Connect with us

Analiza

Rekordna koncentracija plina u atmosferi u 2014. godini

Published

on

Plinovi s učinkom staklenika koji uzrokuju klimatske promjene dostigli su vrhunac koncentracije u atmosferi u 2014. godini, dok je planeta zabilježila rekordnu temperaturu na svojoj površini, izvjestili su u četvrtak istraživači iz cijelog svijeta.

‘’Ugljendioksid, metan i azotni monoksid, glavni plinovi emitirani u atmosferu, dostigli su rekordnu koncentraciju u atmosferi u 2014. Godini’’, precizira se u izvještaju istraživača o “Stanju klime”, koji je objavila američka Nacionalna okeanska i atmosferska agencija.

[ad id=”68099″]

Oceani su prošle godine dostigli rekordne teperature dok je nivo mora dostigao svoj najveći nivo.

‘’Europa je doživjela svoju najtopliju godinu, u kojoj je dvadesetak zemalja potuklo prethodne rekorde ‘’, precizira se u izvještaju.

Mnoge zemlje u Aziji doživjele su najveće godišnje temperature. Afrika je zabilježila temperature veće od prosječnih na većem dijelu kontinenta. Australija je već treći put potukla rekord u temperaturama.

U Latinskoj Americi, Meksiko je iste godine imao najvišu temperaturu dok su Argentina i Urugvaj po drugi put dostigli rekordnu temperaturu.

Što se tiče globalnog nivoa mora, on je “nakon zagrijavanja oceana i topljenja glečera rekordno porastao 2014. godinje za 6,7 cetimetara u odnosu na prosjek u 1993. godini, kada je počelo mjerenje nivoa oceana satelitima.

Ukupno je 413 znanstvenika iz 58 zemalja dalo doprinos ovom izvještaju koji se bazira na podacima prikupljenim iz kontrolnih stanica i koji je objavljen u Bulletin of the American Meteorogical Society.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari