Grada Rijeke budući da GO HDZ Rijeka ne prepoznaje njegov rad kao što nije prepoznao niti od pokojnog doktora. Za argumente ima sve navedeno kao i usvojene odluke tijela koja su ga predložila.

Nemojte se voditi retorikom iz prošlosti da recimo pokušate diskreditirati tajnika Zajednice branitelja HDZ-a Gojko Šušak PGŽ koji je prvi prijedlog usvojenih kandidata, a krenete razbijati zajednicu kroz Antoniju Marković ili Maju Ševerdiju. Na isti način pokušao je 2015. godine Oleg Butković s Dobricom Rončevićem koji je na tim izborima osvojio 389 glasova odnosno 1,04% kada nije htio pokojnog dr. Zlatka Tomašića na trećem mjestu HDZ-ove liste za Hrvatski sabor. U suštini 389 nije isto što i 2.991 kao što niti druge osobe nemaju težinu kao i Darinko Papić.

Dakle, upravo imate priliku pokazati vlastitu vjerodostojnost u borbi za malog i poštenog čovjeka. Ujedno ćete poslati poruku prema vani zalažete li se za ljude koji vrijede u slučaju da postanete gradonačelnik Grada Rijeke. Sve se može kada se hoće, a ostalo je demagogija budući da imate uporište u Zagrebu.

Stoga gradonačelniče rukavica je bačena, a na vama je da pokažete javnosti jeste li vjerodostojan kandidat na primjeru Darinka Papića koji za argumente ima rezultate. U suprotnom nam slobodno recite da li da ostanemo kod kuće ili imate neki drugi prijedlog za gradonačelničkog kandidata Grada Rijeke koji je vjerodostojan i misli se boriti za male i poštene ljude, jer nakon što se dogodilo sa pokojnim doktorom ne treba nam dežavu u liku i dijelu Darinka Papića, jer svi vi zaboravljate da su to ljudi koji su proveli cijeli Domovinski rat u rovovima, a ne na riječkom Korzu. Sve to nosi svoje posljedice koje skračuju život.

Sanjin Baković

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari