Connect with us

Vijesti

Reiner: Vlada želi spriječiti Grabar Kitarović da dođe u posjed predsjedničkih arhiva

Objavljeno

on

“Ako je točno to što novine pišu da će se Ured u Visoku preseliti i prije njene inauguracije onda je očito namjera spriječiti Kolindu Grabar-Kitarović da dođe u posjed arhiva posljednjih dvaju predsjednika”, izjavio je akademik Željko Reiner danas u Središnjici HDZ-a, komentirajući odluku Vlade da vilu u Visokoj ulici da na korištenje novoj izabranoj predsjednici prenosi večernji.hr.

Reinera čudi i to što su odluku donijeli bez da su pokazali troškovnik preseljenja Ureda predsjednika, kao i sigurnosni elaborat. “Začuđujuće je nevjerojatna brzina, koju Vlada inače ne pokazuje kada je riječ o rješavanju gospodarskih problema, kojom je donijeta ta odluka, a da prije toga Vlada uopće nije dobila zahtjev od izabrane predsjednice koja još nije ni prisegnula na svoju dužnost”, rekao je Reiner.

Izrazio je sumnje da vladajući provede medijsku manipulaciju s braniteljima te komentirao informacije da interventna policija planira prekinuti prosvjed branitelja u Savskoj, naglasivši da bi to bilo stravično te da se nada da do toga neće doći.

Hrvatska će 2016. izgubiti 300, a godinu kasnije 500 milijuna eura jer nema pripremljenih projekata

Predsjednica HDZ-ova Odbora za regionalni razvoj i EU fondove Ivana Maletić rekla je da Hrvatska 2016. gubi minimalno 300 milijuna eura, jer nema projekata. “Oni bi sad trebali postojati jer bi se mogli potrošiti. Slijedeće, još gore što nam slijedi je gubitak novca 2017. Te godine mora biti potrošena alokacija iz 2014., a ona je puno veća od one iz 2013. i iznosi 900 milijuna eura. Za to potrošiti, projekti su trebali debelo biti u provedbi. Za dvije godine gubimo minimalno 500 milijuna eura”.

Poražavajućim je ocijenila da je iz programa IPA-e za 2011. u ovom trenutku ugovoreno samo 30 posto sredstava namijenjenih jačanju institucija i administrativnih kapaciteta.

Iz te komponente, iz tzv. tranzicijskog ili prijelaznog instrumenta tehničke pomoći koje smo dobili kao sredstva iz fondova, neugovoreno stoji oko 90 milijuna eura, tvrdi Maletić.

Vezano uz sredstva za schengenski režim, navela je da je u 2013. i 2014. na račun državnog proračuna iz Bruxellesa uplaćeno 120 milijuna eura. Rok za trošenje tog novca je srpanj 2016., a do sada je potrošeno samo 1,8 milijuna eura, tvrdi Maletić.

“Od Vlade tražimo konkretan plan i akciju. Kako misle opravdati činjenicu da Hrvatskoj gube 800 milijuna eura”, upitala je Maletić.

‘Vlada manipulira podatcima o nezaposlenosti’

Reiner je ustvrdio je da Vlada manipulira podatcima o broju nezaposlenih te da je medije i građane izložila neistinama kako bi samu sebe izreklamirala.

Podsjetio je da je Državni zavod za statistiku iznio podatke po kojima se broj zaposlenih u prosincu prošle godine značajno smanjio peti mjesec za redom, odnosno da je bilo za više od 13.000 osoba manje zaposlenih nego što je bilo u studenome.

“Jedini porast dogodio se u javnoj upravi, vjerojatno zato što se u ovih zadnjih par mjeseci želi uključiti nešto ‘partijskih podobnika’ prije nego izgube slijedeće izbore”, ustvrdio je Reiner. Upozorio je da podaci Eurostata pokazuju da je u Hrvatskoj u 2014. bilo znatno manje zaposlenih nego 2013.

“Nezaposlenost se povećava, a ne smanjuje se i nije točno da se ona smanjuje, ali točno je da se smanjuje zaposlenost”, rekao je Reiner.

Tumači da je ono što Vlada pokušava prikazati kao smanjenje nezaposlenosti rezultat odlaska ljudi u inozemstvo, ali i da je veliki broj onih koji su izbrisani s liste nezaposlenih jer se nisu javili na Zavod dvaput uzastopce ili se nisu pridržavali zakonskih odredbi. “Kombinirano, to rezultira s prividno smanjenim brojem nezaposlenih, a on stalno raste. To ukazuje da se ne radi o novom početku već o početku njihova kraja”, ustvrdio je Reiner.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari