Connect with us

Politika

Reis Kavazović optužio Hrvatsku da se miješa u unutarnja pitanja BiH

Objavljeno

-

Poglavar Islamske zajednice u BiH, reis Husein Kavazović optužio je u nedjelju Hrvatsku da se miješa u unutarnja pitanja BiH i da tražeći izmjene izbornog zakona u susjednoj državi nastavlja politike koje su dovele do ‘brutalne agresije’ na BiH 1990-tih.

“Danas smo svjedoci političkih pritisaka na političkoj sceni u Bosni i Hercegovini od strane onih istih politika koje su devedesetih godina prošlog stoljeća izvršile brutalnu agresiju na našu zemlju”, rekao je vjerski poglavar Bošnjaka.

“Pitanje izbornog zakona postalo je pitanje svih pitanja u nama susjednoj Hrvatskoj, koja se otvoreno miješa u politička pitanja u našoj zemlji, vrši pritisak na naš narod, optužujući ga da uskraćuje politička prava hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovini”, dodao je reis Kavazović na Saboru Islamske zajednice u Sarajevu.

Istaknuo je da su pritisci na Bošnjake popraćeni ‘uvredama s najvišeg vrha države’ i pritom izrijekom spomenuo hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića.

Kavazović smatra kako BiH treba bolje zakone, no da njih trebaju donositi njezini politički predstavnici ‘bez prijetnji iz Hrvatske ili Srbije’.

Naglasio je kako se Islamska zajednica zauzima za jednakost građana bez obzira na nacionalno podrijetlo. “Bošnjaci, posebno muslimani, članovi Islamske zajednice, uključeni u politički život naše zemlje, ovu zadaću trebaju razumijeti kao jednu od temeljnih vjerskih obaveza”, rekao je Kavazović.

Predstojeće izbore u zemlji je ocijenio prevažnim i pozvao muslimanske vjernike da glasaju za kandidate koji će “biti u stanju izdržati politički pritisak”.

Službeni Zagreb uporno upozorava kako izborni zakon omogućuje da tri i pol puta brojniji Bošnjaci preglasavaju Hrvate birajući im člana kolektivnog predsjedništva države i izaslanike u gornji, nacionalno koncipirani Dom naroda čime se krši Daytonsko-pariški mirovni sporazuma kojemu je Hrvatska supotpisnica.

Ustavni sud BiH je osporio dio izbornog zakona koji se odnosi na izbore za Dom naroda, no njegove izmjene mjesecima nisu uspjeli dogovoriti predstavnici političkih stranaka Hrvata i Bošnjaka ni uz posredovanje američke i administracije EU-a. (Hina)

Tvrtko Milović: Ovo su tri čovjeka koja će dobiti preko 90% glasova Bošnjaka

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas