Pratite nas

Pregled

Rektor KHS-a Željko Tanjić: ‘Alojzija Stepinca će proglasiti svetim’

Objavljeno

na

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu premijerno je sinoć prikazan novi dokumentarni film: “Stepinac: kardinal i njegova savjest”, redateljice Višnje Starešine.

Priča je to o životu Alojzija Stepinca, kako se nosio s najvećim izazovima 20. stoljeća, o razlozima neprihvaćanja njegova lika i djela koje ga prati do današnjih dana.

U dokumentarcu je prikazan i njegov osobni angažman u organizaciji spašavanja Židova u vrijeme holokausta, a uz intervjue s povjesničarima, prikazuje i osobna svjedočanstava preživjelih i njihovih potomaka koji su sudjelovali u tim spašavanjima.

Rektor za RTL Danas: ‘Alojzija Stepinca će proglasiti svetim’

Za RTL Danas o filmu je govorio Željko Tanjić, rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

“Novo je da je gospođa Višnja Starešina ispričala povijesne činjenice i spojila ih s nekoliko životnih priča. Što je za pretke učinio Alojzije Stepinac i Crkva za vrijeme NDH”, rekao je Tanjić.

Objasnio je i što misli o tome da su premijer Andrej Plenković i papa Franjo o kanonizaciji Stepinca poručili da je samo potrebno strpljenje.

“Strpljenje je kršćanska vrlina. To nije pasivno čekanje. Poziv da produbljujemo poznavanje Alojzija Stepinca. Nekako mi se čini i da to osjećamo da je ovo vrijeme dubljeg i intezivnijeg otkrivanja Alojzija Stepinca i njegovog života i djela. Na to strpljenje smo pozvani i neće biti uzaludno”, kazao je Tanjić.

Rekao je i kako je on siguran da će Crkva Alojzija Stepinca proglasiti svetim.

“Velik je interes za film. Bit će prikazan i na našem sveučilištu, u Hrvatskoj, ali i u dijaspori”, zaključio je rektor.

Film o Stepincu demontira sve komunističke laži: Prava istina o spašavanju Srba i Židova

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

‘Sokolovi’ sudjelovali u protupožarnoj obuci s vatrogasnim postrojbama

Objavljeno

na

Objavio

Foto: MORH

U vojarni „132. brigade Hrvatske vojske“ u Našicama održana je višednevna obuka o gašenju požara na otvorenom, u kojoj su sudjelovali pripadnici 1. Oklopno-mehanizirane bojne „Sokolovi“ Gardijsko oklopno-mehanizirane brigade HV-a u sklopu priprema za protupožarnu sezonu.

Obuka pod nazivom „Metode i taktika gašenja požara na otvorenom prostoru“ održana je od od 25. svibnja do 5. lipnja, priopćeno je u petak iz MORH-a.

Cilj je osposobljavanje pripadnika Hrvatske vojske u osnovama gašenja požara i obučavanje u rukovanju protupožarnim sredstvima.
„Obukom smo unaprijedili znanje i vještinu potrebnu za gašenje požara i saniranje požarišta. Kao i sve druge zadaće koje Hrvatska vojska obavlja, i ova zadaća zahtijeva kontinuirano uvježbavanje i usavršavanje radi održavanja i unaprjeđivanja razine znanja“, rekao je poručnik Igor Šimćik.

Time se nastavlja suradnja pripadnika HV-a u zajedničkim obukama s pripadnicima vatrogasnih postrojbi u sklopu nadolazeće protupožarne suradnje, navode iz MORH-a. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Marku Perkoviću Thompsonu su otvorena sva vrata da održi koncert u Sloveniji

Objavljeno

na

Objavio

Dragi prijatelji, nakon jučerašnje presude u korist Marka Perkovića Thompsona pred hrvatskim pravosuđem, danas nam je stigla i slična odluka iz Slovenije.

Naime, Ministarstvo unutarnjih poslova Slovenije ukinulo je odluku mariborske upravne jedinice koja je prije nekoliko tjedana po drugi put zabranila koncert Marka Perkovića-Thompsona u Mariboru.

Činjenica je da je zabrana koncerta bila potpuno politički motivirana te da sigurnosne opasnosti nije bilo.

Dok službeno odluku ministarstva unutarnjih poslova Slovenije ne prevedemo na Hrvatski jezik donosimo Vam dio te odluke

Prije nekoliko tjedana Gradska uprava grada Maribora ponovno je odlučila o zabrani koncerta i ponovno zabranila koncert. Zapisali su, da Thompsonove pjesme simboliziraju neprijateljstvo prema čovjeku koji imaju drugačije vjerske i etičke stavove, da pjesme veličaju ustaštvo i slično. Da su pjesme u suprotnosti sa 63. člankom Ustava Republike Slovenije koji govori o zabrani pozivanja na neravnopravnost. Naveli su mnogo primjera o tobožnjoj zabrani koncerata Thompsona u Austriji, Njemačkoj i drugim europskim zemljama.

U najnovijoj odluci od 3.6.2020. godine, Ministarstvo unutrašnjih poslova Slovenije donijelo je pravomoćnu odluku da je zabrana koncerta nezakonita.

Ministarstvo je jasno navelo, da mariborska policija i gradska uprava za unutrašnje poslove nisu ni u jednom djelu dokazali, da bi se na koncertu moglo napraviti kazneno djelo, da policija nije ni s jednim dokumentom dokazala, da su koncerti u Europi službeno zabranjeni. To, da su koncerti odgođeni zbog prekida najma dvorana i slično nije i ne može se prihvatiti kao razlog zabrane.

Sve policije država za koje se navodi, da je koncert zabranjen, uključujući i interpol nisu ni u jednom slučaju potvrdili takvu tvrdnju.

Dokazano nije niti u jednom djelu, da pjesme same po sebi imaju ustašku notu, koja bi se mogla razumjeti kao propagiranje netrpeljivosti.

Slovenska policija nema nijednog podatka o prekršajnom postupku protiv Thompsona. I da se je dogodio koji uzvik “Ubi Srbina” na njegovom koncertu, to apsolutno ne znači, da je to dovoljno, da se koncert zabrani. Ako bi to bio razlog u Sloveniji i drugdje se ni jedna nogometna utakmica ne bi smjela odigrati.

Ministarstvo zaključuje, da ni jedna zabrana u Europi nije dokazana.

Odluka je pravomoćna.

Gospodinu Thompsonu su otvorena sva vrata, da održi koncert u Sloveniji.

Čestitamo našem prijatelju Milanu Trolu, organizatoru neodržanog koncerta u Mariboru na ustrajnosti.

Administratori službene Facebook stranice Marka Perkovića

Thompson reagirao na zabranu koncerta u Mariboru

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari