Pratite nas

Komentar

Rezolutna državnica lako i smireno do pobjede: Milanović šaptom pade

Objavljeno

na

Smireno, pribrano, suvereno, odmjereno – tako je nakon sat vremena, koliko je dama čekala gospodina, djelovala predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Samouvjerena i potpuno sigurna u ono što govori, stala je pred novinare i očitala lekciju nekulturnom i nemarnom premijeru.

Istovremeno rezolutna i oštra, hladna, ali i šarmantna, ispalila je nekoliko hitaca ‘u sridu’ i s iznenađujućom lakoćom ‘riješila’ problem zvan Zoran Milanović. No njegovo neodazivanje na sastanak na Pantovčak zapravo i nije veliko iznenađenje, tako da se akcija ‘Razvali Milanovića’ pokazala lakom za izvedbu sama po sebi. Sredila ga je kao beba zvečku i Milanović šaptom pade piše Direktno.hr

Prvi udarac ujutro, akcija ‘Sastanak’

”Zoran Milanović je svojim nedolaskom na sastanak na Pantovčak u pitanje doveo državne institucije i volju građana. Ovakvo postupanje predsjednika Vlade u normalnim civiliziranim državama, da se uopće ne odaziva pozivu predsjednice Republike, sasvim je nezamislivo. Time Milanović dovodi u pitanje institucije države kao i volju građana. Gospodinu Milanoviću poručujem da interese države stavi ispred vlastitih interesa i da počne obnašati odgovorno dužnost predsjednika Vlade prema svim građanima Hrvatske”, rekla, je među ostalim, predsjednica ujutro nakon 60-minutnog iščekivanja ‘gospodina’.

Nakon pojave informacije iz Vlade o (odvojenoj) proslavi Oluje, ujutro u Kninu pa poslijepodne s mimodohom u Zagrebu, slijedi akcija broj 2.

Drugi udarac poslijepodne, akcija ‘Oluja’

”Nije točno da je dogovoreno da će se održati dvije proslave Oluje – u Zagrebu i Kninu. Vladi sam danas poslala dopis u kojem predlažem da se osnuje državni odbor u kojem bi bili predstavnici Milanovićeva ureda, mog ureda, Sabora, zapovjednici iz Oluje, predstavnici vojske, policije, Glavnog stožera. Držim da je to pitanje na kojem se ne smijemo razdvajati. To je jedan od najslavnijih datuma novije hrvatske povijesti i želim da ga dostojanstveno obilježimo. Kroz odbor bi našli način kako najbolje obilježiti taj dan”, istaknula je predsjednica.

Između redaka, očito je da vrhovna zapovjednica za rješenje sukoba oko Oluje ima asa u rukavu. Asa kojeg će otkriti pokaže li se točnim Milanovićev probni balon o odvojenim slavljima na isti dan.

Prorežimski mediji s Puhovskim i njemu sličnim uzalud pokušavaju ‘oprati’ Milanovića

Neki ‘dušebrižnici’ komentiraju da je predsjednica u reakciji pretjerala. Ne, nije pretjerala, jedino na čemu joj se može prigovoriti jest da je dosad bila i previše strpljiva. Trebala je ovako nagaziti puno ranije.

Vlasti, blagorečeno, naklonjen HTV u središnjem je Dnevniku kao prvog analitičara istaknuo ni manje ni više nego Žarka Puhovskog, koji je mrtav hladan konstatirao kako je predsjednica sastanak na Pantovčaku sazvala mimo ovlasti. I ostali prorežimski mediji pokušavaju oprati Milanovića od odgovornosti i spasiti ono malo ugleda što mu je možda ostalo. Tako se spominje kako se Milanović prema Ustavu nije ni obvezan odazvati, da bi se odazvao da je riječ o pozivu njemu kao premijeru, a ne kao predsjedniku SDP-a. Da je imao pravo procijeniti treba li se odazvati ili ne, držimo li se Ustava.

[ad id=”68099″]

Ali nazovimo stvari pravim imenom. Sve nabrojeno je hrpa protokolarnih gluposti, a ovdje se ne radi o korištenju ustavnog prava nego o nedostatku političke kulture.

Na nazovi ”gospodina” ne treba trošiti riječi. Dovoljno je reći samo jedno. Ako tko dosad nije mislio da dotični nije papak, sada je dobio konačnu potvrdu – gospodin je papak, ipak i definitivno. Složit će se s tim i mnogi koji su mu prije četiri godine dali glas. Zoran Milanović je jedno veliko razočaranje. Šteta, 2007. godine je djelovao upravo obećavajuće.

A danas, iz SDP-a ni riječi, ni šapta. Zoran Milanović danas ne postoji. Ignorira predsjednicu, državu, ali i sam sebe. A njegov vjerni priljepak, Vesna Pusić, je pak u ovoj priči uspjela barem donekle osvjetlati obraz i svoj nedolazak na Pantovčak opravdala službenim putem.

Leko neugodno iznenadio

Pomalo začuđuje, međutim, što je predsjednik Sabora Leko podržao Milanovića izjavom kako je Kolindin poziv neodređen.

Podsjetimo, u ponedjeljak je predsjednik izjavio da bi na mjestu Milanovića i sam inzistirao da mu predsjednica objasni koji su ciljevi pozivanja stranaka na konzultacije, a predsjedničinu izjavu kako Milanoviću treba “dati šansu da se urazumi” ocijenio je nekorektnom.

Ovakva je kritika Kolindi iz Lekinih usta iznenadila. Leko je na početku mandata odavao dojam glasa razuma, rijetko viđenog u SDP-ovom kuršlusu, počevši od čestitke novoj predsjednici, koja je u slučaju Milanovića izostala, a kasnije i posjetom Kolindi u Ured na Pantovčak. Dosad je vješto balansirao između zaraćenih strana, očito je to i iz odnosa prema braniteljima iz Savske, koje je više puta primio i saslušao u Saboru, dok ih Milanović sustavno ignorira, sve od ‘tajnog’ sastanka u listopadu. No Leko je sada, iz kojekakvih razloga, promijenio ploču. Što se dogodilo, iskristalizirat će se zasigurno u danima koji slijede.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Komentar

´Diplomatskim djelovanjem pokušavamo upozoriti europske zemlje i svijet na zbivanja u BiH´

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković ustvrdio je u srijedu da je saborska Deklaracija o položaju Hrvata u BiH dobro izbalansiran tekst koji ukazuje na pitanje položaja Hrvata u BiH te da kroz nju žele pokazati stav i poslati poruku i Hrvatima u BiH i međunarodnoj zajednici da se Hrvatska ne slaže s kršenjem daytonskog duha koje se dogodilo kada su Bošnjaci izabrali predstavnika Hrvata.

“Hrvati su konstitutivni narod u BiH, trebali bi biti jednakopravni s ostala dva naroda. Međutim, tijekom zadnjih izbora kada su Bošnjaci izabrali predstavnika Hrvata pokazalo se da je duh Daytona narušen i Hrvatska kroz deklaraciju Hrvatskog sabora želi pokazati stav, odnosno neslaganje s takvim kršenjem daytonskog duha”, kazao je Jandroković za RTL Danas.

Dodao je da je to poruka koju upućuju i Hrvatima u BiH i međunarodnoj zajednici. “Našim diplomatskim djelovanjem pokušavamo upozoriti europske zemlje i svijet o tome što se zbiva u BiH, da se na jedan neprimjeren način preglasavaju Hrvati i to Daytonom nije dogovoreno. Hrvati su egzistencijalno ugroženi u BiH, mi smo po Ustavu dužni brinuti o Hrvatima izvan domovine i to ćemo činiti”, naglasio je.

Vezano za kritike potpredsjednika Hrvatskog sabora Milijana Brkića da Deklaracija nema nikakav stav, Jandroković je kazao da je Brkić glasao za nju.

“To je njegovo mišljenje, on je na Odboru glasao za tu deklaraciju. Dogovorili smo se da će ovaj tekst biti osnova. Tijekom današnjeg i sutrašnjeg dana možda će doći do korekcija unutar Deklaracije”, rekao je Jandroković.

Dodao je da su pozvali i druge saborske klubove, kako iz vladajuće većine, tako i iz oporbe da se priključe jer žele da taj dokument bude usvojen sa što većom većinom i da pošalju poruku da stoje iza Hrvata BiH, da poštuju teritorijalni integritet i suverenitet BiH, ali da im je itekako stalo da Hrvati tamo ostanu i da budu jednakopravni i konstitutivni.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

Zekanović: Treći entitet za Hrvatski narod u BiH jedina je šansa za opstanak!!!

Objavljeno

na

Objavio

Treći entitet za Hrvatski narod u BiH jedina je šansa za opstanak!!!
Dosta je bilo preglasavanja, dominacije i obespravljivanja od strane bošnjačke većine unutar Federacije BiH, kazao je Zekanović. Pogledajte video!

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Poduprite naš rad


Donacijom podržite Kamenjar.com! Hvala!Komentari