Connect with us

BiH

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović: Nije kriva vjera, nego ljudi koji je iskrivljuju

Objavljeno

on

Reisu-l-ulema Islamske zajednice BiH Husein ef. Kavazović koji je javnost u BiH i u regiji, iznenadio preciznošću i jasnoćom osude izrečene nakon upada u redakciju Charlie Hebdo u Parizu u intervjuu za Olobođenje govori kako odvojiti ubojce i teroriste od plašta vjere ispod kojeg se kriju.

– To je sigurno pitanje koje je danas najfrekventnije kod muslimana i u islamskom svijetu, kao pitanje koje se ispostavlja muslimanima. Osuda zločina, osuda terorizma koji se desio u Francuskoj, uopće nisu upitni jer je važno svaki zločin osuditi. Zločin treba osuditi jer je zločin. Mi možemo usporediti, ako hoćemo, zločine koji su pravljeni i nad bh. muslimanima – ubijanje naše djece od Škorpiona, koje smo svi vidjeli na onom snimku. Na isti način i ovo je zločin, stradali su nevini ljudi. To treba osuditi bez ikakvog ali. Nema ali kad su zločini u pitanju. To treba osuditi i na to staviti točku. To je zločin, kazao je reisu-l-ulema Kavazović.

On ističe kako se mora odvajati zločin od vjere.

– Moramo odvajati jer zločin negira vjeru. Mi znamo kakvo je naučavanje islama, kakav je pogled islama na život, znamo Kur’anske ajete koji nam govore: Tko ubije jednog nevinog čovjeka, kao da je pobio cijelo čovječanstvo! To je općepoznata maksima unutar svijeta islama. Možemo li učiniti više da zločince izoliramo, da preduprijedimo, da tako kažem, činjenje zločina?, navodi Kavazović.

Ističe kako je svijet očito ušao u jedno područje globalnih interesa, gdje se i preko vjere, na koncu, uprežu ta kola interesa.

– I vjera se pokušava iskorištavati i pokušava se pod plaštom vjere činiti to što se čini. Možemo li to odijeliti? Držim da ulema ima svoju ulogu, da je njena uloga jasnije govori o zločinu. Fenomen zla i inače treba objašnjavati, jer on postoji očito od kada postoji čovjek. Fenomen zla se izrodio iz prvog dijaloga između šejtana i Allaha dž.š. Kad je Allah odlučio stvoriti Adema, stvoriti čovjeka, kada je šejtan trebao pasti na sedždu da ga prizna kao biće, on to nije učinio, već je kazao – ja sam bolji od njega! Čini mi se da tu počinje zlo. Ono se tu zameće. Iz onog: ja sam bolji od nekoga, ja ne priznajem nekoga. Mislim da se to događa u svijetu, objašnjava Kavazović.

– Vjera za to sigurno nipošto nije kriva, krivi su ljudi, krive interpretacije vjere, kriva je nejasnost u našem izričaju, u našoj osudi i tu smatram da možemo učiniti više. Da budemo glasniji u osudi zla koje vidimo da se dešava u našem svijetu, ističe efendija Kavazović.

[ad id=”40551″]

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari