Pratite nas

Kronika bez cenzure

Riječani su spremni na promjene, a je li politički establišment!?

Objavljeno

na

Bivši član SKH od 1973. godine Vojko Obersnel gradonačelnikom Grada Rijeke postaje 2. ožujka  2000. godine kada je pobjedom SDP-a na parlamentarnim izborima dotadašnji gradonačelnik Slavko Linić imenovan potpredsjednikom Vlade RH u Zagrebu. Za gradonačelnika Grada Rijeke biran je četiri puta odnosno 2001., 2005., 2009. i 2013. godine. Radi zasićenja i neispunjenih obećanja 2013. godine Vojko Obersnel pobjedu je morao potražiti u drugom krugu lokalnih izbora u  borbi s Hrvojem Burićem.

Danas četiri godine kasnije Vojku Obersnelu na ruku više ne idu niti javna istraživanja provedena u raznim agencijskim kućama što nas ne čudi, jer Rijeka je očigledno jedini grad koji u Hrvatskoj nema adekvatan autobusni kolodvor iako je Vojko Obersnel u katalogu neostvarenih želja svaki put obećavao ista obećanja, a među njima i autobusni kolodvor. Osim neostvarenih projekata i pada broja stanovnika prema posljednjem popisu stanovništva Grada Rijeke Vojku Obersnelu na ruku ne ide niti afera oko pročelnika Vladimira Benca.

Nakon što je Novi List otkrio niz afera, a oporba zatražila odgovornost i ostavku odgovornog pročelnika koji je dokazao da politička nekultura nema politički predznak gradonačelnik Grada Rijeke Vojko Obersnel  suspendirati će pročelnika gradskog Odjela za gospodarenje imovinom Vladimira Benca dok traju istražni postupci, a sam Benac izjavio je da će od gradonačelnika zatražiti da ga suspendira dok mjerodavna tijela ne utvrde njegovu eventualnu moralnu, prekršajnu ili kaznenu odgovornost.

Ovog puta iz sabornice nisu likovale moralne vertikale tražeći ostavku Benca poput Peđe Grbina, Željka Jovanovića i Nenada Stazića, a odluka Vojka Obersnela pandan je izjavi SDP-ova župana Zlatka Komadine “Druga Sabu treba spasiti, ali pojavu osuditi.”

Tako oslabljen Vojko Obersnel  koji se u ne tako davnoj prošlosti znao sukobiti s Zoranom Milanovićem, a uoči Dana žena zastrašivati javnost floskulama da Hrvatska ozbiljno skreće u najprimitivniji oblik konzervativne desne stranputice kako bi podignuo narušeni rejting. Pritom zanemaruje sve obećane projekte kojima nas je obmanjivao čitav niz godina, a svjedoci smo kako transparentost Grada Rijeke kojom se znao dičiti Željko Jovanović poprima obrise afere Benac. U suštini Vojko Obersnel pomalo ostaje sam iako  mu je u pomoć pritrčao Ivanišev PGS budući da je HNS izašao iz koalicije na razini Grada Rijeke.

Nakon niza istraživanja agencija koje se bave ispitivanjem javnog mijenja jučer je na Dnevniku Nova TV objavljen podatak kako je 67% građana grada Rijeke spremno za promjene, dok 27% građana smatra da gradonačelnik zaslužuje još jedan mandat. Pritom treba uzeti u obzir kako Vojko Obersnel pada na 32.7% potpore u odnosu na istraživanje Novog lista koje mu daje 36% potpore građana, dok najniže dobiva u RTL-ovoj anketi koja prema istraživanjima Vojku Obersnelu daje 30.6%. U suštini sve tri naručene agencijske kuće svrstale su ga u interval unutar istog postotka u smislu liste za Gradsko vijeće Grada Rijeke što je evidentno da od crvene Rijeke crvenilo se svelo na ⅓ Grada Rijeke.

S obzirom da HDZ-ov kandidat Kristjan Staničić nije prepoznatljiv niti među vlastitim članovima jer u svakoj anketi dobiva manje glasova od liste HDZ-a za Gradsko vijeće Grada Rijeke, a u utrci za gradonačelnika Grada Rijeke kreće se od 10% do 13% što budi opravdanu sumnju kako bi mu razbijena vojska predvođena Josipom Rupčićem s Jadranskog trga mogla prirediti najgori rezultat u povijesti riječkog HDZ-a. Osim što im nije trebao Hrvoje Burić odbacili su i pokojnog dr. Zlatka Tomašića koji je na osnovu rezultata trebao biti novo lice riječkog HDZ-a, a ovako se s razlogom mogu upitati koliko su glasova prosuli u borbi za vlastite fotelje, te vodi li ih politika propasti ka regionalnoj strančici?

Dakle, bivši HDZ-ovac Hrvoje Burić nameće se jedinim ozbiljnim protukandidatom koji ozbiljnije može ugroziti Vojka Obersnela nakon odustajanja rektora riječkog Sveučilišta prof.dr.sc. Pere Lučina budući da se isprofilirao u riječkoj političkoj areni, a što je dokazao i drugim krugom 2013. godine. Prema istraživanjima nezavisni Hrvoje Burić kreće se od 15.8% do 20.6% u prvom krugu, dok u drugom krugu ima najviše šansi pobijediti aktualnog gradonačelnika Vojka Obersnela, te je prema posljednjoj anketi Dnevnika Nova TV 45.9% prema 45.2% u korist Vojka Obersnela.

Ako uzmemo u obzir da nezavisna lista Hrvoja Burića prema anketi prezentiranoj u Dnevniku Nova TV dobiva 13.1%, HDZ-a 13%, Akcija mladih – Živi zid 9.2%, lista za Rijeku 7.1%, MOST 4.1%, HNS 3.5% tada imamo točno 50% u odnosu na maksimalnih 37% liste predvođene Vojkom Obersnelom.

Stoga se postavlja retoričko pitanje jesu li Hrvoje Burić (NEZ.), Kristjan Staničić (HDZ), Andrej Brišćik (AM-ŽZ), Danko Švorinić (Lista za Rijeku), Marinko Koljanin (NEZ.) i Juraj Bukša(HNS) koji ukupno privlače 54.3% ispitanika bez MOST-a koji još nema istaknutog kandidata spremni zatomiti taštine i sklopiti predizbornu koaliciju po uzoru na SDP-ovu kobasicu (SDP-IDS-PGS-HSU-SDSS-LABURISTI)? Jesu li svjesni da sudbina Grada Rijeke ovisi o ambicijama 6 do 7 istaknutih lidera, a za svih ima mjesta pobjedom na lokalnim izborim u svibnju.

Formula je veoma jednostavna. Podržite kandidata koji najbolje stoji u anketama. Možete je provesti u prisustvu svih spomenutih da se netko ne osjeća prevarenim, a zatim sklopite predizbornu koaliciju jer kandidature se predaju do 21.4.2017. godine pa neka niže rangirani odustanu od kandidature. U slučaju da je to najbolje pozicionirani nezavisni Hrvoje Burić tada je on kandidat za gradonačelnika, a prema ostalim rezultatima uskladite zamjenike. Također, prostora ima i u gradskom vijeću Grada Rijeke kako bi se zadovoljile ljudske taštine, a da ne govorim u sklopu ustrojstva gradskih poduzeća prilikom kreiranja strateške i lokalne politike. Da svaka lista predloži da dva do tri prijedloga na listi gradskog vijeća bili bi svi apetiti zadovoljeni budući da bi predstavnici koalicije činili natpolovičnu većinu. Bez većine u gradskom vijeću niti gradonačelnik ne može odluke donositi.

Moj vam je savjet da se ugledate na Tomislava Karamarka koji je pristao na uvjet MOST-a i nestranačkog predsjednika Vlade RH kako bi skinuo Zorana Milanovića, te zatomite taštine i odaberite kandidata prepoznatljivog javnosti, a postupite li suprotno tada tada bi Vojko Obersnel mogao vladati iduće četiri godine, a Grad Rijeka ostati će taoc taština koje nisu zajednički cilj temeljile na zajedništvu i pritom su iznevjerili 67% građana koji su bili spremni za promjenu promašene Obersnelove politike.

Najbolji primjer mogao se vidjeti 2013. godine kada ispred Hrvatskih Laburista bivši dekan prof.dr.sc. Predrag Šustar i predstavnik Liste za Rijeku Danko Švorinić nisu htjeli dati javnu potporu Hrvoju Buriću u drugom krugu lokalnih izbora. Sve ostalo je borba za fotelje uz fraze kako će sami promijeniti Obersnela što bez zajedništva nije moguće. Nije Vojko Obersnel pametniji od svih vas da okuplja koaliciju koja nema ukupno glasova kao svi navedeni protukandidati zajedno.

Hoće li politički establišment održati aktualnog gradonačelnika Vojka Obersnela na dužnosti gradonačelnika ovisiti će o njihovom zajedništvu, jer u suprotnom bi moglo doći do disperzije glasova.

Sanjin Baković

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj

Kronika bez cenzure

Uslijedile ostavke radi povratnika koji se poziva na Andreja Plenkovića

Objavljeno

na

Objavio

Pandorina kutija počela se otvarati nakon što je zagrebačkom HDZ-u nametnut Drago Prgomet kao kandidat za gradonačelnika Grada Zagreba. U HDZ-ovoj široj nomenklaturi prepoznat je kao rušitelj Karamarkova pobjedničkog HDZ-a, politički konvertit koji nakon napuštanja HDZ-a prelazi u MOST sve do izbacivanja iz MOST-a od strane Bože Petrova, idejni tvorac HRID-i, te povratnik u HDZ nakon što je Tomislav Karamarko bačen na koljena.

U ovoj kampanji ostati će zapamćen kao HDZ-ov kandidat za gradonačelnik Grada Zagreba koji neće zapošljavati HDZ-ovce, već imaju natječaje pa neka se izvole javiti na njih. U skladu sa Draginom izjavom članstvo se diglo na noge, a ankete mu daju 5%. Nakon završetka izbora pitanje je koliko će trebati zagrebačkom HDZ-u da se krene oporavljati nakon Draginih izjava, jer bolje za njega bilo bi da je to prešutio nego li što je navukao jal na svoja leđa ionako zapuštenih članova HDZ-a o kojima nitko ne mari.

Živjeli smo, živimo i živjeti ćemo za HDZ, a nikada nismo živjeli od HDZ-a

Da u HDZ-u ima pregršt poštenih, časnih i moralnih osoba dokazuje ovaj primjer iz kojeg je vidljivo kako članovi HDZ-a koji ne žive od njega postupaju u skladu sa Statutom HDZ-a, te vlastitim moralom budući da nisu spremni ići protiv sebe i načela pokojnog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

Na osnovu navedenih ljudskih komponenti članstvo ih je prepoznalo i izglasalo im povjerenje kako bi ih zastupali kroz rad u TO-ima i PO HDZ Črnomerec. Za razliku od Drage Prgometa, Josipa Jelića i njima sl. bili su vjerodostojni i nisu napušatali stranku.

Ostavke četiri predsjednika Temeljnih ogranaka te dužnosnika u Područnom odboru HDZ-a Črnomerec

Sve je kulminiralo povratkom Josipa Jelića kojeg je Časni sud HDZ-a vratio u stranku po dolasku Andreja Plenkovića na čelo HDZ-a, budući da se isti nalazio u kampanji MOST-a nakon što je istupio iz vlastite stranke. Kako i sami navode oduvijek su poštivali odluke viših tijela, zajedništvo i pluralizam, ali u zadnja tri mjeseca počele su se događati neviđene stvari na koje nisu mogli pristati.

Jedan od razloga neopozive ostavke je nametanje izbora izaslanica Zajednica Žena Katarina Zrinski PO Černomerec na Izbornoj skupštini. Naime, Josip Jelić pozivao se na Andreja Plenkovića, te nametao volju izaslanicama kroz imena koja moraju biti izabrana za Izborni sabora Zajednice žena HDZ-a Katarina Zrinski.

Kao drugi od navedenih razloga spominje se zabrana izglasavanja prijedloga nositelja liste za Vijeće gradske četvrti Črnomerec. Većinom glasova ipak se prijedlog izglasao.

Zatim je uslijedila Izborna skupština Mladeži HDZ-a Črnomerec na kojoj se nametalo pojedina imena kandidata koja moraju biti izabrana pozivajući se na predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića. Skupština je odgođena, a imenovan je Povjerenik.

Završni epilog eskalirao je nametanjem kandidata za listu Vijeća gradske četvri što podsjeća na nametanje kandidature Drage Prgometa ispred GO HDZ Zagreb. Prema informacijama sa teren ovaj obrazac ponašanja ne provodi se samo na Černomercu, već se prijedlozi lista ne uvažavaju niti sa drugih Područnih odbora.

U priloženom dokumentu pogledajte o čijim je ostavkama riječ i što su stvarni razlozi pa procijenite sami nalazimo li se prema metodama djelovanja u Sjevernoj Koreji kao što su istaknuli predsjednici u ostavci ili je ipak riječ samo o autokratskom vođenju od vrha pa prema najnižem ustrojstvu unutar HDZ-a.

Sanjin Baković

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Kronika bez cenzure

Darinko Papić preduvjet je za test vjerodostojnosti riječkog HDZ-a

Objavljeno

na

Objavio

Riječki HDZ imao je povijesnu šansu ne tako davno isprofilirati osobu u liku i dijelu pokojnog dr. Zlatka Tomašića koji je na parlamentarnim izborima u rujnu 2016. godine ostvario fantastičan rezultat u svojem prvom nastupu u riječkoj političkoj areni prikupivši na konto 2.991 glas što je bilo ekvivalent od 8.36% ukupnog broja glasova HDZ-ove liste.

Lideri s Jadranskog trga oglušili su se i zatvorili oči ispred respektabilnog rezultata kao i u trenucima usvajanja jednoglasnog prijedloga ispred GO HDZ Rijeka kada su podržali Mariju Bukvić koja je u VIII. izbornoj jedinici osvojila 548 preferencijalnih glasova odnosno 1.53%, a danas kada bi ih se upitalo javno zašto nisu htjeli stati iza obiteljskog čovjeka, hrvatskog branitelja, vjernika, domoljuba, doktora i stručnjaka unutar domene njegovog posla, prije svega velikog humanitarca koji bi pomogao svakome ako je to u njegovoj moći za pretpostaviti je kako bi svi dobili kolektivnu amneziju?! Tko doktor? Ja doktor. Ma ne, pa Vukelić je doktor!

S obzirom da vrijeme ne možemo vratiti, a Zlatka zamijeniti postavlja se retoričko pitanje na koji način ćemo sada uvjeravati birače da je Kristjan Staničić pravi odnosno vjerodostojan izbor, a sedam mjeseci ranije dr. Zlatko Tomašić to nije bio budući da ga nitko nije javno htio podržati osim Darinka Papića?

Ne da ga nisu htjeli javno podržati, već nije bio niti u križaljci uoči izborne skupštine riječkog HDZ-a. Dapače bio je raspušten u svojem temeljnom ogranku s mjesta povjerenika.

Naravno mene koji sam bio s dušom i tijelom u kampanji pokojnog dr. Zlatka Tomašića ne može uvjeriti nitko, a vjerujem da mnogi premišljaju poput mene, jer da smo recimo sadašnjeg kandidata za gradonačelnika poslali u utrku po preferencijalne glasove na parlamentarnim izborima u rujnu 2016. godine vidjeli bi sraz Ferraria i Fiće budući da ga šira javnost ne poznaje.

Kandidirati se ispred stranke za gradonačelnika Grada Rijeke sasvim je nešto drugo nego testirati svoje preferencije u srazu sa 14 kandidata na listi HDZ-a, jer da na vreću krompira nalijepimo HDZ stabilno biračko tijelo od 10% do 15% zaokružilo bi HDZ prema inerciji. Živući primjer na Jadranskom trgu je Dinko Beaković koji je 2013. godine u utrci za primorsko goranskog župana imao 24.160 glasova, a 2015. godine na HDZ-ovoj listi 894 glasa. U konačnici nagrađen je mjestom tajnika primorsko goranskog HDZ-a. Izgleda da je kriterij za imenovanje bio rezultat kao što to obično bude u političkoj praksi.

Ništa bolje nisu prošli saborski zastupnik Josip Borić i ministar turizma Gari Cappelli koji zajedno nisu imali više glasova od pokojnog doktora, a postali su odlučujući faktori u Hrvatskom saboru i Vladi RH.

Kandidat za gradonačelnika HDZ-a izabran je “dekretom” Zagreba odnosno jednoglasnom odlukom riječkog HDZ-a nakon posjeta Gordana Jandrokovića u Primorsko goranskoj županiji, a od danas pa do 4.svibnja 2017. godine u pola noći završava rok predaje listi za gradsko vijeće Grada Rijeke. Svrsihodno tome nova unutarstranačka bitka tek slijedi budući da se na tijelima stranke biraju kandidati koji će nas predstavljati iduće četiri godine u gradskom vijeću Grada Rijeke. Kao u svim strankama ulaznih mjesta je malo, a taština previše.

Test vjerodostojnosti riječkog HDZ-a ovisiti će o jednom imenu. Naime, riječ je o Darinku Papiću. Hrvatskom branitelju koji se može pohvaliti ratnim putem kao rijetki u PGŽ-u, profesoru povijesti, tajniku Zajednice branitelja HDZ-a Gojko Šuška PGŽ-a iz vremena pokojnog predsjednika dr. Zlatka Tomašića pa do danas, predsjedniku temeljnog ogranka HDZ Bulevard pod čijom je ingerencijom HDZ na izborima za MO Grada Rijeke po prvi puta osvojio vlast u povijesti Grada Rijeke. Za one koje ne znaju riječ je o dijelu grada u kojem živi bivši riječki gubernator Slavko Linić. Pobijediti tamo sve je samo ne jednostavno.

Osim što je HDZ pobijedio na Bulevardu zahvaljujući Papićevoj liderskoj sposobnosti koju članovi HDZ-a poštuju radi njegovog autoriteta i organizacijskih sposobnosti, disciplini temeljenoj na vojničkom režimu, HDZ je povezao vlast i na Trsatu što se nije dogodilo niti na vrhuncu političke moći bivšeg HDZ-ova člana Hrvoja Burića koji je istu listu odbio. Na području Bulevarda, Trsata, Vojaka i Krimeje po broju preferencijalnih glasova pobjede je odnosio pokojni dr. Zlatko Tomašić što potvrđuje jačinu tajnika Zajednice branitelja HDZ-a Gojko Šuška PGŽ Darinka Papića. Ako su vam potrebni glasovi uvažiti ćete rezultat.

Neovisno o njegovim rezultatima i uspjesima HDZ-a na području Grada Rijeke za Darinka Papića nema mjesta u vjerodostojnom riječkom HDZ-u kao što nije bilo niti za pokojnog dr. Zlatka Tomašića iako je tijelo konstituirano više od godinu dana. Budući da je Županijski odbor branitelja HDZ-a Gojko Šušak PGŽ predložio Darinka Papića na ulazno mjesto na listi za gradsko vijeće kao prvi prijedlog od tri imena koja su usvojena, a isto učinio i TO HDZ Bulevard shodno rezultatima koje ogranak posjeduje odlučio sam se napisati ovaj članak.

Ovim putem pozvao bi HDZ-ovog kandidata za gradonačelnika Grada Rijeke Kristjana Staničića kao osobu koja ima direktan ulaz kod Andreja Plenkovića i Gordana Jandrokovića, te se smatra najjačom osobom u ovom trenutku unutar HDZ-a u Primorsko goranskoj županiji barem do završetka izbora da se založi da Darinko Papić bude na ulaznom mjestu (unutar prvih pet mjesta) na listi za gradsko vijeće Grada Rijeke budući da GO HDZ Rijeka ne prepoznaje njegov rad kao što nije prepoznao niti od pokojnog doktora. Za argumente ima sve navedeno kao i usvojene odluke tijela koja su ga predložila.

Nemojte se voditi retorikom iz prošlosti da recimo pokušate diskreditirati tajnika Zajednice branitelja HDZ-a Gojko Šušak PGŽ koji je prvi prijedlog usvojenih kandidata, a krenete razbijati zajednicu kroz Antoniju Marković ili Maju Ševerdiju. Na isti način pokušao je 2015. godine Oleg Butković s Dobricom Rončevićem koji je na tim izborima osvojio 389 glasova odnosno 1,04% kada nije htio pokojnog dr. Zlatka Tomašića na trećem mjestu HDZ-ove liste za Hrvatski sabor. U suštini 389 nije isto što i 2.991 kao što niti druge osobe nemaju težinu kao i Darinko Papić.

Dakle, upravo imate priliku pokazati vlastitu vjerodostojnost u borbi za malog i poštenog čovjeka. Ujedno ćete poslati poruku prema vani zalažete li se za ljude koji vrijede u slučaju da postanete gradonačelnik Grada Rijeke. Sve se može kada se hoće, a ostalo je demagogija budući da imate uporište u Zagrebu.

Stoga gradonačelniče rukavica je bačena, a na vama je da pokažete javnosti jeste li vjerodostojan kandidat na primjeru Darinka Papića koji za argumente ima rezultate. U suprotnom nam slobodno recite da li da ostanemo kod kuće ili imate neki drugi prijedlog za gradonačelničkog kandidata Grada Rijeke koji je vjerodostojan i misli se boriti za male i poštene ljude, jer nakon što se dogodilo sa pokojnim doktorom ne treba nam dežavu u liku i dijelu Darinka Papića, jer svi vi zaboravljate da su to ljudi koji su proveli cijeli Domovinski rat u rovovima, a ne na riječkom Korzu. Sve to nosi svoje posljedice koje skračuju život.

Sanjin Baković

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Oglasi

Komentari