Connect with us

Iz Svijeta

Rekordan broj migranata stigao u Britaniju preko La Manchea od početka 2024.

Objavljeno

-

Migranti čamac
Foto: EPA/ilustracija

Više od deset tisuća migranata stiglo je od početka ove godine u Veliku Britaniju nakon što su prešli La Manche, što je rekordan broj objavljen u trenutku kampanje za parlamentarne izbore u zemlji 4. srpnja.

Ilegalna imigracija jedna je od važnih tema kampanje koja je službeno počela u srijedu, kada je konzervativni premijer Rishi Sunak objavio datum izbora. On je obećao stati na kraj dolascima ilegalnih imigranata i to je stavio među svoje prioritete.

No u petak je pet novih brodova stiglo do juga Engleske, s 288 migranata, prema podacima ministarstva unutarnjih poslova objavljenim u subotu. Od početka godine Kanal je uspjelo preploviti 10.170 ljudi. Veliki dio dolazi iz Afganistana, Irana i Turske. To predstavlja povećanje od više od 35 posto u odnosu na prošlu godinu.

Konzervativna vlada nadala se odvratiti migrante od dolaska u Ujedinjeno Kraljevstvo svojim zakonom o deportaciji tisuća tražitelja azila u Ruandu. Rishi Sunak je u četvrtak priznao da taj vrlo kontroverzni plan vjerojatno neće biti realiziran prije izbora. Rekao je da želi vidjeti prve letove nakon izbora ako on pobijedi.

‘Rishi Sunak će poduzeti hrabre korake kako bi zaustavio brodove’ s migrantima, rekao je na X-u u subotu ministar unutarnjih poslova James Cleverly. Laburisti, koji u anketama vode pred konzervativcima, obećali su da će odustati od skupe i neučinkovite politike deportiranja migranata u Ruandu. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas