Pratite nas

Komentar

Reuters o Sarajevu: Prije rata multietnički; danas muslimansko-bošnjački grad

Objavljeno

na

AP Photo

Završena je prva bosanskohercegovačka “Povorka ponosa” čime je Sarajevo postalo posljednji europski glavni grad u kojemu se održao događaj ovakve vrste. Ovaj događaj bio je  povod da Reuters, najjača svjetska novinska agencija sa sjedištem u Londonu, objavi da je Sarajevo, koje je stoljećima bilo multietnički grad, postalo dominantno muslimansko-bošnjački grad, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Prvo organizirano paradiranje pripadnika LGBT zajednice u Sarajevu poslužilo je da agencija Reuters prenese ono većini nebošnjaka u BiH odavno jasno; Sarajevo je dominantno muslimansko-bošnjački grad.

U tekstu objavljenom u petak Reuters navodi da će prvi bosanskohercegovački “gay-pride” biti osiguran u sklopu velike policijsko-sigurnosne akcije, nakon što su neke muslimanske organizacije nastojale spriječiti održavanje tog događaja.

-Iako je homoseksualnost u Bosni i Hercegovini legalna, “queer festivale” održane 2008. i 2014. u Sarajevu napali su islamistički radikali i huligani i od tada se LGBTI zajednica u velikoj mjeri skrivala. Ne postoje gay barovi ili mjesta na kojima se LGBT osobe mogu otvoreno sastajati, piše Reuters.

Prije rata multietničko – sada muslimansko-bošnjačko

U Reutersovom tekstu piše da je prije rata u BiH (u kojem je život izgubilo 100 000 ljudi) Sarajevo bilo poznato kao multietnički grad u kojem su stoljećima zajedno živjele četiri vjerske zajednice – pravoslavni i katolički kršćani, muslimani i Židovi.

“Ali nakon opsade snaga bosanskih Srba, koja je trajala od 1992. do 1995.,  stanovništvo Sarajeva postalo je pretežno muslimansko-bošnjačko”, navodi Reuters.

Povorku podržali diplomati i javne osobe

Londonska agencija piše kako prvu bh. “povorku ponosa” podržavaju strani diplomati i aktivisti iz BiH i regije među kojima je najglasniji američki veleposlanik Eric Nelson. On je najavio sudjelovanje na paradi zajedno sa svojim partnerom./HMS/

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Glasnović: Kroz medije jugozomboidi definiraju što su ljudska prava

Objavljeno

na

Objavio

Dok mi intolerantne toleriramo oni pretvaraju našu budućnost, okolinu i sadašnjost u onu krvavu diktaturu iz koje smo se 90-tih s velikim žrtvama jedva izvukli, tako da nam prekrivaju našu prošlost (pogledajte samo koliko ima masovnih grobnica u Zagrebu).

Crveno plemstvo u Hrvatskoj kontrolira javne medije (štampu) i generira automatski javno mišljenje. Kroz medije jugozomboidi definiraju što su ljudska prava.

Ali ne postoje ljudska prava koja se provode selektivno, ne postoje ljudska prava na otimačinu, ne postoje ljudska prava za nagradu na nesposobnost, jer nesposobnost je samo ljudska mana a ne vrlina.

Hrvatskom iseljeništvu je dodijeljeno ljudsko pravo da financira godišnje sa 2,6 milijardi eura crvene Kmere u Hrvatskoj koje žive u osobnoj otimačini ili otimačini njihovih roditelja. Hrvatski narode probudi se!

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

Plenković: Povećanjem plaća pokazujem susretljivost i otvorenost prema ljudima

Objavljeno

na

Objavio

Izvor: N1

Premijer Andrej Plenković nalazi se u Bruxellesu gdje sudjeluje na sastanku na vrhu EU-a. Prije sastanka dao je izjavu novinarima.

Komentirao je dogovor o Brexitu, ali i najavu nastavka štrajka u osnovnim i srednjim školama.

“Zahtjev za koeficijent kojega su postavili sindikati osnovnih i srednjih škola košta 476 milijuna kuna na godišnjoj razini. Dodatni zahtjev koji je odmah stigao nakon toga je upravo iz Sindikata visokog obrazovanja, a cilj povećanja koeficijenta sindikata osnovnih i srednjih škola je bilo stići jedan stupanj u visokom obrazovanju.”

Istaknuo je kako dizanje plaća u visokom obrazovanju neće dovesti do smanjenja razlika u plaćama.

“Sad stiže zahtjev Sindikata visokog obrazovanja da se i njima diže. Dakle, ponovo se taj razmak radi. To je bilo, koliko sam čuo od ministara koji su radili kalkulaciju, minimalno 200 milijuna kuna.”

Dodao je i sljedeće:

“I zato smo išli u kontekstu mogućnosti, konzistentnom politikom, povećanjem plaća, odustajanjem od opće stope PDV-a, da smanjimo za gospodarstvo. Dakle, odustajemo od onoga što sam obećao. Ja tu idem korak nazad, ali pokazujem susretljivost i otvorenost prema ljudima, da im omogućimo na jedan sustavan način veće plaće.”

U supstanci, ako stvar ogolimo do kraja, zahtjev je bio želimo šest posto veću plaću i oni će je dobiti u idućoj godini. Moramo onda razmisliti je li štrajk opravdan. Znači ako tražite neki iznos, taj iznos ćete baš dobiti, je li onda svrhovito i smisleno činiti štrajk?”

“Ja recimo radim po 15, 16 sati na dan, ne pitam nikog, niti me itko žali, niti tražim da ne itko žali. I radim to jer želim to raditi,” rekao je zaključno premijer, prenosi N1.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari