Connect with us

Događaji

Rijeka: Mirni prosvjed protiv višemjesečnih antihrvatskih i anticivilizacijskih provokacija Olivera Frljića

Objavljeno

-

U Rijeci održan dostojanstven i miran prosvjed protiv višemjesečnih antihrvatskih i anticivilizacijskih provokacija Olivera Frljića

[ad id=”68099″]

Izazvani višemjesečnim planiranim antihrvatskim provokacijama intendanta HNK u Rijeci Olivera Frljića, iza kojeg stoji gradonačelnik Grada Rijeke Vojko Obersnel, riječki dragovoljci su u srijedu 5. kolovoza organizirali javi prosvjed. Prosvjedu su se pridružili brojni članovi Armade, navijača NK Rijeke, te brojni drugi građani Rijeke. Izravan povod za prosvjed bio je izuzetno provokativan igrokaz koji je na Dan domovinske zahvalnosti, dan pobjede i Dan hrvatskih branitelja u HNK organizirao Oliver Frljić u suradnji s Miloradom Pupovcem i voditeljicom udruge Documenta, Vesnom Teršelić, koju izdašno financira Vlada Republike Hrvatske.

BabicRijeka1

Prosvjed tj. dugačka kolona prosvjednika, u kojoj se nalazilo preko petsto osoba, oko 19.00 sati krenuo je od Mosta hrvatskih branitelja i kroz Korzo u centru grada završio ispred Ureda gradonačelnika Rijeke Vojka Obersnela. Prosvjednike, koji su nosili brojne hrvatske barjake i transparente, pratilo je svega nekoliko običnih policajaca. Nakon što su prosvjednici uputili razne poruke Frljiću, Pupovcu i Obersnelu, predsjednik Udruge dragovoljaca Domovinskog rata u Rijeci Miole Biondić obratio se nazočnima. Evo, što je, između ostaloga, rekao Mile Bionić rekao:

“Posebno mi je zadovoljstvo sve vas pozdraviti, u ime Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata, vas koji ste se večeras okupili ovdje ispred zgrade Gradske vijećnice, na čijem je pročelju, nakon što je skinuo „neboderski,   gradonačelnik zabranio postaviti ovaj „vijećnički transparent“. Okupili smo se kako bismo se nakon dostojanstvenog mimohoda Korzom, kojega smo nazvali MARŠ ODGOVORNE SLOBODE, prisjetili sjajne pobjede koju je prije točno dvadeset godina izvojevala Hrvatska vojska briljantnom vojno redarstvenom operacijom „Oluja“. Na današnji dan hrvatska je država uspostavila ustavno pravni poredak…

BabicRijeka2Zbog svega toga, ovim MARŠEM ODGOVORNE SLOBODE najmanje što možemo učiniti za naše suborce koji su dali svoje živote sanjajući Hrvatsku, državu sretnih i ponosnih ljudi, koji će za blagdan poput ovog ponosno na svojim domovima isticati državnu zastavu. Međutim, mogu li neutuživo proći oni koji, zazivajući iredentu, izvan protokola vješaju talijansku zastavu i hrvatsko-nacionalnu ustanovu proglašavaju „hrvatsko-talijanskim kazalištem“.

Ima li igdje toga, poput Frljićeva partijskog kazališta, da se samo nekoliko sati prije službenog obilježavanja Dana pobjede ističe državna zastava spuštena na pola koplja!

U svakom slučaju: ne ćemo i ne smijemo baciti koplje u trnje! Uostalom, to je Obersnelu i Frljiću poručila riječka navijačka skupina Armada: “Rijeka je ponosni dio Oluje, ne damo nikome da je truje”….

Nakon kratkog obraćanja predsjednika UHDDR Grada Rijeke, prosvjednici su se mirno razišli.

Prosvjed je pratilo nekoliko desetina fotoreportera, novinara, a bile su nazočne gotovo i sve velike televizijske kuće, koje su, uzaludno, očekivale velike incidente.

Prosvjed ispred HNK

Pola sata kasnije članovi Hrvatske autohtone stranke prava organizirali su svoj prosvjed ispred Hrvatskog narodnog kazališta gdje se održavao Frljićev igrokaz, koji je trebao pokazati kako je Hrvatska vojska u nOluji vodila prljav i zločinački rat, te da za te zločine odgovorni nisu kažnjeni. Prosvjednicima iz Zagreba pridružili su se i članovi Armade. Ispred HNK nalazio se veliki broj članova specijalnih i interventnih policijskih postrojbi, kojima je dodatnu potporu davalo nekoliko desetina običnih policajaca.

U jednom trenutku prosvjednici su krenuli prema ulazu u HNK gdje se održavao igrokaz. No, u toj su ih je namjeri zadržala interventna policija. Osim uzvikavanja raznih parola i pjevanja domoljubnih pjesama, nije bilo nikakvih posebnih incidenata. Prema pričanju građana koji su se tamo zatekli jednog je branitelja navodno napala osoba koja je izišla iz zgrade Kazalište na samom početku prosvjeda. Policija je ostala ispred HNK sve dok oni koji su bili unutra nisu napustili Kazalište.

Dok sam išao prema Korzu iz automobila sam čuo povike vazača, kako je već krajnje vrijeme da se Rijeka riješi komunističkog gradonačelnika Vojka Obersnela. Tijekom večeri u tv intervjuima Obersnel se pokušao braniti kako se on ne miješa u rad Olivera Frljića, ali da ipak ne dijeli Frljićevu odluku da taj igrokaz održi na dan kad se slavi Oluja. Dakle, pod pritiskom kritika sa svih strana i Obersnel se morao ograditi od te Frljićeve provokacije na dan proslave Oluje.

BabicRijeka3

Iako je žalosno da se takav prosvjed morao održati kad su sve oči u Hrvatskoj bile usmjerene prema veličanstvenoj proslavi Oluje u Kninu, prosvjed u Rijeci ipak je pokazao da se i u tom bastionu komunizma, jugoslavenstva i velikosrbizma, u skoroj budućnosti očekuju daleko veće političke promjene nego što su današnji vlastodršci u tom gradu svjesni. Hrvatska je hrvatski grad i grad svih njezinih građana, a ne samo Srba, Talijana i jugoslavena, i za njega se je vrijedno dodatno boriti. Nakon veličanstvenog vojnog mimohoda u Zagrebu i još veličanstvenije 20. obljetnice Oluje, i u Rijeci će Hrvati lakše disati.

Antun Babić/ Kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari