Connect with us

Naši u svijetu

Republika Hrvatska bi trebala Republici Srbiji uputiti snažnu poruku kako su Hrvati koji tamo žive za nju od posebne važnosti

Objavljeno

on

„Republika Hrvatska će pružati punu potporu zahtjevima hrvatskih predstavnika i hrvatskim institucijama relevantnim za očuvanje i unaprjeđenje prava hrvatske manjine u Vojvodini i Srbiji te sustavno poticati rješavanje otvorenih pitanja s Republikom Srbijom s ciljem poboljšanja pravnog statusa hrvatske zajednice“ istakao je Milas.

U ponedjeljak, 21. studenoga 2016. godine, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas primio je u posjet predsjednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, ujedno i narodnog poslanika u Narodnoj Skupštini Republike Srbije Tomislava Žigmanova, glavnu urednicu tjednika „Hrvatska riječ“ Jasminku Dulić i predsjednika Povjerenstva Hrvatskog nacionalnog vijeća za povredu manjinskih prava Darka Baštovanovića.

G. Žigmanov je istaknuo nedostatnu komunikaciju službenih predstavnika hrvatske zajednice i hrvatskih institucija u Vojvodini, odnosno Republici Srbiji, s predstavnicima vlasti, kako na saveznoj razini, tako i na pokrajinskoj i lokalnima. Posljedica navedenog je nemogućnost pronalaženja rješenja i samo rješavanje problema s kojima se hrvatska zajednica susreće u svome životu i radu.Stoga bi Republika Hrvatska trebala Republici Srbiji uputiti snažnu poruku kako su Hrvati koji tamo žive za nju od posebne važnosti te im biti snažna potpora u sustavnom ostvarivanju njihovih manjinskih prava u skladu s međunarodnim pravom te tražiti ispunjenje standarda i uvažavanje uzajamnosti, kako bi se osigurao opstanak i zaštitila prava hrvatske nacionalne manjine u Republici Srbiji.

Državni tajnik Milas pružio je punu potporu zahtjevima hrvatskih predstavnika te kazao kako će Središnji državni ured zajedno s Ministarstvom vanjski i europskih poslova Republike Hrvatske i ostalim hrvatskim institucijama relevantnim za očuvanje i unaprjeđenje prava hrvatske manjine u Vojvodini i Srbiji nastaviti sustavno poticati rješavanje otvorenih pitanja s Republikom Srbijom s ciljem poboljšanja pravnog statusa hrvatske zajednice.

Sastanku su uz državnog tajnika Milasa prisustvovali Milan Bošnjak, savjetnik s posebnim položajem za hrvatsku nacionalnu manjinu i Dubravka Severinski, viša stručna savjetnica.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari