Riječani su spremni na promjene, a je li politički establišment!?

1

Bivši član SKH od 1973. godine Vojko Obersnel gradonačelnikom Grada Rijeke postaje 2. ožujka  2000. godine kada je pobjedom SDP-a na parlamentarnim izborima dotadašnji gradonačelnik Slavko Linić imenovan potpredsjednikom Vlade RH u Zagrebu. Za gradonačelnika Grada Rijeke biran je četiri puta odnosno 2001., 2005., 2009. i 2013. godine. Radi zasićenja i neispunjenih obećanja 2013. godine Vojko Obersnel pobjedu je morao potražiti u drugom krugu lokalnih izbora u  borbi s Hrvojem Burićem.

Danas četiri godine kasnije Vojku Obersnelu na ruku više ne idu niti javna istraživanja provedena u raznim agencijskim kućama što nas ne čudi, jer Rijeka je očigledno jedini grad koji u Hrvatskoj nema adekvatan autobusni kolodvor iako je Vojko Obersnel u katalogu neostvarenih želja svaki put obećavao ista obećanja, a među njima i autobusni kolodvor. Osim neostvarenih projekata i pada broja stanovnika prema posljednjem popisu stanovništva Grada Rijeke Vojku Obersnelu na ruku ne ide niti afera oko pročelnika Vladimira Benca.

Nakon što je Novi List otkrio niz afera, a oporba zatražila odgovornost i ostavku odgovornog pročelnika koji je dokazao da politička nekultura nema politički predznak gradonačelnik Grada Rijeke Vojko Obersnel  suspendirati će pročelnika gradskog Odjela za gospodarenje imovinom Vladimira Benca dok traju istražni postupci, a sam Benac izjavio je da će od gradonačelnika zatražiti da ga suspendira dok mjerodavna tijela ne utvrde njegovu eventualnu moralnu, prekršajnu ili kaznenu odgovornost.

Ovog puta iz sabornice nisu likovale moralne vertikale tražeći ostavku Benca poput Peđe Grbina, Željka Jovanovića i Nenada Stazića, a odluka Vojka Obersnela pandan je izjavi SDP-ova župana Zlatka Komadine “Druga Sabu treba spasiti, ali pojavu osuditi.”

Tako oslabljen Vojko Obersnel  koji se u ne tako davnoj prošlosti znao sukobiti s Zoranom Milanovićem, a uoči Dana žena zastrašivati javnost floskulama da Hrvatska ozbiljno skreće u najprimitivniji oblik konzervativne desne stranputice kako bi podignuo narušeni rejting. Pritom zanemaruje sve obećane projekte kojima nas je obmanjivao čitav niz godina, a svjedoci smo kako transparentost Grada Rijeke kojom se znao dičiti Željko Jovanović poprima obrise afere Benac. U suštini Vojko Obersnel pomalo ostaje sam iako  mu je u pomoć pritrčao Ivanišev PGS budući da je HNS izašao iz koalicije na razini Grada Rijeke.

Nakon niza istraživanja agencija koje se bave ispitivanjem javnog mijenja jučer je na Dnevniku Nova TV objavljen podatak kako je 67% građana grada Rijeke spremno za promjene, dok 27% građana smatra da gradonačelnik zaslužuje još jedan mandat. Pritom treba uzeti u obzir kako Vojko Obersnel pada na 32.7% potpore u odnosu na istraživanje Novog lista koje mu daje 36% potpore građana, dok najniže dobiva u RTL-ovoj anketi koja prema istraživanjima Vojku Obersnelu daje 30.6%. U suštini sve tri naručene agencijske kuće svrstale su ga u interval unutar istog postotka u smislu liste za Gradsko vijeće Grada Rijeke što je evidentno da od crvene Rijeke crvenilo se svelo na ⅓ Grada Rijeke.

S obzirom da HDZ-ov kandidat Kristjan Staničić nije prepoznatljiv niti među vlastitim članovima jer u svakoj anketi dobiva manje glasova od liste HDZ-a za Gradsko vijeće Grada Rijeke, a u utrci za gradonačelnika Grada Rijeke kreće se od 10% do 13% što budi opravdanu sumnju kako bi mu razbijena vojska predvođena Josipom Rupčićem s Jadranskog trga mogla prirediti najgori rezultat u povijesti riječkog HDZ-a. Osim što im nije trebao Hrvoje Burić odbacili su i pokojnog dr. Zlatka Tomašića koji je na osnovu rezultata trebao biti novo lice riječkog HDZ-a, a ovako se s razlogom mogu upitati koliko su glasova prosuli u borbi za vlastite fotelje, te vodi li ih politika propasti ka regionalnoj strančici?

Dakle, bivši HDZ-ovac Hrvoje Burić nameće se jedinim ozbiljnim protukandidatom koji ozbiljnije može ugroziti Vojka Obersnela nakon odustajanja rektora riječkog Sveučilišta prof.dr.sc. Pere Lučina budući da se isprofilirao u riječkoj političkoj areni, a što je dokazao i drugim krugom 2013. godine. Prema istraživanjima nezavisni Hrvoje Burić kreće se od 15.8% do 20.6% u prvom krugu, dok u drugom krugu ima najviše šansi pobijediti aktualnog gradonačelnika Vojka Obersnela, te je prema posljednjoj anketi Dnevnika Nova TV 45.9% prema 45.2% u korist Vojka Obersnela.

Ako uzmemo u obzir da nezavisna lista Hrvoja Burića prema anketi prezentiranoj u Dnevniku Nova TV dobiva 13.1%, HDZ-a 13%, Akcija mladih – Živi zid 9.2%, lista za Rijeku 7.1%, MOST 4.1%, HNS 3.5% tada imamo točno 50% u odnosu na maksimalnih 37% liste predvođene Vojkom Obersnelom.

Stoga se postavlja retoričko pitanje jesu li Hrvoje Burić (NEZ.), Kristjan Staničić (HDZ), Andrej Brišćik (AM-ŽZ), Danko Švorinić (Lista za Rijeku), Marinko Koljanin (NEZ.) i Juraj Bukša(HNS) koji ukupno privlače 54.3% ispitanika bez MOST-a koji još nema istaknutog kandidata spremni zatomiti taštine i sklopiti predizbornu koaliciju po uzoru na SDP-ovu kobasicu (SDP-IDS-PGS-HSU-SDSS-LABURISTI)? Jesu li svjesni da sudbina Grada Rijeke ovisi o ambicijama 6 do 7 istaknutih lidera, a za svih ima mjesta pobjedom na lokalnim izborim u svibnju.

Formula je veoma jednostavna. Podržite kandidata koji najbolje stoji u anketama. Možete je provesti u prisustvu svih spomenutih da se netko ne osjeća prevarenim, a zatim sklopite predizbornu koaliciju jer kandidature se predaju do 21.4.2017. godine pa neka niže rangirani odustanu od kandidature. U slučaju da je to najbolje pozicionirani nezavisni Hrvoje Burić tada je on kandidat za gradonačelnika, a prema ostalim rezultatima uskladite zamjenike. Također, prostora ima i u gradskom vijeću Grada Rijeke kako bi se zadovoljile ljudske taštine, a da ne govorim u sklopu ustrojstva gradskih poduzeća prilikom kreiranja strateške i lokalne politike. Da svaka lista predloži da dva do tri prijedloga na listi gradskog vijeća bili bi svi apetiti zadovoljeni budući da bi predstavnici koalicije činili natpolovičnu većinu. Bez većine u gradskom vijeću niti gradonačelnik ne može odluke donositi.

Moj vam je savjet da se ugledate na Tomislava Karamarka koji je pristao na uvjet MOST-a i nestranačkog predsjednika Vlade RH kako bi skinuo Zorana Milanovića, te zatomite taštine i odaberite kandidata prepoznatljivog javnosti, a postupite li suprotno tada tada bi Vojko Obersnel mogao vladati iduće četiri godine, a Grad Rijeka ostati će taoc taština koje nisu zajednički cilj temeljile na zajedništvu i pritom su iznevjerili 67% građana koji su bili spremni za promjenu promašene Obersnelove politike.

Najbolji primjer mogao se vidjeti 2013. godine kada ispred Hrvatskih Laburista bivši dekan prof.dr.sc. Predrag Šustar i predstavnik Liste za Rijeku Danko Švorinić nisu htjeli dati javnu potporu Hrvoju Buriću u drugom krugu lokalnih izbora. Sve ostalo je borba za fotelje uz fraze kako će sami promijeniti Obersnela što bez zajedništva nije moguće. Nije Vojko Obersnel pametniji od svih vas da okuplja koaliciju koja nema ukupno glasova kao svi navedeni protukandidati zajedno.

Hoće li politički establišment održati aktualnog gradonačelnika Vojka Obersnela na dužnosti gradonačelnika ovisiti će o njihovom zajedništvu, jer u suprotnom bi moglo doći do disperzije glasova.

Sanjin Baković

 

facebook komentari

  • bakran

    Pošaljite pretilog komunjaru na političku dijetu. Da Rijeka, i cijela PGŽ nema toliki broj pomoraca, već bi se davno sve urušilo. Ovako nekako ‘dišu na škrge’.