REVIZIJA AGROKORA: Prikazali dobit, a bili milijarde u minusu

0

REVIZIJA AGROKORA: Prikazali dobit, a bili milijarde u minusu

Imovina manja 21,7 milijardi kuna, Todorić lagao o izlasku na burzu, Agrokor mu dao 650 milijuna kuna kredita koje nije vratio

Nakon što je prošli četvrtak objavljen izvještaj za glavne Agrokorove kompanije izvanredni povjerenik Ante Ramljak privremenom je vjerovničkom vijeću predstavio cjelokupno revizorsko izvješće o stanju u koncernu, a u 15.30 ga je predočio javnosti.

Revizija obuhvaća 27 društava obveznika zakonske revizije u RH, 3 društva u Srbiji te 3 društva u BiH.

Opseg konsolidacije u 2016. godini obuhvaća 80 društava, od čega 42 u Hrvatskoj.

Izvještaji su pripremljeni po načelu neograničenosti poslovanj. Rezultati revizije sadrže značajne ispravke izvještaja ranijih razdoblja. Prezentacija obuhvaća konsolidirane rezultate Agrokor Grupe i Agrokor d.d.-a, naglasio je povjerenik Ramljak.

Umanjenje ukupnog kapitala:
Od 31.12.2014. do 31.12.2016. u iznosu od 21,7 mlrd kuna
Gubitak u 2016. godini od 11,2 mlrd kuna
Gubitak u 2105. godini u iznosu od 3,6 mlrd kuna u usporedbi sa 1,2 mlrd kuna ranije iskazane dobiti.

Računovodstvene nepravilnosti:
Neprikazano 3.9 mlrd kuna obveza
Neprikazano 2,3 mlrd kuna operativnih i financijskih troškova u razdoblju od 2010.-2015.
reklasifikacija 2,1 mlrd kuna novca i novčanih ekvivalenta
navedene nepravilnosti ispravljene su u izvještaju za 2015. godinu.

Ukupne računovodstvene nepravilnosti iznose 5,6 milijardi kuna, vrijednosna usklađenja 10,8 milijardi kuna i ostali utjecaji na kapital u 5,2 milijardi. Rezultat je 14 milijardi kuna. Računovodstvene nepravilnosti poboljšavali su rezultati kod neprikazivanja operativnih troškova. Nije bilo prikazano 3,9 milijardi kuna troškova od čega su operativni troškovi veći za 2,3 milijardi kuna, neiskazanim datim kreditima 2 milijarde kuna.

2,2 milijarde kuna stavljano je na posebni račun, revizori taj novac nisu vidjeli. Na posebnom računu su bili jer je odlučeno da će kompanija biti izlistana na burzi i svi troškovi vezani uz listanje bit će prikazani kao troškovi kompanije, Ako se odustane od prodaje dionica na burzi ti troškovi postaju troškovi kompanije. Riječ je od 2,2 milijarde kuna. Rekao bih da su tu najviše privatnih troškova. Nikad prije nisu bili prikazivani i to je sporno. Dobit se svake godine podizala za taj iznos, a dobit se isplaćivala kao dividenda, naglasio je Ramljak.

Ključno pitanje na koje bismo trebali odgovor je koliko se stvarno stanje u Agrokoru razlikuje od prikazanog u poslovnim knjigama, te jesu li u Agrokoru zamagljivani određeni troškovi i je li bio izvlačen novac iz tvrtke.

Prvi koji su dobili tu informaciju su članovi privremenog vjerovničkog vijeća. Oni su izuzetno zainteresirani za cjelokupnu situaciju jer su na temelju poslovnih rezultata koncernu isporučivali robu i davali kredite. Ako se stanje pokaže lošijim od očekivanog, u kasnijoj fazi bit će prisiljeni na veće otpise dugova nego su se nadali.

U cijeloj ovoj situaciji najmanje su stradali mali dobavljači jer su već cijeli svoj dug naplatili.

facebook komentari