Pratite nas

Vijesti

rgovina ljudskim životima: Sudbina branitelja Veljka Marića as u rukavu vladajućih za pregovore s Vukovarcima!

Objavljeno

na

Veljko Marić, sa čijim se životom bezočno poigrava naša politika, sada je trebao poslužiti za mirenje sa braniteljima.

Smrću Franje Tuđmana mediji su se raspisali o dogovoru njega i Miloševića. Tim sastancima se svjedočilo o dogovoru srpskog i hrvatskog predsjednika. Što je rat više išao kraju, to je priča bila češće aktualna. Na kraju je nedokazana priča postala mjerodavana istina. Sam Luka Mišetić je izjavio kako su ga takve priče skupo stajale u obrani Ante Gotovine.

Usporedimo li današnje stanje u državi s ondašnjim, zanimljivo je prešućivanje istine o nepotrebnim sastancima našeg sadašnjeg predsjednika sa srpskim kolegom. Nema potrebe sastajati se sa Srbima u trenutku teške krize u Hrvatskoj baš zbog ćiriličnog pisma. Nitko lud neće  činiti takav  politički gaf, ako iza toga ne stoji dogovor. Taj dogovor zamagljuje se preko dogovora Tuđman-Milošević, s kojim se farba uvijek stvarni dogovor sadašnje srpske politike sa hrvatskom, iz razloga potpunog ekonomskog kolapsa obje države. Potpuno isti pristup ekonomske logike u ove dvije upropaštene države. Rezanje svih plaća i primanja. To je dokaz potpune nesposobnosti vladara tih država. I Linić i Dačić su ponudili potpuno isti “oporavak gospodarstva”, rezanjem primanja.

Sjetimo se situacije Borisa Tadića kao predsjednika Srbije i njegov vrući krumpir “Kosovo” u tijeku njegova mandata. U jeku najveće hajke protiv Tadića u Srbiji zbog navodne izdaje srpskih interesa na Kosovu, Josipović ga poziva u Hrvatsku, na šetnju Opatijom, kako bi malo ublažio retoriku protiv svog kolege iz Srbije. I stvar se po Tadića prilično umirila, javnost je izmanipulirana potpuno nesuvislom posjetom. Napadi su se stišali, a mediji su bili preusmjereni na probleme sa Hrvatima. Ionako je Srbima draža mržnja prema Hrvatima, nego išta pametno da se izgovori. Ovdje se uvijek  jasno naznačuje spašavanje kao jedina prepoznatljiva kategorija dviju politika.

Zapravo, to dokazuje sulud potez koji je jučer Josipović napravio dolaskom u Srbiju, zato što su baš Srbi to iskoristili kao oružje protiv naše politike. Posjeta je navodno uspješno prošla. Zašto? Ometanje glavnog problema, bankrot ovih zemalja, provodi se skretanjem pažnje posjetom Josipovića Nikoliću.

Predsjednik je posjetom Beogradu oslabio položaj premijera za dijalog sa braniteljima. To je jasno ovom posjetom. Učinio je to sa razlogom. Zapravo, sada je gore stanje u dijalogu sa braniteljima nego prije, iz činjenice, kako je predsjednik odlaskom u Beograd, slučajem Veljka Marića htio spasiti Zorana Milanovića. I njegovu ulogu premijera. Fred Matić previše naivan za politčke igre, sam se izlanuo o činjenici kako ide preklinjati Srbe, da nam vrate Veljka Marića. Vidljivo iz aviona, a glupo do bola.

Time se jasno pokazao zakon spojenih posuda srpske i hrvatske politike, bez obzira koja velikosrpska elita je na čelu Srbije. Nikolić je bio “Joker zovi” Hrvatske propale vlasti. Joker za milijuntu prijevaru. I to treba biti svima jasno iz ove beogradske avanture. Sve ostalo je bila farsa. Veljko Marić, sa čijim se životom bezočno poigrava naša politika, sada je trebao poslužiti za mirenje sa braniteljima. Ako Josipović dobije Marića od Nikolića, Milanović ima argument za pregovore sa braniteljima u Vukovaru. Čista trgovina ljudskim životima. On bi trebao biti jezičac na vagi, po kojem bi se stožer smirio u Vukovaru. Nikolić je trebao spasiti Zorana Milanovića pričom o njegovom povratku u Hrvatsku. Zato baš danas Milanović ide u Vukovar, dan poslije dogovora Nikolić-Josipović, svima je jasno.

Veljko Marić, sad se vidi, žrtva je baš takve igre koja treba pacifirati stožer branitelja. On je taj kojeg sada politika koristi za spas nje same. Čovjek koji čami u tamnici samo zato što je netko iz naše policije poslao Srbiji neke podatke za uhićenje. Igra perfidna do kraja. Tko je do sada spominjao njegovo ime? Nitko ili rijetko. Sada se prvi put javno, jasno i glasno spominjalo njegovo ime. Razlog, politička trgovina. Time je naglašen jedan oduran nastavak sdepeovske politike koja, uz vrijeđanje i nazivanje naroda slučajnim, sada trguje braniteljskim sudbinama.

Kao što je Jadranka Kosor iskoristila Purdu za svoju kratkotrajnu slavu i spasila sebe od političkog kraha, samo zato što ga je izvukla iz zatvora, tako sada Marić služi prljavoj političkoj igri dva bolesnika na Balkanu i šire. Branitelji bi trebali konačno shvatiti da su jeftina lovina za političke igre Srbije i Hrvatske i pijuni za poigravanje ljudskim životima. To je ključ ove situacije. Oni su ubijani nebrigom, samoubijani prijevarama i na kraju lovljeni poput veprova u šumi, samo zato što su sanjali neku drugu slobodnu Hrvatsku.

dnevno.hr

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Vijesti

UNATOČ KIŠI: Više od tisuću studenata predalo zahtjeve i tisuće potpisa za Hrvate u BiH!

Objavljeno

na

Objavio

Unatoč jakoj kiši danas je u Zagrebu na prosvjednom skupu u organizaciji hrvatskih studenata iz Hrvatske i BiH bilo prisutno više od 1 000 studenata.

Studenti s drugim građanima okupili su se u utorak 12. prosinca na Trgu bana Josipa Jelačića u 13 sati odakle su krenuli prema Trgu sv. Marka s glavnim transparentnom „S prijezirom odbacujemo vaše podaništvo“.

Nakon okupljanja na Markovom trgu, ispred Hrvatskog sabora, otpjevana je hrvatska himna te je održana minuta šutnje u čast svim poginulim i preminulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu te svim žrtvama rata.

Studenti su naglasili kako su se okupili i prije četiri godine na istom mjestu, samo nekoliko dana nakon prvostupanjske presude hercegbosanskoj šestorki, pod geslom „Još nije kasno!“. Ipak, kako su istaknuli, vlasti su zanemarivale vrlo važne činjenice, što je dovelo do smrti „čovjeka koji je s prijezirom odbacio laži, gledao na nepravdu i koji je prezirao nelogičnost i nerad dobrog dijela predstavnika njegovog naroda, za koji je na kraju i život dao!“

Studenti su uspjeli prikupiti preko 6000 potpisa za svoje zahtjeve koje su pročitali na skupu. Naglasili su kako ne žele dozvoliti da se „Hrvatska ponižava zbog sitnih interesa“ te da iznose konkretne zahtjeve kako bi se zaštitili sunarodnjaci u Bosni i Hercegovini, jer je vrijeme da dođe „do oštrog suprotstavljanja onima koji gaze ljudska, politička, ekonomska i sva ustavna prava Hrvata u Bosni i Hercegovini“.

Među potpisnicima našli su se i saborski zastupnici iz kluba zastupnika HDZ-a, Mosta, Hrasta, nezavisni zastupnici, HSS-a,  zastupnici Europskog parlamenta, generali HV-a i HVO-a, mnogi sveučilišni profesori, akademici i javni intelektualci.

Studente je u Hrvatski sabor, gdje je i službeno predana predstavka s potpisima, primilo izaslanstvo HDZ-a na čelu s Božom Ljubićem, Mosta na čelu s Božom Petrovom i drugima,  Hrasta na čelu s Hrvojem Zekanovićem, Neovisnih za Hrvatsku na čelu sa zastupnikom Željkom Glasnovićem te Ivicom Mišićem kao zastupnikom stranke Promijenimo Hrvatsku.

Na sastanku je, kako doznajemo, više puta naglašeno kako je za Hrvate u BiH važan konsenzus političkog Zagreba. Mladi su zastupnicima istaknuli kako žele da se zajedništvom nadiđe dnevna politika po pitanju Hrvata u BiH, a sudeći po podršci iz gotovo svih parlamentarnih stranaka, to su i uspjeli.

facebook komentari

Nastavi čitati

Vijesti

Ivica Šola: Gospodine Plenkoviću, trebate se malo zamisliti

Objavljeno

na

Objavio

Kako je (tradicionalna) ljevica padom Berlinskog zida politički poražena i utopila se u bezličnost sveprisutnog političkog centrizma, sukladno Gramscijevu “receptu”, spas pokušava pronaći prebacujući se na područje kulture (kulturkamf) i obrazovanja.

Tako je i kod nas HNS, kao i SDP prije s Jokićem, inzistirao na tim resorima sa zadnjim motivom koji nemaju veze ni s kulturom niti obrazovanjem, već s preodgojem naroda i pojedinaca, rušenjem milenijskih vrednota i tradicija, zahvaćeni nietzscheanskim delirijem “prevrednovanja svih vrijednosti”. U tome, kako kod nas, tako i posvuda po svijetu, djeluju netolerantno i isključivo, piše Ivica Šola / Slobodna Dalmacija

Ideološka podvala

Podsjećamo da je Jokić kao uvrijeđena frajla dao ostavku samo zato jer se njegovu radnu skupinu željelo pluralizirati, dodati stručnjake i znanstvenike s drugih instituta i institucija, a on, koji se krio iza demagoškog slogana “struka, a ne politika”, u svojoj isključivosti to odbio, prema poznatom milanovićevskom “aksiomu” “ili mi ili oni”. Isti taj Milanović razotkrio je Jokićevo skrivanje iza “struke”, rekavši da je on njihov (politički) izbor, točnije njegovog savjetnika Nevena Budaka, zadnjeg šefa Komunističke partije na Filozofskom u Zagrebu.

Potom ministrica Divjak kao “nezavisna” zajedno s HNS-om uvjetuje Plenkovića, inzistirajući da oni vode glavnu riječ u reformi obrazovanja, da bi u “demokratskom i pluralnom” duhu počeli “čistke”, pri čemu je hajka na profesoricu Vican u duhu “tolerancije” zrcalo ljevičarske isključivosti i agresivnosti koje, naravno, pripisuju drugima, pa u ime slobode guše slobode, u ime tolerancije provode netoleranciju, u ime pluralizma nameću vlastiti svjetonazor na totalitarni način, gdje se svaki drukčiji glas etiketira, omalovažava i isključuje.

I njezina zavodljiva krilatica koja zvuči jako pametno “tehnologija, a ne ideologija” je čista ideološka podvala, jer promovira pristup koji bi i pripadnici ljevičarske frankfurtske škole, od Marcusea do Habermasa nazvali opasnim, upravo – ideološkim, ili pak glupošću na tragu fahidiotizma.

Kada je odgojno-obrazovna reforma u pitanju, s ljevice se rasprava vodila ili etiketama ili floskulama, manje argumentima, kao i prepotentno umišljenoj, samodoznačenoj mesijanskoj ulozi progresista nasuprot zatucanim tradicionalistima. Ove snobovske, progresističke ambicije ljevice Chesterton je još početkom prošlog stoljeća rasturio u samo dvije rečenice.

Prva: “I progresisti su tradicionalisti, samo pripadaju različitoj tradiciji.” I druga: “Što je to progresist? To je osoba koja vjeruje da je četvrtak bolji samo zato što dolazi poslije srijede.”

U ovu orwellovsku situaciju u kojoj je laž istina, čistke su tolerancija (Vican), totalitarizam i isključivost pluralizam, došla je u četvrtak poruka hrvatskih biskupa pod naslovom “Založiti se za temeljne vrjednote obrazovanja i obitelji”, gdje upravo daju svoj prinos raspravi glede nastavnog uputnika (kurikul) i procesa reforme obrazovanja i odgoja.

Nasuprot niže spomenutoj isključivosti, biskupi se zalažu za pluralizaciju odgojno-obrazovnog procesa kada su svjetonazorske odrednice u pitanju (ne matematika, fizika, biologija…), kako to roditeljima jamči i naš Ustav, ne dirajući bilo kojoj svjetonazorskoj skupini u društvu da kroz građanski ili zdravstveni odgoj bira program koji želi, ali isto to ne može se uskratiti ni vjerskim zajednicama, budući da je sloboda savjesti temelj svakog demokratskog društva.

Kakva je to država?

Potom, u duhu najbolje sekularne tradicije, biskupi posebno ističu važnost humanističkih i društvenih znanosti u kontekstu razvijanja kritičkog mišljenja u pluralnim i demokratskim društvima, kao i istine o povijesti u kontekstu nacionalne memorije i identiteta, što su već istaknuli i mnogi javni intelektualci, napose Slaven Letica, upozoravajući da tehnika i tehnologija ne mogu razvijati “kritičku misao”.

I na koncu, u kontekstu tzv. Istanbulske konvencije i problematične, fluidne rodne teorije, biskupi nikome u pluralnom i demokratskom društvu ne osporavaju da sukladno tome odgaja svoju djecu, ali da isto ne mogu osporavati “vjerskim zajednicama da odgajaju djecu u skladu s vlastitim kršćanskim naukom”, jer je to kršenje hrvatskog Ustava i napad na slobodu vjeroispovijesti. U tom smislu, u demokratskom duhu, za razliku od ljevičarskih dogmi i dogmatizma i njihove (medijske) inkvizicije, pozivaju na javnu raspravu.

Poruka hrvatskih biskupa je otvorena, uključiva, tolerantna i nikoga ne vrijeđa. No ona ujedno zabrinjava i plaši iz jednog razloga. Tragikomično je da biskupi u Hrvatskoj 2017. godine nasuprot političarima i vlastodršcima (sekularnoj vlasti) moraju braniti temeljne sekularne vrijednosti zapadne civilizacije: pluralizam, slobodu kritičkog mišljenja, vjerske slobode i demokraciju. Naime, isto to su pod progonima branili i u totalitarnom komunističkom sustavu.

Nad ovom “opasnom” porukom, paradoksom, predsjednik Vlade treba se malo zamisliti: g. Plenkoviću, kakva je to država u kojoj biskupi brane sekularne i demokratske vrijednosti od sekularista (nominalnih) demokrata!?

Ivica Šola / Slobodna Dalmacija

 

HITREC: Hrvatska stenje od tereta veleizdajnika i sitnije medijske izdajničke klateži

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari