Connect with us

Iz Svijeta

Renzi dao ostavku kao čelnik Demokratske stranke lijevog centra nakon teškog izbornog poraza

Objavljeno

-

Foto: EPA

Bivši talijanski premijer Matteo Renzi dao je ostavku u ponedjeljak na dužnost čelnika Demokratske stranke (PD), lijevog centra nakon teškog poraza svoje stranke koja je dobila 18,7% glasova u nedjelju na parlamentarnim izborima

PD je doživio ‘jasan i očigledan poraz i očito je da je u tim uvjetima odustajem od vođenja stranke’, rekao je novinarima navodeći da neće nazočiti kongresu stranke.

Na tom kongresu, koji bi se trebao održati sljedećih tjedana, trebao bi biti izabran ‘ne neki namjesnik izabran u nekom salonu, već tajnik izabran na predizborim’, istaknuo je.

Uz povijesni proboj populističkih i desnih pokreta, koji sada imaju većinu glasova i mjesta ‘Italija je suočena sa situacijom u kojoj oni koji su očito pobijedili na izborima nemaju glasove da bi vladali’, istaknuo je.

‘PD neće biti štaka antiestablišmentske vlade i radije će biti u oporbi’, zajamčio je i obećao da je zadovoljan svojom novom dužnošću senatora Firenze.

Istaknuo je nekoliko velikih razlika s desnom Ligom Mattea Salvinija i populističkim Pokretom pet zvijezda (M5S) koju vodi Luigi Di Maio, posebice o Europskoj uniji i načinu vođenja politike. Obećao je da će PD reći ‘da svemu što može služiti Italiji’.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas