Connect with us

Pregled

RH i još 3 članice NATO-a potpisale sporazum o uspostavi Regionalnog zapovjedništva za specijalne operacije

Published

on

Ministri obrane Hrvatske, Mađarske, Slovenije i Slovačke potpisali u petak u Bruxellesu Sporazum o razumijevanju za osnivanje Regionalnog zapovjedništva za specijalne operacije (Regional Special Operations Component Command – R-SOCC).

Sporazum je potpisan na marginama sastanka ministara obrane zemalja članica NATO-a, kaže se u priopćenju Ministarstva obrane RH.
Sporazum su potpisali hrvatski ministar Damir Krstičević, mađarski Tibor Benko, slovenski Karl Erjavec i slovački Peter Gajdoš.

Potpisivanju sporazuma prisustvovao je i novi zamjenik glavnog tajnika NATO-a Mircea Geoana, koji je u svom govoru istaknuo važnost uspostave R-SOCC-a.

“Budući da su specijalne snage vrlo svestran alat u modernom ratovanju, potpisivanje ovoga sporazuma čini važan korak ka jačanju specijalnih snaga u regiji i povećanju suradnje i interoperabilnosti unutar Saveza”, rekao je Geoana.

Sporazum doprinosi jačanju sposobnosti snaga za specijalne operacije, doprinijet će razvoju interoperabilnosti te integriranih sposobnosti, kao i ojačati suradnju svih saveznica na tom području, navodi MORH u priopćenju.

Ministri obrane četiriju zemalja potpisali su u veljači ove godine Pismo namjere za osnivanje Regionalnog zapovjedništva za specijalne operacije (R-SOCC) čije će sjedište biti u Mađarskoj.

Četiri saveznice uložit će zajedničke napore na stvaranju Regionalnog zapovjedništva za specijalne operacije, u cilju povećanja nacionalnih sposobnosti učinkovitog angažiranja vlastitih specijalnih snaga.

Struktura R-SOCC-a će svakoj zemlji/sudioniku omogućiti zasebnu uporabu vlastitih doprinosa, uz istovremenu mogućnost dobivanja koristi i od integriranih sposobnosti R-SOCC-a.

Multinacionalno zapovjedništvo R-SOCC će se razvijati u skladu s normama NATO-a i uz stručnu potporu NATO Zapovjedništva za specijalne operacije. Premda je prvenstveno namijenjena operacijama NATO-a i EU-a, R-SOCC će moći biti angažiran i u drugim multilateralnim misijama, vježbama i obučnim aktivnostima, kaže se u priopćenju. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari