Connect with us

BiH

Rijeka Trebižat, hercegovačka ljepotica

Objavljeno

on

Rijeka Trebižat jedna je od rijetkih tekućica čija je voda još uvijek čista i sačuvane od zagađivanja, kao i prirodni okoliš kroz koji prolazi. Zbog potpuno sačuvane čistoće vode i nedirnutih prekrasnih krajolika kroz koje protječe, rijeka Trebižat s pravom je prozvana hercegovačkom rijekom-ljepoticom. Sve od izvora do ušća tu rijeku s nekoliko imena krase brojni vodopadi, nebesko plavetnilo, rijetko viđena čistoća vode, zelenilo vrba, topola, jablanova i ostale vegetacije te obilje pastrve i drugih vrsta riba.

[ad id=”93788″]

A srebrnasta pjenušavost vode, osobito ispod brojnih vodopada, sjedinjuje svu tu ljepotu okoliša i žuborenja vode u jedinstvene i neponovljive prizor koji naprosto zadivljuju i doimaju se nestvarno. Sva ta očaravajuća ljepota u ljetnim mjesecima na njezine obale privlači kupače i turiste sa svih strana svijeta, ponajviše one koji su željni “uživo” vidjeti, osjetiti i uživati u iskonskoj čistoći i potpuno sačuvanoj prirodi.

Stoga i ne čudi što su uz obale rijeke Trebižat od izvora do ušća izgrađena i uređena brojna kupalištima, počevši od Peć Mlina, Tihaljine, Humca, Koćuše, Kravice, Čeveljuše, Žabara, Božjaka, pa do nekoliko prekrasnih kupališta među njezinim rukavcima u Trebižatskom polju i konačno do kupališta u Strugama na samom ušću te rijeke u Neretvu. Sva ta kupališta raspolažu lijepo uređenim plažama, restoranima, parkiralištem za automobile, i s mnogo prostora za odmor i opuštanje u hladovini vrba tik uz samu rijeku. Na svima se mogu doživjeti jedinstveni i neponovljivi prizori koji dočaravaju svu ljepotu i raskoš te hercegovačke ljepotice i posjetitelje naprosto primoravaju da opet dođu i da se dive netaknutoj prirodi kakva se rijetko može vidjeti.

trebic5beat-goran-glamuzina

[ad id=”93788″]

Sve su to razlozi zbog kojih tijekom ljetnih mjeseci na svim kupalištima uz rijeku Trebižat svakodnevno uživa na stotine posjetitelja iz čapljinske, ljubuške i ostalih hercegovačkih općina, ali i velik broj inozemnih gostiju, poglavito međugorskih hodočasnika, koji posebno masovno posjećuju glasovita kupališta ispod vodopada Kravice i na Koćuši.

Tekst: M. PAVLOVIĆ/Hercegovina u mom srcu

Pogledajte i:

Trebižat – priča o jednoj vodi i jednom narodu

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari