Connect with us

BiH

RH u UN-u zatražila da se prekine diskriminacija Hrvata u BiH

Objavljeno

-

Visoki međunarodni predstavnik Christian Schmidt održao je uravnoteženo obraćanje pred Vijećem sigurnosti UN-a, reflektirajući stvarne izazove s kojima se Bosna i Hercegovina suočava, piše Večernji list BiH.

Za razliku od pisanog izvješća iz njegova Ureda, Schmidtovo usmeno izlaganje je nepristrano prikazalo situaciju u zemlji.

Predstavnik Hrvatske pri UN-u, Ivan Šimonović, istaknuo je da su Hrvati u BiH kao konstitutivan narod diskriminirani pri izboru člana Predsjedništva te zatražio ispravljanje te anomalije. Schmidt je pohvalio otvaranje pregovora BiH s EU-om, naglasivši da je to važan korak za zemlju.

“Za intenzivan rad i donošenje važnih odluka treba pohvaliti Predsjedništvo, Vijeće ministara pod vodstvom Borjane Krišto, Parlament te sve stranke državne koalicije – HDZ BiH, SDP BiH, NS, NiP, SNSD – kao i konstruktivnu oporbu,” rekao je Schmidt.

Schmidt je također kritizirao vlasti RS-a i predsjednika Milorada Dodika za kršenje Daytonskog sporazuma, koje vodi do secesije. Pozvao je Parlament FBiH da imenuje novog suca Ustavnog suda BiH, što je Schmidt pohvalio kao dobar korak.

Šimonović je podržao Schmidtov istup, čestitajući BiH na otvaranju pristupnih pregovora s EU-om te pohvalio premijerku Borjanu Krišto za vodstvo. Također je istaknuo potrebu za nastavkom izborne reforme, posebno u vezi s izborom članova Predsjedništva BiH.

“Sadašnji izborni sustav ne omogućava Hrvatima u BiH da biraju svog legitimnog predstavnika u Predsjedništvo, što vodi do njihove diskriminacije,” rekao je Šimonović, naglasivši važnost izgradnje povjerenja među konstitutivnim narodima za političku stabilnost BiH.

Šimonović je dodao da se politička rješenja u BiH moraju temeljiti na Daytonskom sporazumu i dogovoru konstitutivnih naroda.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas