Pratite nas

BiH

HDZ BiH – Reformom izbornog zakonodavstva Hrvati neće birati bošnjačkog člana Predsjedništva BiH

Objavljeno

na

Uspostava vlasti u Bosni i Hercegovini od logičnog dogovora izbornih pobjednika, kao demokratski izabranih predstavnika konstitutivnih naroda, sukladno izbornom rezultatu, naišla je na minimum unutarnje suglasnosti u BiH kao zajednici jednakopravnih naroda – priopćeno je iz HDZ-a BiH.

Iz HDZ-a BiH navode da je, naizgled jednostavan proces uspostave vlasti, izazvao je toliko kontroverzi u BiH da je nemoguće ne zapitati se što je sporno oko same realizacije i gdje je ključan problem i uzrok krize u BiH.

“Bošnjački politički predstavnici iz SDA u medijskom ratu koji vode protiv bh. Hrvata, izgleda, spremni su dijeliti lekcije o političkom ponašanju i domoljublju, sve pod plaštem brige za državu, a zapravo vrlo konkretno izbjegavaju poštivanje izborne volje naroda u Bosni i Hercegovini”, priopćeno je.

U priopćenju stoji da se politički predstavnici Bošnjaka služe majorizacijom i preglasavanjem Hrvata te da predstavnici HDZ-a BiH i HNS-a neće dopustiti spočitavanje prava na izmjenu Izbornog zakona i legitimno političko predstavljanje.

-Bošnjački političari forsirajući majorizaciju i preglasavanje te pokušajima manipulacije pojedinih politika, stvaranja obrnutih teza, jasno, sada više nego ikada, moraju biti svjesni da politički predstavnici Hrvatskog narodnog sabora i HDZ-a BiH, kao politički predstavnici Hrvata, neće dozvoliti da im se pod brigom za zaštitu države, spočitava nastojanje izmjena Izbornog zakona kao jedinog mogućeg načina kojim bi se osigurali i zaštitili ustavnost i demokratičnost izbornog procesa – priopćeno je.

HDZ BiH i HNS se, kako je navedeno, zalažu za poštivanje izborne volje, a da to nikada nije usmjereno protiv Bošnjaka.

-Hrvatski narodni sabor i HDZ BiH zalažu se za reforme izbornog zakonodavstva koje bi Hrvatima jamčilo poštivanje njihove izborne volje, a nikada usmjerene protiv Bošnjaka, Srba ili bilo koga drugog. Optuživati i pozivati HDZ BiH na odgovornost, rušenje države, a u isto vrijeme forsirati i voditi jednostranu politiku bez dogovora o legitimnom predstavljanu zvuči apsurdno i politički naivno – priopćeno je.

HDZ BiH ponovno poziva na kompromis.

“Unatoč konstantnom međusobnom prozivanju u medijskim istupima, unatoč nedostatku unutarnje suglasnosti o BiH kao zajednici jednakopravnih naroda, unatoč nedostatku zajedničkog stava kako nam naša zajednička domovina Bosna i Hercegovina treba izgledati u budućnosti, politički predstavnici Hrvatskog narodnog sabora i HDZ-a BiH opet pozivaju na isključivo zajednički kompromis demokratski izabranih predstavnika konstitutivnih naroda u BiH, na pronalazak rješenja i povratak međusobnog povjerenja”, stoji u priopćenju te se dodaje:

-Usmjerimo sve opstrukcije i prozivanja na suradnju i dijalog, ubrzajmo procese kako bi što prije vidjeli europsku Bosnu i Hercegovinu – priopćeno je iz HDZ-a BiH.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Oglasi

Komentari