Pratite nas

Razgovor

Rektor Tomić: Teško je i novinarima u zapaljivom društvu slati jasne i objektivne poruke u javnost

Objavljeno

na

Ovotjedni gost talk showa “Dobar, loš, zao”na Našoj TV bio je rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Zoran Tomić, a ujedno i trenutačni predsjedatelj Rektorskog zbora BiH. Korak po korak u svojoj karijeri ulagao je puno truda i vremena ka usavršavanju svojih primarnih kompetencija, a to su odnosi s javnošću i politička komunikacija. Mogao je birati mjesto svoga djelovanja, Zagreb ili neka druga svjetska metropola, ali se odlučio za zavičajnu Hercegovinu, za život i rad u Mostaru.

“Najveći izazov i uspjeh je dizajnirati vrijeme. Ja uistinu svaki dan čitam ili čitam i pišem, tako da ta sinergija donese rezultate koje na kraju donesu i knjige koje napišem”, govori o svojoj radnoj etici rektor Tomić koji također voli promatrati i govoriti o stalnim promjenama u komunikaciji, bilo političkoj, medijskoj ili nekoj drugoj.

Svoje nastupe u medijima je reducirao u posljednje vrijeme u odnosu na zagrebačke dane kada je bio pod ugovorom velikih tv kuća kao analitičar. “Posvetio sam se više znanstvenom radu i pisanju, a onda je došao menadžment fakulteta i sveučilišta koji sa sobom nosi određene odgovornosti. Kako ne bi trpjela institucija u kojoj radim, da ne bi bilo kolizije s mojim stavovima. Treba dati prostora mlađima. Što se više eksponiraš, manje traje”, znakovito dodaje Tomić.

O pojačanoj političkoj retorici govori kako je posljedica i izborne kampanje koja traje. Tvrdi kako nekada treba pustiti političare da komuniciraju na svoj način svome biračkom tijelu. “Političari koji se obraćaju više liberalnom ili urbanom političkom tijelu neće koristiti agresivnu ratnu retoriku koju koriste određene stranke. Neke bh političke stranke koje se nazivaju ljevicom nisu zaokružili svoje biračko tijelo i nisu se snašli unutra ove političke arene.”

Govoreći u medijskoj sceni Tomić kaže kako u BiH praktično možemo govoriti o tri odvojena medijska entiteta. Oni malo utjecaja imaju na publiku van svog područja djelovanja, a tu je i stalni utjecaj politike. Teško je i novinarima u zapaljivom društvu slati jasne i objektivne poruke u javnost.

Drugi dio emisije bio je posvećen bitnoj temi Sveučilišta gdje je dolaskom na rektorsko mjesto okupio mladi tim suradnika koje uvažava i potiče na konstruktivnu polemiku. “Naše Sveučilište ne mora sve iznova osmisliti, već može puno toga primijeniti iz dobrih praksi drugih obrazovnih ustanova.”

Odbacuje tvrdnje kako oko Sveučilišta postoje tzv. zidovi. Dapače, ističe odličnu suradnju s drugim rektorima u BiH s kojima se jača suradnja. “Ne zanimaju nas politikantski pogledi, mi imamo jasan cilj gdje želimo biti u budućnosti”, dodaje.

Iako se rektora Tomića često svrstava kao čovjeka HDZ-a BiH, ali on drži da je suradnja nužnost, a u tu suradnju moraju biti uključeni gospodarski, obrazovni i politički elementi društva.

“Zahvaljujući činjenici da smo obavili međunarodnu akreditaciju, mi smo u ovom trenutku priznati u Europi, kao i naše diplome.” BiH ima problem da nije ušla u europsku agenciju za kvalitetu visokog obrazovanja te je Hrvatska obavijestila svoja sveučilišta i shodno tome se mostarsko sveučilište izborilo za priznavanje svojih diploma. “Mi s tom činjenicom ne želimo raditi sebi PR i stalo nam je da i druge visokoobrazovne ustanove u BiH budu jednakopravne u tome, a to najviše ovisi od državne Agencije za unapređenje kvalitete i visokog obrazovanja”, zaključuje.

Rektor Zoran Tomić je govorio i o budućnosti Sveučilišta koja planira ići prema interdisciplinarnim studijima, studijima na engleskom jeziku kako bismo bili otvoreni za studente iz svih krajeva, također je dao svoje mišljenje o mitu, psihozi odlaska iz BiH na koju utjecaja ima plasiranje straha umjesto vrijednosti.

Emisiju u cijelosti pogledate u video prilogu:

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Razgovor

Zekanović: Pupovac je položio lažnu zakletvu

Objavljeno

na

Objavio

Milorad Pupovac negira Domovinski rat, međunarodni ratni sukob, srbočetničku agersiju na Hrvatsku i isključivo govorio o traktorima koji su otišli u Beograd i stradanju Srba u 2. svjetskom ratu. I pokušava nametnuti stigmu hrvatskom narodu

Zastupnik HRAST-a Hrvoje Zekanović za N1 je komentirao jučerašnje izjave Milorada Pupovca.

Zekanović smatra da nacionalne manjine ne bi trebale imati predstavnike u Saboru. “Ne može neka skupina ili narod imati ekskluzivitet nad drugim narodom. Zašto bi Talijani, Srbi ili Romi imali ekskluzivitet da moraju imati svoje zastupnike, a drugi ne”, kazao je Zekanović na pitanje smatra li da bi nacionalne manjine trebale imati zastupnike u Saboru te dodao kako je na njegovu žalost to sada tako u Hrvatskoj.

Jučer ste oštro reagirali na presicu Milorada Pupovca, imate li u fokusu srpsku manjinu u Hrvatskoj?

U fokusu imam svaku nepravdu koja se događa hrvatskom narodu

Kakvu nepravdu čini SDSS?

Čini nepravdu da Plenkoviću uopće treba SDSS kao koalicijski partner. A da taj isti koalicijski partner, Milorad Pupovac nema hrabrosti preko usta izustiti riječ Domovinski rat. Između redaka se može osjetiti da on negira one temeljne vrijednosti na kojima je sagrađena hrvatska država, a jedna od temeljnih vrijednosti je Domovinski rat.

Branko Bačić kaže da su Pupovac i SDSS glasovali za Zakon o hrvatskim braniteljima?

To je smiješno. Jeste glasovao za Zakon o hrvatskim braniteljima i uvijek će Bačić i društvo iz HDZ-a naći neki slični argument pa će pokušati Pupovca prikazati kao domoljuba, no to je smiješno.

I vi ste bili dio te većine? Je li vam to tada nije smetalo?

Smetalo me i tada sam na Klubu i gdje sam god stigao govorio protiv tih stvari. Isticao sam na probem Pupovca. NO, moram reći da ovo što se sada događa je itekako eskaliralo. Kratko vrijeme kada sam bio tamo sam ukazivao i u konačnici sam zbog toga izašao iz vladajuće većine.

Pupovac kaže da ne može odgovarati za tuđe govore i djela, ali da se i u Hrvatskoj primjerice ne reagira na “Za dom spremni”?

Neka konačno kaže što je rekao, a što nije rekao i neka konačno izusti riječ Domovinski rat. Neka kaže da je izvršena agresija na Hrvatsku, odnosno da se radilo o međunarodnom ratnom sukobu. On to neće reći pa se koristi taktikom da je napad najlakša obrana. Pa govori o pozdravu “Za dom spremni”. Čak nije spomenuo ni to nego govori o dječjim logorima i Jasenovcu, a zaboravlja događaje od prije 27. godina koji su nama ključni kao hrvatskom narodu.

Je li vam normalno da se održava tematska sjednica za jednog zastupnika?

Zašto ne. Ako su neke stvari duboko u suprotnosti s vrijednostima na kojima je sazdana Hrvatska, onda je u redu.

Predsjednik Sabora Gordan Jadroković kaže da bi to bila hajka na jednog čovjeka?

Ne radi se o jednom čovjeku. Ne radi se o Miloradu Pupovcu. Radi se o njegovoj politici. Ja protiv čovjeka Milorada Pupovca nemam apsolutno ništa, ali imam protiv njegove politike. On predstavlja politiku Aleksandra Vučića i njegovu političku agendu i vidi se da mu je u ovom smislu Aleksandar Vučić tutor. Razlikujemo osobu od politike, a ovdje je njegova politika neprihvatljiva. Pupovac negira temeljen vrijednosti na kojima je sazdana Hrvatska.

On kaže da je šest puta položio zakletvu na Ustav?

Nažalost, on je položio lažnu zakletvu. Negira Domovinski rat, međunarodni ratni sukob, srbočetničku agersiju na Hrvatsku i isključivo govorio o traktorima koji su otišli u Beograd i stradanju Srba u 2. svjetskom ratu. I pokušava nametnuti stigmu hrvatskom narodu.

 

Hasanbegović: Problem gospodina Pupovca u hrvatskoj politici je što je on vrsta jednog političkog hermafrodita i homoduplexa

 

Hrvoje Zekanović: Odgovor Pupovcu i njemu sličnima!!! (VIDEO)

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Razgovor

Szijjarto: Europskom parlamentu se nipošto ne sviđa što je trenutačna mađarska vlada protumigracijska

Objavljeno

na

Objavio

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto, koji je u Dubrovniku sudjelovao na skupu “Kina +16”, u intervjuu za HRT govorio je o prošlotjednoj osudi Mađarske u Europskom parlamentu te odnosima s Hrvatskom.

Shvaćamo da je to bila osveta Europskog parlamenta Mađarskoj. Jasno je da u EP-u postoji promigracijska većina. Njima se nipošto ne sviđa što je trenutačna mađarska vlada protumigracijska.

Vrlo smo jasno dali do znanja da isključivo mi, a ne Europski parlament ili Europska komisija, isključivo mi Mađari imamo pravo odlučivati komu ćemo dopustiti ulazak na mađarski teritorij, objasnio je Szijjarto.

Također, imamo pravo odlučiti s kim želimo, a s kim ne želimo živjeti. Svoju zemlju nikad nećemo pretvoriti u zemlju migranata. Očuvat ćemo je kao mađarsku zemlju. Vjerujemo u jaku Europsku uniju koja počiva na snažnim državama članicama koje se ponose svojom poviješću, naslijeđem i nacionalnošu, rekao je mađarski ministar.

Poznat je slučaj INA-MOL-a i hrvatski zahtjev za izručenje g. Hernádija. Ima li pomaka?, upitao ga je novinar HRT-a Danko Družijanić.

Žalim što ta pitanja opterećuju suradnju Mađarske i Hrvatske. Ako pogledate isključivo brojeve, vidjet ćete da su sjajni. Trgovina i suradnja na području ulaganja cvatu, više od pola milijuna Mađara dolazi ovamo na ljetni odmor.

Kad govorimo o Hrvatima, govorimo o prijateljima. Uistinu je žalosno što postoje ta pitanja. Vrlo je teško razumjeti zašto su na dnevnom redu, zašto ih ne pokušamo racionalno i pragmatično riješiti. Kad bismo raspleli ta pitanja, i Hrvati i Mađari mogli bi imati itekakve koristi od odlične suradnje. MOL je najveća mađrska tvrtka. Ima jak regionalni utjecaj.

Neobično je važna za mađarske nacionalne interese. Iako vlada ima manjinski udjel, uvijek pomno pratimo MOL-ove operacije diljem zemlje i središnje Europe. Nadamo se da će se hrvatska vlada, INA i MOL dogovoriti. Ne treba se mađarska vlada dogovoriti, nego se hrvatska vlada treba dogovoriti s određenom tvrtkom. Naravno, to itekako pomno pratimo. Ali usrdno se nadamo da će se postići dogovor, nada se Szijjarto.

Vrlo sam konstruktivno razgovarao s vašim ministrom energetike. Kad je riječ o Zsoltu Hernádiju mađarski je sud završio postupak. Iskreno se nadam da će pravosudni sustav u Hrvatskoj to poštovati. No ne želim se upletati u unutarnja pitanja drugih država jer za to doista nisam plaćen, izjavio je Szijjarto.

 

Peter Szijjarto: Mađarska nikad neće biti zemlja migranata

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari