Connect with us

Politika

Reiner oporbi: Nećete uspjeti ni u trećem pokušaju

Objavljeno

-

HINA

Zastupnik Željko Reiner (HDZ) poručio je u srijedu poslijepodne saborskoj oporbi da neće uspjeti u pokušaju, trećem po redu, da Hrvatski sabor izglasuje nepovjerenje ministru zdravstva Viliju Berošu.

„Neke stvari u Saboru postaju pomalo bizarne, komične, ovo je treći put u dvije godine da oporba pokreće pitanje povjerenja Berošu, znajući da neće uspjeti u tome“, rekao je Reiner na početku rasprave koja je kasnila 15-ak minuta jer se odužila konferencija za novinare premijera Andreja Plenkovića na kojoj je govorio o ostavci ministra financija Zdravka Marića.

I ovaj je prijedlog toliko površan, slabo argumentiran, kao i prethodna dva, da postaje bespredmetan, poručio je čudeći se da se takvi prijedlozi uopće daju i pitajući – što se time hoće postići?

Oporba opetuje Beroševe “grijehe”: od toga da nije uspio dobiti suglasnost ni jednog dionika za reformu zdravstva, preko toga da nije bio u stanju osigurati provedbu zakona koji jamči pravo na siguran pobačaj, do činjenice da se za njegova mandata dogodilo nezapamćeno – bolnicama se obustavlja isporuka lijekova.

Grbin: Uhljebljivanje i Đogaša

To su pokazatelji zašto Beroš mora otići, siguran sam da se čeka drugi krug izbora u Splitu, pa da se, kao što se Davora Filipovića, kao gubitnika (na lokalnim izborima u Zagrebu) uhljebilo na mjesto ministra, tako uhljebi i Zorana Đogaša, kazao je Peđa Grbin (SDP).

„Ima li smisla raspravljati o povjerenju Berošu ili da se dogovorimo o datumu izbora i da se vrati povjerenje građana“, pitao je HDZ-ove zastupnike Nino Raspudić (Most) primijetivši da su se poslijepodne svi okupili u Sabornici.

„Znači gori pod nogama, imate potrebu pokazati jedinstvenost“, kazao im je, očito imajući na umu refleksije ostavke ministra Marića, po mnogima najuspješnijeg u aktualnoj Vladi.

I Katarina Peović (RF) podsjetila je zašto oporba po treći put traži Berošev opoziv.

„Ovdje smo treći puta jer je zdravstvena usluga jedno od temeljnih ljudskih prava i jer ljudi doslovno na svojoj koži osjećaju vladavinu HDZ-a. Oduzeli ste ljudima pravo na zdravstvenu zaštitu“, poručila je Reineru.

Pavliček: Zdravstveni sustav je težak bolesnik

Marijan Pavliček (HS) naglašava kako je hrvatski zdravstveni sustav „težak bolesnik“ koji „ovoga trena“ stvara milijunske gubitke i tako godinama.

Ogromni su dugovi prema veledrogerijama, dobavljačima energenata, a reforme zdravstva, na žalost, nema, kazao je.

Prijedlog za Berošev opoziv u proceduru su uputile stranke liberalno-lijevog spektra, predvođene Klubom Zeleno-lijevog bloka, koje tvrde da je pod njegovim vodstvom ionako zapušteno zdravstvo krenulo u rapidno propadanje.

Poručuju da ministar mora otići iz Vlade zbog slučaja Mirele Čavajde, odnosno, nedostupnosti prekida trudnoće uz medicinsku indikaciju nakon 22. tjedna trudnoće.

Berošu zamjeraju i slučajeve Medikol te istragu USKOK-a vezanu uz poslovanje s tvrtkom Cuspis, izostanak reforme, dugove u zdravstvu, sumnjive transplantacije na KBC-u Zagreb…

Vlada je odbacila sve oporbene primjedbe na Berošev rad ocijenivši ih neutemeljenima i neosnovanima te istaknula da je “hrvatski zdravstveni sustav otporan i učinkovit”.

Među Beroševim zaslugama navela je borbu s pandemijom, reformske mjere, kao i rezultate mjerljive sa svjetskim primjerima.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari