Connect with us

BiH

Reis Kavazović: “Genocid u Prijedoru je prava slika svijeta u kojem živimo”

Objavljeno

on

Prijedorskim žrtvama danas je dženazu klanjao reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, a u svom govoru pred žrtvama i njihovim obiteljima kazao je da je za pobjeđivanje zla ključno da se ono prepozna kao takvo.

[ad id=”68099″]

“Genocid u Prijedoru je prava slika svijeta u kojem živimo. To je svijet bez lažnih maski, bez stida, srama i kajanja. Tomašica je danas svjedok tog ružnog lica, izdajničkog i kukavičkog duha međunarodnih sudova i Vijeća sigurnosti UN-a čiji se akteri boje donijeti jasnu i nedvosmislenu presudu za genocid”, kazao je Kavazović.

U svom je obraćanju Prijedor nazvao mjestom golgote, ali i svetim mjestom koje ima poseban značaj za sve ljude.

“S ovog mjesta ćemo kazati da, zbog njihovog broja, možda nećemo upamtiti lica svih zločinaca koji su počinili genocid nad našim narodom, ali ćemo pamtiti lica onih koji ih nisu osudili i koji su svojim nečinjenjem bili njihovi veliki saveznici”, dodao je on.

Reisu-l-ulema se, kako prenosi Klix.ba osvrnuo i na nedavni incident u Potočarima kada je napadnut predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.

“Duhovni i intelektualni predstavnici naroda u čije ime je počinjen genocid i dalje će ga nastaviti poricati, ali ga neće moći zataškati i sakriti. To više nije moguće. Očekujemo da će se oni u čije je ime počinjen genocid distancirati od zločinaca baš onako kako smo ih i mi odvojili od počinitelja genocida. Očekujemo da stanu zajedno s nama na našu stranu, na stranu žrtve, i da nam se pridruže ne s jednom već s obje ispružene ruke i ne uzdignute već pognute glave i spuštena čela. Ono što danas vidimo u njihovim očima je bijes prema žrtvama i njihovim obiteljima. Na ovom časnom mjestu poručujemo da nećemo prihvatiti laž niti lažno kajanje. Neka ne potcjenjuju našu sposobnost da razlikujemo istinu od laži. Neka se ne ljute zato što prepoznajemo njihovu neiskrenost. Neka nitko u svijetu ne misli da ćemo mi, žrtve strašnog genocida, pristati na političko pomirenje. To može biti put do istinskog pomirenja, ali ne i naš cilj. Nama trebaju istinsko kajanje i duhovno izmirenje kao trajne kategorije, a ne kao prolazne političke akrobacije. Ako to ne možemo dobiti onda imamo još jednu potvrdu o svijetu u kojem živimo”, rekao je reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

Na kraju govora reisu-l-ulema je, kako prenosi Klix, dodao da je teško pronaći riječi utjehe za obitelji koje danas kopaju svoje najmilije.

“Vaše rane su i rane svih nas. Liječit ćemo ih u tišini i dostojanstveno. Nemojmo dozvoliti da nas naši dušmani pobijede u bolu. Naše najmilije ne možemo vratiti, ali možemo dati zavjet pred Bogom da ih nećemo zaboraviti. Dug sjećanja na žrtve Prijedora neka bude naš trajni zavjet”, zaključio je Kavazović.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari