Connect with us

Iz Svijeta

Rijeka Neretva zagađena fekalnim bakterijama

Objavljeno

-

Rijeka Neretva u južnom dijelu svog toka opasno je zagađena bakterijama. Pokazuju to nalazi Zavoda za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanske županije koji će posebenu analizu provesti i s kolegama u Republici Hrvatskoj.

Vijest su objavili mediji u BiH prenoseći nalaze Zavoda za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanske županije. Posljednje analize koje su proveli stručnjaci tog zavoda pokazale su kako je u Neretvi zabilježena iznimno visoka koncentracija bakterija poput escherichie coli, enterococus faecali i serratia.

[pullquote_right]Kako je priopćeno iz Agencije za vodno područje Jadranskoga mora, i pored velikih vrućina vode rijeke Neretve ne preporučuju se za kupanje. Svi koji se odlaze kupati na Neretvu nizvodno od Konjica to čine na vlastitu odgovornost.[/pullquote_right]Te bakterije mogu izazvati teške bolesti poput sepse, meningitisa te infekcija gastrointestinalnog i urogenitalnog trakta. Koncentracija opasnih bakterija zabilježena je količinama većim od 20 tisuća kolonija u litri vode što znači automatsku zabranu kupanja.

Zavod za javno zdravstvo HNK najavio je kako će zbog ovakvog stanja u suradnji s nadležnim tijelima Hrvatske provesti posebnu analizu ispravnosti vode u Neretvi kako bi se utvrdio točan stupanj njezina zagađenja u cijelom toku.

Procjena je kako je pojačano zagađenje Neretve posebice izraženo na području Mostara gdje nema prečistača otpadnih voda pa se tamo izravno u rijeku izlijevaju otpadne tvari i fekalije.

Prve informacije o zagađenosti rijeke Neretve pojavile su se još prošle godine. Međutim, i unatoč činjenici da u donjem toku Neretve postoji i nekoliko vodocrpilišta, nitko nije ozbiljnije reagirao na rješavanju ovog problema.

Inače, statistike upozoravaju da je upravo područje donjeg toka rijeke Neretve vodeće po broju oboljelih od karcinoma u ovom djelu svijeta.

hrsvijet

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas