Connect with us

Pregled

Ressler: Za Hrvatsku je dobro da se ne ide sa soliranjem u nabavci cjepiva

Objavljeno

on

Plenarna sjednica EU parlamenta donosi niz aktualnih Europskih tema, odnosno pitanja na koje čelnici EU-a moraju dati hitne odgovore. Bit će riječi o dinamici cijepljena, suzbijanju posljedica pandemije, pritisku na političku oporbu u Rusiji, a izdvajamo i raspravu o nadziranju društvenih medija odnosno digitalizaciju politike.

Karlo Ressler zastupnik HDZ-a u EU parlamentu rekao je u Studiju 4 HRT-a kako se očekuju važne rasprave i odluke i za Hrvatsku. Istaknuo je kako dominira rasprava o cijepljenju, ali ne samo ovom sjednicom već i širom europskom raspravom.

– Sve europske države nalaze se u sličnoj situaciji bez obzira što je Europska unija najviše uložila u ranoj fazi kada još nije bilo jasno hoće li se postići učinkovito cjepivo. Sada smo u situaciji da drugi globalni akteri – SAD, Izrael, su u procjepljivanju svojih stanovnika napravili više nego EU. Trebamo se izdići iznad političkih prepucavanja i učiniti sve da osiguramo da svi europski građani dobiju cjepivo koje je Europska komisija ugovorila.

Dodao je da sve što je napravljeno i da svi ugovori koji su potpisani, i koji obvezuju proizvođače, su jedna nada da će se sve dobro završiti.

Na pitanje je li cijepljenje političko ili zdravstveno pitanje, Ressler je rekao da je nemoguće odvajati zdravstvenu dimenziju krize jer neće biti dugoročnog izlaska iz krize bez zajedničkog odgovora u zdravstvenom aspektu, ali i u gospodarskom i svim društvenim i političkim posljedicama koje je ta kriza izazvala.

Na pitanje treba li Hrvatska sama početi pregovore za cjepivo, rekao je kako je za Hrvatsku jako dobro da je na razini EU-a odlučeno da se ne ide sa soliranjem.

– Teško je zamisliti u kakvoj bi se situaciji nalazila EU kada bi neke razvijenije članice procijepile veliki dio stanovništva dok druge ne bi imale pristup cjepivu. Za nas je ovaj pristup jedini ispravan pristup.

Kad je riječ o ruskom cjepivu, rekao je kako je ovo zdravstvena kriza bez presedana i da se moraju iskoristiti sva sredstva, ali isto je tako jasno da su uvjeti pristupa europskom tržištu jasno propisani.

– Ako kineski ili ruski proizvođači žele dobiti pristup europskom tržištu moraju jasno javno prezentirati sva istraživanja koja su radili da EMA može odlučiti zadovoljavaju ili ta cjepiva eu standarde ili ne.

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari