Connect with us

Komentar

Retrogradni komunisti ne shvaćaju – Predsjednik i Ivo Josipović nisu isto

Objavljeno

-

Ako netko napada Ivu Josipovića to ne znači da napada instituciju predsjednika, smatra Hodak, a splitska uhićenja mladih zbog lijepljenja plakata mu sliče na verbalni delikt iz SFRJ

Odvjetnik Zvonimir Hodak je za direktno.hr komentirao kako jučerašnja uhićenja mladih u Splitu, koji su lijepili plakate s likom Ive Josipovića sliče na verbalni delikt po članku 133. Kaznenog zakona SFRJ. 

“Protivno je i članku 38. Ustava RH, koji odmah u preambuli govori o slobodi mišljenja i izražavanja svog mišljenja. Predizborna kampanja je u punom jeku i pravo je da svi kažu ono što misle, mladi su svoje rekli i smatram da su njihova uhićenja direktno udar na slobodu izražavanja”, kaže Hodak.

get_imgOva situacija ga je podsjetila i na nedavni slučaj s hrvatskim akademikom Slobodanom Novakom, koji je u Večernjem listu izrazio negativno mišljenje o homoseksualcima.

“I sad čovjek od 90 godina mora ići na sud jer je izrazio svoje mišljenje”, čudi se Hodak.

Što se tiče vrijeđanja institucije predsjednika, Hodak tvrdi da ako netko napada Ivu Josipovića to ne znači da napada instituciju predsjednika.

“Te dvije stvari su vezane pupčanom vrpcom što retrogradni komunisti teško shvaćaju.”, objašnjava.

Na pitanje potkopava li predsjednik sam sebe ovim slučajem, budući da nije reagirao i praktički odobrava gušenje slobode izražavanja, Hodak kaže kako će to pokazati izbori.

“Hrvati su čudan narod. Deset godina smo imali Mesića za predsjednika. Moglo bi štetiti uz njegovo čekanje da osudi Šešelja i mlako reagiranje na napade srbijanske vlasti”, zaključuje.

Podsjetimo, četvero mladih jučer je uhićeno u Splitu, jer su lijepili plakate s likom Ive Josipovića u kojima su podsjećali na njegove izjave i afere. Policija je taj čin ocijenila kao vrijeđanje institucije predsjednika te su dvojica kažnjena i novčanom kaznom. Prijateljica privedenih mladića, K.V. iz Splita, sama se prijavila policiji i preuzela odgovornost za nabavku letaka i njihovo lijepljenje, a na sudu je kao objašnjenje navela da je mirnim putem htjela izraziti svoje neslaganje s politikom aktualnog predsjednika. (direktno.hr)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari