Pratite nas

Iz Svijeta

Rijeka Neretva zagađena fekalnim bakterijama

Objavljeno

na

Rijeka Neretva u južnom dijelu svog toka opasno je zagađena bakterijama. Pokazuju to nalazi Zavoda za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanske županije koji će posebenu analizu provesti i s kolegama u Republici Hrvatskoj.

Vijest su objavili mediji u BiH prenoseći nalaze Zavoda za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanske županije. Posljednje analize koje su proveli stručnjaci tog zavoda pokazale su kako je u Neretvi zabilježena iznimno visoka koncentracija bakterija poput escherichie coli, enterococus faecali i serratia.

[pullquote_right]Kako je priopćeno iz Agencije za vodno područje Jadranskoga mora, i pored velikih vrućina vode rijeke Neretve ne preporučuju se za kupanje. Svi koji se odlaze kupati na Neretvu nizvodno od Konjica to čine na vlastitu odgovornost.[/pullquote_right]Te bakterije mogu izazvati teške bolesti poput sepse, meningitisa te infekcija gastrointestinalnog i urogenitalnog trakta. Koncentracija opasnih bakterija zabilježena je količinama većim od 20 tisuća kolonija u litri vode što znači automatsku zabranu kupanja.

Zavod za javno zdravstvo HNK najavio je kako će zbog ovakvog stanja u suradnji s nadležnim tijelima Hrvatske provesti posebnu analizu ispravnosti vode u Neretvi kako bi se utvrdio točan stupanj njezina zagađenja u cijelom toku.

Procjena je kako je pojačano zagađenje Neretve posebice izraženo na području Mostara gdje nema prečistača otpadnih voda pa se tamo izravno u rijeku izlijevaju otpadne tvari i fekalije.

Prve informacije o zagađenosti rijeke Neretve pojavile su se još prošle godine. Međutim, i unatoč činjenici da u donjem toku Neretve postoji i nekoliko vodocrpilišta, nitko nije ozbiljnije reagirao na rješavanju ovog problema.

Inače, statistike upozoravaju da je upravo područje donjeg toka rijeke Neretve vodeće po broju oboljelih od karcinoma u ovom djelu svijeta.

hrsvijet

 

 

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Sebastian Kurz postaje novi austrijski kancelar i najmlađi svjetski čelnik

Objavljeno

na

Objavio

Čelnik Narodne stranke (OeVP) Sebastian Kurz i Austrijska slobodarska stranka (FPOe) postigli su sporazum o koaliciji kojim se mladom demokršćanskom čelniku otvara mogućnost da postane kancelar i u vladu vraća krajnja desnica.

“Postigli smo dogovor o vladi za sljedećih pet godina” objavio je Sebastian Kurz u nazočnosti šefa FPOe Heinza-Christiana Strachea nakon posljednjeg dana pregovora. “Birači su jasno rekli da treba u obzir uzeti njihove zabrinutosti, posebice u pogledu sigurnosti”, dodao je Strache.

Predviđa se da će predsjednik republike Alexander Van der Bellen u ponedjeljak proglasiti novu vladu nakon formalne ratifikacije koalicijskog sporazuma dviju stranaka u subotu.

Pregovori su pokrenuti nakon prijevremenih parlamentarnih izbora 15. listopada na kojima je pobijedila konzervativna stranka OeVP. Protuestablišmentske stranke su ostvarile velike dobitke u Europi zadnjih godina temeljeći svoj uspjeh na nezadovoljstvu kako se vladajuće stranke odnose prema gospodarstvu, sigurnosti i imigraciji.

Austrijska Slobodarska stranka FPOe je već vladala s konzervativcima od 2000. do 2007. Kada je Slobodarska stranka zadnji put ušla u vladu 2000. zemlje EU-a Austriji su nametnule sankcije, ali su one bile kratkog vijeka. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Europi i SAD-u najviše prijete “domaći” džihadisti

Objavljeno

na

Objavio

Povratak u rodnu zemlju veterana sirijskog džihada mobilizira svjetske protuterorističke službe no zasad su najopasniji lokalni džihadisti, indoktrinirani u vlastitoj zemlji, upozoravaju američki stručnjaci.

Iako lokalni ekstremisti nisu toliko iskusni, zadnjih su mjeseci u Europi i SAD-u dokazali da mogu neočekivano napasti i gotovo ih je nemoguće detektirati prije nego krenu djelovati.

“U Francuskoj, Americi ili drugdje sigurno više neće biti velikih napada organiziranih iz inozemstva, poput onih od 13. studenoga 2015. u Parizu”, tvrdi američki stručnjak za džihadistički terorizam Marc Sageman, nekadašnji agent CIA-e. “Odsad oni koji izvode napade, ovdje ili u Europi, nisu više navođeni od IS-a nego se mobiliziraju sami, zamišljajući da su vojnici idealizirane islamske zajednice, čak izmaštane, koju žele braniti ili osvetiti”, dodaje on.

Akayed Ullah, mladić podrijetlom iz Bangladeša koji je 10. prosinca pokušao aktivirati improviziranu bombu koju je nosio na sebi u njujorškoj podzemnoj željeznici, te Sayfullo Saipov, Uzbekistanac od 29 godina koji je usmrtio osam osoba i ranio 12 pregazivši ih unajmljenim kamionetom u New Yorku 31. listopada, bili su povezani s Islamskom državom samo gledanjem propagandnih video-snimaka.

U SAD-u oni su najnoviji primjeri na listi samoradikaliziranih džihadista koji predstavljaju gotovo nerješiv problem policijskim i obavještajnim službama. “Opasnost od veterana džihada ne smije se podcijeniti ali ona nije najviše zabrinjavajuća”, tvrdi Albert Ford koji radi na fenomenu “domaćeg ekstremizma” u okviru analitičke skupine New America. “Oni koji su već legalno u zemlji predstavljaju najteži problem”, dodaje on.

“Napadi nedavno izvedeni u SAD-u bili su djelo ljudi rođenih ovdje ili nastanjenih u zemlji već godinama. To je prava opasnost: nesofisticirani napadi ali smrtonosni, kao što se dogodilo u listopadu u New Yorku”.

Po brojkama New Americe, 85 posto od 415 osoba optuženih za zločine povezane s islamističkim terorizmom u SAD-u nakon 11. rujna 2001. bili su američki građani ili legalni stanovnici. (Hina)

Nevjerojatno mi je da je ovo Švedska u 21. stoljeću

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari