Pratite nas

Komentar

Revizija je morala biti odbijena jer je to od samih početaka isključivo politički projekt

Objavljeno

na

Hrvatska „nesvrstanost“ u cijeloj ovoj sagi oko revizije se mora pravdati činjenicom da ona nema veze s pravdom i nikada nije ni imala. Stavljati je u kontekst eventualne tužbe protiv Hrvatske je pogrešno. Neka BiH tuži Hrvatsku pri Međunarodnom sudu! Što može na kraju biti? Može samo isplivati istina na površinu. Istina o zbrinjavanju preko 300 000 izbjeglica iz BiH, o osposobljavanju i vojnim vježbama Armije BiH na teritoriju Hrvatske, o naoružavanju te iste Armije, a sve za vrijeme bošnjačko-hrvatskog sukoba.

Bakirova revizija je isključivo politički čin, kao što se moglo i predvidjeti. Njena politička narav i zloupotreba institucija trebaju biti jedini razlozi hrvatske nepodrške istoj, a nikako fantomatična bojazan neke buduće optužnice koju bi Bošnjaci sa Srbima podigli protiv Hrvatske.

Izjava s kojom Dragan Čović opravdava nepodršku reviziji, jer bi Bošnjaci sa Srbima podigli optužnicu protiv Hrvatske je ishitrena i pogrešna. Ovakav stav implicira šire konotacije koje, u konačnici, Izetbegoviću daju utemeljenje ovakvom načinu zloupotrebe institucija.

Prvo, bojazan od tužbe BiH prema Hrvatskoj implicira da se iz BiH ima za što tužiti Hrvatsku, što bi u kasnije moglo završiti nekom presudom protiv Hrvatske na Međunarodnom sudu u Haagu. Drugo, tvrditi da je nesvrstanost kao neki zalog kod srpskog člana Predsjedništva, za slučaj da dođe do ideje o tužbi prema Hrvatskoj, je malo rečeno naivna. Tko god je u BiH ikada igrao na kartu dobre vjere i iskrenih namjera, uvijek je ostajao donji, Hrvati to najbolje znaju počev od referenduma, pa do danas. Ne samo to, očekivati da srpski član bude „nesvrstan“ ili ne podrži eventualnu tužbu protiv Hrvatske, jer evo ni hrvatski član nije podržao reviziju protiv Srbije, ponovno se vraćamo na istu implikaciju iznad: Hrvatsku se ima za što tužiti i optužiti. Štoviše, zlonamjernici bi mogli ustvrditi da se Hrvatsku i njenu prošlost u ratu stavlja u istu ravan sa Srbijom i njenom reputacijom u Domovinskom ratu.

Ova revizija je morala biti odbijena jer je to od samih početaka isključivo politički projekt Bakira Izetbegovića s kojim ima namjeru spasiti ono što sa još uvijek spasiti da od njegove stranke koja puca po šavovima u posljednje vrijeme. U prilog tome ide i jedna od prvih njegovih izjava nakon crvenog kartona iza Haaga: „Sada trebam razmatrati šta će biti sa mnom i s mojom strankom i političkom karijerom“. No, izjava koja bolje potvrđuje političku pozadinu ove revizije je kada u nastavku Bakir govori kako ga je Čović morao podržati jer su „i Hrvati doživjeli sličnu sudbinu kao Bošnjaci u dijelu BiH koji se danas zove Republika Srpska“.

Za Bakira koji ima ekskluzivu na istinu i na žrtvu, ne postoji „slična sudbina“ Hrvata u dijelu BiH koji se danas ne zove Republika Srpska, nego Federacija. Podsjećanja radi, u drugom sudu u Haagu je registrirano 154 masovna zločina nad Hrvatima u BiH, od čega ih je preko 90% na području današnje Federacije i počinjeno od strane Armije BiH. Nedavni popis je pokazao kako su Hrvati protjerani skoro u istoj mjeri iz dijelova BiH gdje su Bošnjaci u većini, kao što su iz RS-a. No, Bakir, kao i bošnjačka politička i medijska elita ovo ne poznaju.

Prema tome, hrvatska „nesvrstanost“ u cijeloj ovoj sagi oko revizije se mora pravdati činjenicom da ona nema veze s pravdom i nikada nije ni imala. Stavljati je u kontekst eventualne tužbe protiv Hrvatske je pogrešno. Neka BiH tuži Hrvatsku pri Međunarodnom sudu! Što može na kraju biti? Može samo isplivati istina na površinu. Istina o zbrinjavanju preko 300 000 izbjeglica iz BiH, o osposobljavanju i vojnim vježbama Armije BiH na teritoriju Hrvatske, o naoružavanju te iste Armije, a sve za vrijeme bošnjačko-hrvatskog sukoba.

Međunarodni sud u Haagu nije isto što i Međunarodni sud za ratne zločine počinjene u ex Jugoslaviji. Prvi čini glavno sudsko tijelo Ujedinjenih naroda, sa jasno definiranom strukturom i načinom izbora sudaca, gdje politika ima vrlo mali utjecaj. U prilog pravičnosti ovoga suda ponajbolje govori činjenica zašto SAD ne podržava ovaj sud, nakon što je ovaj Sud presudio u korist Nikaragve u famoznom sporu iz 1986. godine. Ovaj drugi sud je politički, jer umjesto pisanja pravde, oni pišu politički usmjerenu povijest.  Prema tome, eventualna tužba BiH protiv Hrvatske na Međunarodnom sudu ne bi bio toliki problem, jer bi isplivala istina, a i samu Hrvatsku bi se natjeralo da malo konkretnije i konstruktivnije sagleda na problematiku BiH. „Europske vrijednosti“, „podrška u naporima izgradnje europskih načela zapadnog Balkana“, „europsko proširenje nema alternative“ i ostale floskule koje slušamo svaki put kada dužnosnici iz RH samodopadno i s visoka upućuju kada je tema BiH, morale bi pasti u prvi plan. Eventualna tužba bi, dakle, skinula tu „europsku“ mrenu s očiju zapada i natjerala Hrvatsku i Europu da objektivno sagleda probleme u BiH. U protivnom, eventualna iskra iz BiH bi mogla „zapaliti“ i imati velike reperkusije na velik dio Europe.

Što se tiče paralelnih struktura ili ti parasustava, tu se čovjek mora složiti u potpunosti. No, nije to od jučer, nego je to stvar godina, pa i desetljeća. Tijekom tih godina, Hrvati su na čelu i pravnih struktura, ali i drugih struktura, kako nekad, tako i danas. Dvije su opcije: ili su i oni dio tog parasustava o kojem su šutjeli, ali sad kad je isplivalo, moralo se o njemu progovoriti; ili su nesposobni, godinama lutke na lancu tog parasustava, koji se evo otkrio pismom o agentskoj sudbini Sakiba Softića. Treće opcije nema.

Slaven Raguž / Dnevnik.ba

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Slijedi masovna beatifikacija ‘novog sveca’ u njihovom kalendaru. Nebeskom!

Objavljeno

na

Objavio

Ratko Mladić ide na doživotnu.

Razmišljam nešto da nitko ni u snu nije mislio da itko ima šanse protiv udruženih terorista i JNA.

Nikada ni pomislili nisu da mogu izgubiti rat.
Od tu iživljavanje i bestijalnosti bez mjere .
Mučenja, klanja, silovanja.
A iza njih armija!

Sve si mislim kako je to biti pripadnik naroda koji se nikada nije suočio sa svojom kolektivnom psihologijom.

Psihologijom naroda koji je potpuno kopirao svog dugogodišnjeg gazdu, Turke , u baš svakoj bestijalnosti koju su oni njima činili.
Sindrom zlostavljanog zlostavljača.

Pokušali su pronaći spas u mitologiji.
Proslavi izgubljenih bitaka.

Nametnuti se kao direktori, oficiri, žandari i milicionari, šefovi i nadređeni. Njihov zločin u poraću 45 ostao je nekažnjen. Priklonili se pobjednicima. Da bi pokazali sav sjaj svoje impotencije 91.
Primitivno, krvožderno.

Srdžba onih koji su šetali opanke stoljećima.
A svoj sram nikada racionalizirali.
Nadmeno agresivni.

I kada prijateljuju i kada ratuju .

Tek nad civilima i zarobljenicima postajali su moćni.

Govoreći o nasilju i kakve konkretne posljedice kontinuirano nasilje može ostaviti na čovjeka, sa zgražanjem gledam kako se odražava na jedan narod.

Koji je odlučio živjeti u mitologiji .

U negaciju kao najprimitivnijem obliku obrambenog mehanizma .

Zato je gotivo nemoguće uspostaviti racionalni dijalog s njima. Unatoč tome što je jezik sličan, a i zemljopisna širina.

Dijelovi mozga koji komuniciraju su potpuno različiti.

Duboko usađen u bazalne ganglije, mitologiju i odmak od stvarnosti ovaj narod na Balkanu treba godine da bi se otrijeznio.
Unatoč tome što je za lidere birao psihijatre. Koji su manipulirali ovom spoznajom.

Slijedi masovna beatifikacija novog sveca u njihovom kalendaru. Nebeskom, na lunatički način .

dr. Gordana Zelenika / Kamenjar.com

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Predsjednica: Nadam se da je presuda Mladiću barem djelomična satisfakcija obiteljima žrtava

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u srijedu je izrazila nadu da će kazna doživotnog zatvora, na koju je nepravomoćno osuđen bivši zapovjednik vojske bosanskih Srba Ratko Mladić, biti barem djelomična satisfakcija obiteljima poginulih, ubijenih, mučenih i nestalih, te izrazila žaljenje što Mladić nije odgovarao i za zločine počinjene u Hrvatskoj.

“Znam da ništa ne može vratiti izgubljene živote, tisuće ljudi koji su na tako brutalan način ubijeni u Srebrenici i drugdje u BiH, ali i u Republici Hrvatskoj. Žao mi je da nije odgovarao za zločine počinjene u Hrvatskoj, posebno Škabrnju i druge”, rekla je hrvatska predsjednica u izjavi novinarima nakon svečane akademije u povodu 390 godina osnutka Prve riječke hrvatske gimnazije.

“Nadam se da će ova presuda doživotnog zatvora biti barem djelomično satisfakcija obiteljima svih koji su poginuli, ubijeni, mučeni i nestali u to vrijeme kad je Mladić bio jedan od simbola rata, brutalnosti i genocidnosti”, kazala je Grabar-Kitarović.

Raspravno vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Haagu nepravomoćno je Mladića proglasilo krivim za genocid u Srebrenici, za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine u BiH te ga osudilo na doživotnu kaznu zatvora poručivši da je bivši zapovjednik vojske bosanskih Srba kriv za zločine koji su “među najgnusnijima poznatima čovječanstvu”. (Hina)

Haški sud proglasio Ratka Mladića krivim i osudio ga na DOŽIVOTNI zatvor!

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari