Pratite nas

Gospodarstvo

REVIZIJA AGROKORA: Prikazali dobit, a bili milijarde u minusu

Objavljeno

na

REVIZIJA AGROKORA: Prikazali dobit, a bili milijarde u minusu

Imovina manja 21,7 milijardi kuna, Todorić lagao o izlasku na burzu, Agrokor mu dao 650 milijuna kuna kredita koje nije vratio

Nakon što je prošli četvrtak objavljen izvještaj za glavne Agrokorove kompanije izvanredni povjerenik Ante Ramljak privremenom je vjerovničkom vijeću predstavio cjelokupno revizorsko izvješće o stanju u koncernu, a u 15.30 ga je predočio javnosti.

Revizija obuhvaća 27 društava obveznika zakonske revizije u RH, 3 društva u Srbiji te 3 društva u BiH.

Opseg konsolidacije u 2016. godini obuhvaća 80 društava, od čega 42 u Hrvatskoj.

Izvještaji su pripremljeni po načelu neograničenosti poslovanj. Rezultati revizije sadrže značajne ispravke izvještaja ranijih razdoblja. Prezentacija obuhvaća konsolidirane rezultate Agrokor Grupe i Agrokor d.d.-a, naglasio je povjerenik Ramljak.

Umanjenje ukupnog kapitala:
Od 31.12.2014. do 31.12.2016. u iznosu od 21,7 mlrd kuna
Gubitak u 2016. godini od 11,2 mlrd kuna
Gubitak u 2105. godini u iznosu od 3,6 mlrd kuna u usporedbi sa 1,2 mlrd kuna ranije iskazane dobiti.

Računovodstvene nepravilnosti:
Neprikazano 3.9 mlrd kuna obveza
Neprikazano 2,3 mlrd kuna operativnih i financijskih troškova u razdoblju od 2010.-2015.
reklasifikacija 2,1 mlrd kuna novca i novčanih ekvivalenta
navedene nepravilnosti ispravljene su u izvještaju za 2015. godinu.

Ukupne računovodstvene nepravilnosti iznose 5,6 milijardi kuna, vrijednosna usklađenja 10,8 milijardi kuna i ostali utjecaji na kapital u 5,2 milijardi. Rezultat je 14 milijardi kuna. Računovodstvene nepravilnosti poboljšavali su rezultati kod neprikazivanja operativnih troškova. Nije bilo prikazano 3,9 milijardi kuna troškova od čega su operativni troškovi veći za 2,3 milijardi kuna, neiskazanim datim kreditima 2 milijarde kuna.

2,2 milijarde kuna stavljano je na posebni račun, revizori taj novac nisu vidjeli. Na posebnom računu su bili jer je odlučeno da će kompanija biti izlistana na burzi i svi troškovi vezani uz listanje bit će prikazani kao troškovi kompanije, Ako se odustane od prodaje dionica na burzi ti troškovi postaju troškovi kompanije. Riječ je od 2,2 milijarde kuna. Rekao bih da su tu najviše privatnih troškova. Nikad prije nisu bili prikazivani i to je sporno. Dobit se svake godine podizala za taj iznos, a dobit se isplaćivala kao dividenda, naglasio je Ramljak.

Ključno pitanje na koje bismo trebali odgovor je koliko se stvarno stanje u Agrokoru razlikuje od prikazanog u poslovnim knjigama, te jesu li u Agrokoru zamagljivani određeni troškovi i je li bio izvlačen novac iz tvrtke.

Prvi koji su dobili tu informaciju su članovi privremenog vjerovničkog vijeća. Oni su izuzetno zainteresirani za cjelokupnu situaciju jer su na temelju poslovnih rezultata koncernu isporučivali robu i davali kredite. Ako se stanje pokaže lošijim od očekivanog, u kasnijoj fazi bit će prisiljeni na veće otpise dugova nego su se nadali.

U cijeloj ovoj situaciji najmanje su stradali mali dobavljači jer su već cijeli svoj dug naplatili.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Gospodarstvo

Osječko-baranjsku županija dodjeljuje uskrsnice za 5.155 umirovljenika

Objavljeno

na

Objavio

Povodom blagdana Uskrsa od 19. ožujka 2018. godine počinje isplata jednokratnih novčanih pomoći u iznosu od 150,00 kuna, odnosno uskrsnica za 5.155 umirovljenika s područja Osječko-baranjske županije. Naime, sukladno financijskim mogućnostima Županije, župan Ivan Anušić donio je rješenje o isplati uskrsnica umirovljenicima s prebivalištem na području Osječko-baranjske županije čija je mirovina 1.200,00 kuna ili manje.

Za tu namjenu iz proračuna će se isplatiti ukupno 773.250,00 kuna, a novac će se dostaviti na kućne adrese umirovljenika.

Isplata ovih jednokratnih novčanih pomoći obavlja se prema Ispisu korisnika mirovine za Osječko-baranjsku županiju koji vodi Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, i to za korisnike starosnih, prijevremenih starosnih i obiteljskih mirovina i korisnike invalidskih mirovina zbog opće nesposobnosti za rad i profesionalne nesposobnosti za rad, a korisnici nisu u radnom odnosu.

Uskrsnicu mogu ostvariti i umirovljenici čiji ukupni iznos mirovina ostvarenih u Republici Hrvatskoj i inozemstvu iznosi 1.200,00 kuna ili manja, kao i drugi korisnici mirovine koji iz nekih razloga nisu na popisu Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, a imaju navedeni iznos mirovine.

U županijskom proračunu osigurana su i dodatna sredstva za umirovljenike koji eventualno nisu na navedenom popisu HZMO-a, a također imaju mirovinu 1.200,00 kuna ili manje te stoga mogu podnijeti zahtjev Upravnom odjelu za zdravstvo i socijalnu skrb Osječko-baranjske županije, Osijek, Kapucinska 40/I.

Zahtjevi za isplatu 150,00 jednokratne novčane naknade primat će se do kraja travnja, a za eventualne nejasnoće građani se mogu javiti na telefonski broj 031 221 660.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Rimac gradi tvornicu u Kini vrijednu milijardu kuna

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Poslovni.hr

Rimac automobili zajedno sa svojim kineskim partnerom Camel grupom u Kini grade tvornicu električnih motora i baterija vrijednu 158,2 milijuna američkih dolara odnosno gotovo milijardu kuna.

Rimac će uložiti pet milijuna eura i znanje te dobiti 40 posto vlasništva. Tvornica bi se treba izgraditi do kraja ove godine

Nova tvornica bit će usmjerena isključivo na kinesko tržište.

“Kina nam je važna, jer predstavlja najveće tržište na svijetu za električne automobile, autobuse, kamione i druga prijevozna sredstva te bilježi najveći rast”, rekao je za Poslovni dnevnik Mate Rimac.

Tvornica se gradi u gradu Xiangyangu u centralnoj kineskoj pokrajini Hubei, i podjednako je udaljena, oko tisuću kilometara od tri najvažnije gospodarske točke, Pekinga, Šangaja i Hong Konga. Na širem gradskom području živi pet i pol milijuna ljudi.

Prema podacima gradske uprave Xiangyanga u posljednjih pet godina na području grada realizirano je investicija u vrijednosti 400 milijardi juana. Preračunato, to je nešto manje od 400 milijardi kuna. Koliko je taj iznos ulaganja velik najbolje ukazuje usporedba s Hrvatskom. Taj jedan, nama manje poznati kineski grad primio je samo u posljednjih pet godina gotovo dvostruko više investicija nego cijela Hrvatska od osnutka do danas.

Kineski proizvođač baterija ulaže 30 milijuna eura u Rimac Automobile

 

Rimac u Ženevi predstavio svoj novi superautomobil

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati